GroenLinks ziet weinig heil in voedselbank

Dorien Mijksenaar
Dorien Mijksenaar

Mooi hoor, die hulp van een voedselbank aan mensen die het financieel absoluut niet meer kunnen bolwerken, maar niet helemaal de goede manier om problemen op te lossen. Dan vindt GRoenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar. Ze vindt dat mensen in principe niet afhankelijk moeten worden van een wekelijks pakketje voedsel van de in het Rode Kruisgebouw gevestigde voedselbank. “Ik heb veel respect voor de inzet van de goedwillende mevrouw van de voedselbank, maar denk dat zij beter haar krachten kan geven in Amsterdam Zuid-Oost, waar de nood vele malen hoger is.” In Amstelveen moeten mensen volgens Mijksenaar gewoon de weg naar de gemeente vinden. Ook kerken bieden tijdelijk voedsel aan. Mooi, maar ook niet helemaal wat in een loyale samenleving past, vindt GroenLinks. Probleem is alleen dat degenen die worden geholpen liever anoniem blijven. En dat kan nu eenmaal niet als zij naar de gemeentelijke ambtenarij stappen.

Mijksenaar heeft kerken en gemeentelijke consulenten bereid gevonden mensen op te sporen die nu volledig anoniem via kerkelijke bronnen worden geholpen. Er zijn volgens haar resultaten geboekt.  MIjksenaar: “Mensen ontdekten, met hulp van de kerken, de weg(terug) naar de deskundigheid van gemeentelijke consulenten. Vaak bleek, dat er recht was op financiële hulp, waar geen gebruik van werd gemaakt. Onwetendheid is hier de boosdoener.”
 Het Amstelveense beleid is volgens haar dat iedereen ondersteuning krijgt bij het zoeken naar eigen regie. Dat kan niet anoniem. Dat is een ambtelijke hobbel, maar eenmaal genomen geeft het lucht.”

Lees ook:GroenLinks: Gemeente kan om voedselbank niet meer heen
Lees ook:Kunst
Lees ook:GroenLinks: Gewetensbezwaar geen reden weigering homohuwelijk
Lees ook:Koops: ‘Voedselbank mooi, maar eigenlijk overbodig’
Lees ook:GroenLinks wil meer hulp voor huurders met geldprobleem

12 reacties op “GroenLinks ziet weinig heil in voedselbank

  1. Ellie Goemans

    Jammer dat mevrouw Mijksenaar zich niet goed heeft geinformeerd over de Voedselbank in Amstelveen en het beleid van de Stichting Voedselbanken Nederland in het bijzonder. Wij hadden in Amsterdam een behoorlijke groei van het aantal klanten dat in Amstelveen woont omdat daar geen Voedselbank is. De mevrouw die nu de pakketten uitdeelt in Amstelveen doet dat zodat die mensen niet meer de halve stad door hoeven om hun pakket te halen.
    Onze klanten zijn zeker niet anoniem alhoewel de privacy wel wordt gewaarborgd. De mensen die via De Voedselbank een pakket krijgen, hebben tevens te maken met het “Meer Dan Voedsel Alleen” beleid. Dat houdt onder meer in dat klanten een intakegesprek krijgen waarin de oorzaak van de problemen wordt opgespoord. In sommige gevallen is er een doorverwijzing van de hulpverlening naar ons en in veel gevallen is er een terugverwijzing door ons naar de reguliere hulpverlening. Daartoe is in Amsterdam ook een intentieverklaring ondertekend door de gemeente Amsterdam en De Voedselbank. We werken heel nauw samen met de hulpverlening en hebben door ons registratiesysteem een goed inzicht in waar de knelpunten zitten en hoe ze beter opgelost kunnen worden. Er worden door ons ook cursussen georganiseerd die de zelfredzaamheid van onze klanten verbeteren. In ieder geval is gebleken dat het samenwerken met De Voedselbank meer problemen oplost van onze klanten dan het ontkennen van de armoede.
    Ellie Goemans
    Eind-coördinator Voedselbank Amsterdam / Regio Noord Holland

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank bikker

    Zou het niet bij Groen Links zijn opgekomen dat de voedselbank, gewoon meer bekendheid heeft en dat gemakkelijker is om daar gebruik van te maken?

