ChristenUnie ontstemd over gemeentelijke steun hindoefeest op Stadsplein

Jacqueline Koops
Jacqueline Koops

De ChristenUnie is ontstemd over de bemoeienis van de gemeente met het Indiase Diwalifeest, dat zaterdag (10 oktober) op het Stadsplein werd gehouden. De raadsfractie heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan B&W. Omdat het zogenoemde ‘lichtjesfeest’  een religieuze oorsprong heeft en is bedoeld als aanbidding van de hindoestaanse godin Laksmi wil de fractie weten of daarmee niet de scheiding tussen kerk en staat in het geding kwam. Amstelveen, Amsterdam en het bedrijfsleven organiseerden het evenement samen met de Indiase gemeenschap. De CU wil weten of de gemeente subsidie heeft verstrekt en, zo ja, hoeveel. Er is in elk geval veel gemeentelijke promotie voor gemaakt.

‘De oranje posters, met daarop een afbeelding van de godin Lakshmi, zijn overal verspreid,’ constateert de CU, die – zoals alle fracties – een uitnodiging van wethouder Groot (CDA) van Economische Zaken een uitnodiging ontving om de opening van het feest bij te wonen. “Onderdeel van de opening was een gebed aan, gevolgd door een dans voor de godin Lakshmi,” zegt CU-fractievoorzitter Jacqueline Koops. Zij vraagt het college op welke manieren de gemeente aan het feest bijdroeg en, als er geld mee gemoeid was, welk percentage dat dan van de totale kosten betekende.

Maar ook als er op andere manieren is bijgedragen, bijvoorbeeld door beschikbaar stellen van personeel, wil Koops weten waarop de kosten daarvan dan kunnen worden geraamd en uit welk budget die financiën komen. Door de aanbidding van de godin en haar afbeelding op de folder is het religieuze karakter volgens de CU een gegeven. Daarom vraagt zij hoe het dan zit met de scheiding tussen kerk en staat en of het college denkt in de toekomst ook feesten van andere religies te gaan steunen.

Koops wijst er op dat niet alle Indiërs aanhanger zijn van de hindoe religie zijn en er ook  christenen en moslims in India wonen en in Amstelveen kunnen behoren tot de Indiase gemeenschap. Voor hen is het Diwalifeest niet hun feest, zegt Koops.  “Er zijn trouwens Dalits, die in het kastensysteem van de hindoe niet meetellen. Zij zijn de armsten van de allerarmsten en mogen volgens het hindoe geloof niet eens worden aangeraakt,” aldus Koops, die van het college wil weten wat het daaraan denkt te doen. En of het ook voor Indiase moslims en christenen iets denkt de gaan organiseren.

Lees ook:Gemeente: Diwali is soort kerstfeest
Lees ook:Weer Diwalifeest op Stadsplein
Lees ook:Hindoeïstiche kerstboom?
Lees ook:India
Lees ook:Diwali festival trok 10.000 bezoekers

94 reacties op “ChristenUnie ontstemd over gemeentelijke steun hindoefeest op Stadsplein

  1. Marjolein

    Er wordt zoveel voor de moslimgemeenschap georganiseerd en daarover worden nooit discussies gevoerd.
    Ik vind dit een mooi initiatief.
    Aan de hindoecultuur wordt in Nederland geen of nauwelijks aandacht besteed.
    Het lichtjesfeest is voor Hindoes net zo belangrijk als het suikerfeest voor de moslims.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Antje

    Goede vragen van mevrouw Koops. Ik wacht met interesse de antwoorden af.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bharos

    Goede vraag wanneer stelt mevr Koops aan de orde dat CU geen subsidie meer mag ontvangen van de overheid als religieuze politieke organisati

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mathieu

    Terechte vragen van de ChistenUnie. De overheid zou voorzichtig moeten zijn in subsidieverlening aan dit soort religieuze feesten. Het is namelijk geen gemeentelijke taak. Gemeenschapsgeld besteed je op een zorgvuldige manier. @Bharos, je denkt wel vroeg erg makkelijk. De ChristenUnie is een politieke partij en geen organisatie met als hoofddoel het verspreiden van het christelijk geloof.

