Muzikale vesper in Kruiskerk

kruiskerk-voorkantIn de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, wordt 14 april om 17.00 uur een muzikale vesper uitgevoerd. Het oratoriumkoor Stella Maris uit Lelystad zingt drie motetten van Anton Bruckner (1824-1896): Locus iste, Vexilla regis en Virga Jesse en drie van Gabriel Rheinberger (1839-1901): Abendlied, Ad te levavi en Benedixisti. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De kerk gaat open om 16.30 uur, koffie en thee staan dan klaar. Stella Maris zingt in deze vesper zes korte koorwerken, alle a capella.

Drie Latijnse motetten van Anton Bruckner (1824-1896): Locus iste (een van oorsprong middeleeuwse tekst die bij de inwijding of een verjaardag van een kathedraal gezongen werd), Vexilla regis (een processielied uit de zesde eeuw) en Virga Jesse, een middeleeuwse tekst gebaseerd op het Bijbelgedeelte Jesaja 11.

In de kerk wordt onder andere deze tekst ‘gebruikt’ om Jezus’ afstamming in de lijn van David, de zoon van Jesse, kracht bij te zetten. De hymne wordt in de kerkelijke traditie gezongen bij het feest van de annunciatie op 25 maart, als – negen maanden voor kerst – Maria’s conceptie van Jezus herdacht wordt.  

Van Gabriel Joseph Rheinberger (1839-1901) zingt het koor drie gebeden: Abendlied is een Duits lied, een gebed dat past aan het eind van een dag. Ad te levavi en Benedixisti zijn twee Latijnse motetten met woorden uit de Psalmen (25 en 85), waarin de dichter zich tot God wendt, vertrouwen in Hem uitspreekt en zijn goedheid prijst.

Lees ook:Vesper Felix Mendelssohn in Kruiskerk
Lees ook:Weer herdenkingsconcert in Augustinuskerk
Lees ook:Motetten in Kruiskerk
Lees ook:Leren zingen als middeleeuwer in de bieb
Lees ook:Kerst samenzang met koor in Pauluskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.