      /   Beantwoorden  / 
    1. dorien mijksenaar

      De voedselbank moet nog bekendheid krijgen in Amstelveen. Om dat te voorkomen wil ik de 11 mensen die nu gebruik maken ervan, proberen in contact te brengen met de gemeente en samen te zoeken naar een oplossing door training van cursus, aanvulling van gelden waarop men recht heeft etc.. Als er daarna schrijnende gevallen overblijven is het aan de politiek om mee te zoeken naar oplossingen. Wij zijn immers de vertegenwoordigers?

        /   Beantwoorden  / 
  3. j

    hELAAS :) is het hier ook hard nodig,
    bijna alles is hier duurder dan in A’dam en wieowie heeft niet genoeg van die bureaucratie en papierwinkel??

      /   Beantwoorden  / 
  4. j

    Kerstpakket kon er ook niet af, voedsel mag volgens de RIJKSoverheid??? (beweert men hier)niet gegegeven worden en Den Haag dan, daar hadden ze nog kerstpaketten over incl. lekkernijen……….

      /   Beantwoorden  / 
    1. dorien mijksenaar

      Kerstpakketten mogen niet (rijksbeleid), wel hebben de minima een aanvulling op hun zorgverzekering vergoed gekregen, dat scheelt een maand geld.
      Enkele raadsleden hebben hun kerstpakket doorgegeven aan mensen die daar meer recht op hebben. Gelukkig wordt dit volgend jaar afgeschaft, soms kunnenn recessiemaatregelen rechtvaardig zijn.

        /   Beantwoorden  / 
  5. dorien mijksenaar

    Ik ben op de hoogte van de spelregels die spelen bij de nederlandse voedselbanken. Mijn idee is eerst alle wegen afleggen bij de gemeentelijke instellingen, kijken waarom iemand in zo’n positie van afhankelijkheid terecht gekomen is.
    Daarna kan altijd nog ondersteuning van anderen aangevraagd worden. Zijn al uw cliënten bij de voedselbank bekend bij de diverse gemeentes?
    Zijn dit allemaal door de overheid verlaten figuren?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      En gedurende dat bureaucratische traject intussen verhongeren? Volgens de voedselbank zelf wordt wel degelijk ook doorverwezen naar gemeentelijke en andere instanties. Maar als het huis in brand staat, heb je weinig tijd om formulieren in te vullen over brandvoorschriften. Dan moet er gewoon geblust worden. Bij honger heet dat: gestild.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank bikker

        Und dass ist gut so, om maar eens een christelijk lid te citeren.

          /   Beantwoorden  / 
  6. Rob Nijkamp

    Wij zijn immers de vertegenwoordigers. De bekende dooddoener als de Politiek vasr loopt. Nu de voedselbank, maar er zijn meer zaken die spelen, maar waar een raadslid geen weet van heeft.H

      /   Beantwoorden  / 
  7. Frank bikker

    Kun je het volgende spreekwoord niet in positieve zin opvatten. Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt……….. Die mensen hebben zo vlug mogelijk hulp nodig en wie dat doet is onbelangrijk. Je zou het zelfs op kunnen vatten, dat GL niet openlijk toe wil geven dat er hier behoefte bestaat aan de voedselbank. Zou dat het toegeven van haar eigen falen zijn? De gemeente en de voedselbank kunnen toch prima elkaar aanvullen gedurende de periode dat het geregeld moet worden. Ik noem deze uitspraken struisvogelpolitiek.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Rob Nijkamp

    Beste Frans, De WWB regeling werd in Amstelveen ingevoerd door een voormalig GroenLinks wethouder in een zogenoemd links college, waar de VVD achterover mocht leunen in de oppositiebanken, want rechtser is een college haast niet geweest. Mevrouw Mijksenaar is de afgelopen periode vaker ingezet als het redelijk alternatief die namens de partij corrigerend ging/moest optreden. Volgens de Amsterdamse normen kan en mag zij nooit zitting nemen in de gemeenteraad, maar dat is een andere discussie. Naast de discussie voedselbank ja of nee weet ik dat er tijdens het voorgaande college een discussie is geweest over afsluiting water van inwoners Amstelveen. Ben nog steeds benieuwd hoe dit is afelopen/afgesloten

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.