      /   Beantwoorden  / 
  5. hans de boer

    nee het is als politieke partij een belangen behartiger voor hen die een geloof aanhangen waarin het verspreiden van het christendom diep in de geloofsconditionering zit. dus het argument van bharos gaat wel degelijk op! betreft het bekeren van dalits naar bijvoorbeeld het christendom in india heb ik deze christelijke jaqueline ezelin nog niet horen praten of, betreft het diwali feest doet de gemeente er goed aan onze indiers en chinezen meer aandacht te geven, daar onze ontwikkelingsarme samenleving juist aan deze 2 groepen maatschappelijk en economisch op micro en macro vlak zeer heeft en in de toekomst veel meer zal hebben.de vragen van jacqueline doen me erg opportunistisch kansberekenend en zelfontkennend aan.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Peter

    Dat Jacqueline Koops naast het schaamhaar tellen nog tijd heeft voor dit soort nonsens.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jan Demming

    Beetje laf Peter, zo’n reactie zonder je hele naam te vermelden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Peter

      U bent ook zo’n godvergeten CU’er?

        /   Beantwoorden  / 
  8. Hans van der Liet

    Goh, meneer Demming, tegen sapperdeflap heb ik u nog nooit horen zeggen dat u het laf vindt dat hij onder pseudoniem schrijft. Bent u soms weer eeen beetje selectief in uw verontwaardiging?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Hans van der Liet

    Opportunisme is het handelsmerk van de Amstelveense CU. Dreigt de Annakerk te verdwijnen vanwege de verbreding van de A9 (waar het bisdom maar wat blij om is)? De protestants-christelijke CU werpt zich op als hoeder van het rooms-katholieke erfgoed!
    Om braakneigingen te krijgen hoef ik niet naar Uithoorn te fietsen. Deze site nalezen op dat soort berichten volstaat.

      /   Beantwoorden  / 
  10. franske

    Mevrouw Koops, waarom stelt u deze vragen? Het is natuurlijk wel u goed recht, maar wat wilt ermee bereiken. Ik vind toch dat er enkele serieuze reacties op deze blog zijn te vinden. Nu kunt u in contact treden met de burger en uw zienswijze omtrent dit onderwerp verklaren.

      /   Beantwoorden  / 
  11. franske

    Sorry franske is frank bikker. Als serieus ben, wil ik onder eigen naam reageren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      Dat dacht ik al..groetjes Judith…

        /   Beantwoorden  / 
  12. Jan Demming

    @ Peter ?

    Ik zal, denk ik, de laatste zijn die CU gaat stemmen, hoewel die partij ook best goede punten heeft. Waar het mij in dit geval om gaat is het feit dat u zo’n rare opmerking maakt en daarbij niet uw echte naam durft te noemen. Dat zou namelijk pas écht stoer zijn!

    @ Meneer Van der Liet

    Dat ik tegen anonieme bijdragen ben heb ik heel lang geleden al eens gemeld. Misschien dat u ze nog kunt vinden tussen de notities die u de afgelopen jaren van de meeste deelnemers aan diverse fora heeft gemaakt.
    Maar als zo’n anonieme bijdrage aan uw adres is gericht dan heb ik – eerlijk is eerlijk – daar minder moeite mee. Wat mij betreft mag u met uw standpunten op vele, maar niet alle, manieren worden bestreden! En gelukkig gebeurt dat ook!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Peter

      Rare opmerking? De door rouvoet bedachte schaamhaar registratie is pas raar. En als CU’er sta je daar toch achter? Bij dit soort dingen denk ik dan direct aan de bij de door nazi’s uitgevoerde schedelmetingen met alle gevolgen van dien. Vandaar mijn opmerking. Maar het kan zijn dat e.e.a. u ontgaan is. En wat is de toegevoegde waarde van het noemen van mijn volledige naam?

