ChristenUnie: gezonheidsbeleid gemeente weinig ambitieus

Het gemeentelijke vooral op preventie gerichte gezondheidsbeleid voor de komende jaren is te weinig ambitieus, vindt de ChristenUnie. In de nota ‘preventie in Amstelveens perspectief' staat weliswaar dat alcohol-, tabak- en drugsgebruik terug moet worden gedrongen, maar niets over het aanpakken van daarachter liggende problemen in de levens en gezinnen van de gebruikers, constateerde CU-raadslid Jacqueline Koops in de raadscommissie Busgers enn samenleving. Zij vond trouwens ook de doelstellingen voor het terugdringen nogal mager, zoals het aantal rokers met zes procent verminderen, terwijl het landelijke streven al acht procent is. Het drugsgebruik in Amstelveen is hoog, stelde zij verder vast: 71 procent van de jongeren tussen 16 en 13 jaar heeft zich daaraan wel eens overgegeven, een hoger percentage dan in Amsterdam zelfs.

 

B&W zeggen dat met tien procent omlaag te willen brengen. Verslaafden aan genotsmiddelen hebben een probleem, meent Koops. "Men drinkt niet voor niks en is niet voor niks aan de drugs. Zijn wij niet bezig met symptoombestrijding? Er wordt teveel doorgegaan op de huidige weg." Zij had liever gezien dat de achter verslavingen liggende problemen werden aangepakt. "Wij willen dat de jeugd zich niet verliest in alcohol en drugs. Daarvoor is een stabiele omgeving thuis nodig, al weet ik niet of de gemeente daar iets aan kan doen."
Ook Burgerbelangen (BBA) vindt dat het ambitieniveau wel wat hoger had gekund en GroenLinks pleitte er opnieuw voor dat burgers van boven de 75 jaar structureel worden bezocht om te zien of zij extra hulp nodig hebben. De Ouderencombinatie (OCA) vindt het geformuleerde beleid niet vernieuwend en raadslid Nota Tang van die fractie zag weinig heil in het in de nota genoemde streven ook bejaarden nog van het roken af te helpen. De coalitiepartijen (VVD, CDA, PvdA) hadden nauwelijks iets aan te merken.

Lees ook:ChristenUnie: coffeeshop doet drugsgebruik stijgen
Lees ook:Koops hekelt snoepautomaten op scholen
Lees ook:Christenunie wil actie van gemeente tegen alcohol gebruik jongeren
Lees ook:GroenLinks ziet weinig in aanpak jeugdoverlast
Lees ook:Geen drugsverbod in jongerencentra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.