Koops hekelt snoepautomaten op scholen

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) van Welzijn en Zorg stoort zich mateloos aan de snoepautomaten op scholen. “Wij zijn als gemeente bezig met gezonde voeding. Daar passen die snoepautomaten niet bij, maar wij kunnen er niet handhavend tegen optreden”, verzuchtte zij woensdag bij de behandeling door de gemeenteraad van de nota voor gezondheidsbeleid in de komende jaren. Een fors deel van de inwoners van Amstelveen, vooral mannen, is te zwaar en nogal wat ouderen hebben diabetes. Ook daar hoop de gemeente iets aan te doen.

De nota is in grote lijnen gericht op stimuleren van bewegen en gezond gewicht, ontmoediging van gebruik van genotsmiddelen (alcohol en drugs) en het tegengaan van depressie en eenzaamheid van burgers. Maar of de effecten van het lokale beleid ook optimaal zijn te meten, is de vraag, gaf Koops toe. Tenslotte heeft ook het Rijk een gezondheidsbeleid, dus het is lastig vast te stellen waardoor verbeteringen nou komen. “Het is lastig de causaliteit te leggen tussen ons beleid en de gezondheidstoestand van de burgers in de gemeente”, zei Koops. Vooral D66 en VVD hadden wel graag wat effectindicatoren gezien. D66-raadslid Alink zei er teleurgesteld over te zijn dat volgens de wethouder het effect niet goed valt te meten.

“Mensen hebben ook het recht ongezond te leven”, vertolkte VVD-er Rietdijk woensdagavond in de gemeenteraad het liberale standpunt bij de nota over het gezondheidsbeleid voor de komende maanden. Zijn fractie stemde overigens wel met de nota in, maar vroeg zich af of voorlichting eigenlijk wel werkt. Juichend over de nota was uiteraard fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie, de partij van Koops. Maar of alles ook kan worden uitgevoerd, is toch een beetje de vraag, gelet op de nog steeds doorgaande bezuinigingen, terwijl steeds meer taken bij de gemeente terecht komen. Daarop wees SP-raadslid Patrick Adriaans.

 

Lees ook:Koops verbindt politieke lot aan snelle invoering welzijnsbeleid
Lees ook:ChristenUnie: gezonheidsbeleid gemeente weinig ambitieus
Lees ook:ChristenUnie gaat voor ‘Dienstbaar, duurzaam en dynamisch’
Lees ook:CU: zet asielzoekers niet op straat
Lees ook:Geen lokale opvang zwervende asielzoekers

3 reacties op “Koops hekelt snoepautomaten op scholen

  1. frank rikbek

    Als je overal gaat knijpen terwille van de bezuinigingen gaan mensen/ instellingen ook natuurlijk wel eens dingen doen die men liever niet ziet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Is ook gebonden aan bepaalde limieten. Er kon niet worden uitgebreid.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Gerben

    Heeft de wethouder zorg & welzijn al contact terzake met de wethouder onderwijs?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.