        /   Beantwoorden  / 
  13. Antje

    “Antje” is Antje Keesmaat-von Glan.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hans van der Liet

    Meneer Demming, dat u een schaamteloze opportunist bent, was ons genoegzaam bekend. Maar dat u het hier nog even zwart op wit bevestigt, is erg prettig voor de mensen die anders wellicht het risico nemen uw bijdragen al te zeer op prijs te stellen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Judith

    We doen toch ook al veel voor die moslimfeesten.
    punt één: kerstdag straks inleveren..
    punt twee: gratis taxi’s voor moslims tijdens de suikerfeesten..
    punt drie: moskeeën bij de vleet, worden er van ons geld gebouwd.
    punt: vier: veel criminaliteit door marokkaanse “kinderen’ze worden niet opgepakt, wij moeten de schade betalen..
    En dan komt er een vredelievende Hindoefeest…en dat moet het van Rouvoet CU verboden worden..stelletje schoften zitten er daar..huichelaars…

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Judith,
      Je schrijft nog steeds niet onder je eigen naam.
      Judith, heb jij iets tegen de islam. Waarom?
      En ik dacht dat een geloof nog niet hetzelfde was als de mensen. Zie het christendom en het handelen van de Paus gedurende de wereldoorlog, het aidsvraagstuk enz.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Judith

        Dat is al zo lang geleden..en het gaat om nu..niet wat er eerder was…
        Judith is mijn eigen naam..en daar ben ik trots op…Ben jij een hacker ofzo?

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Het aidsvraagstuk, het standpunt van de Paus omtrent voorbehoedsmiddelen, abortus, homo’s zijn volgens jou zaken uit het verleden. MMM, leg eens uit?

          Wat zijn jouw bronnen waarin jouw punten van
          1. Eerste kerstdag inleveren.
          2. gratis taxi’s voor moslims tijdens het suikerfeest
          3. Subsidie moskee.
          4. antwoord van mij; Wij moeten bijna altijd de schade ten gevolge van criminaliteit betalen.

            /   Beantwoorden  / 
  16. Hans van der Liet

    Het is een farizee-ers mentaliteit bij de Christenunie: vooraan in de kerk zitten op zondag en door de weeks een huichelachtige politiek bedrijven die mede gericht is op het buitensluiten van andersgelovigen. Zeer onverdraagzaam!

      /   Beantwoorden  / 
  17. Jan Demming

    Ik zal er nooit komen om het te controleren, maar u zit vast ook niet achterin de kerk, meneer Van der Liet!

      /   Beantwoorden  / 
  18. Judith

    Al die geloven afschaffen..behalve het echte christendom..waar de CU geen deel van uitmaakt..want dat is weer een ander verhaal…

      /   Beantwoorden  / 
  19. Chris

    @Judith? Welk verhaal?
    @HvdL Het gaat niet om buitensluiten maar om het feit dat een kennelijk religieus feest wordt gespsonsord door de lokale overheid, die zich op dat terrein (scheiding tussen kerk ebn staat) neutraal zou behoren op te stellen. Inderdaad is de vraag relevant of de gemeente ook christelijke evenementen, zoals gospelconcerten, zou willen faciliteren en fiancieel steunen.

      /   Beantwoorden  / 
  20. frank bikker

    Voor een keer is de opmerking van de hr. h.vd l relevant. Wanneer subsidieer je wel en wanneer niet gezien de scheiding van kerk en staat. Ik neig in dit geval voor ja, omdat het in hoofdzaak handelt om een culturele kennismaking van Indiers en Nederlanders. Voor de rest lijken me de vragen van de CU opportunistisch gezien het feit wat zij in het verleden en heden willen omtrent de zondagsrust. Hier wordt een religieuze reden te berde gebracht die een maatschappelijk gevolg heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Peter

    Het is toch godverdomme niet te geloven wat die Jacqueline Koops te weeg brengt bij al die commenters hier. De meest primitieve gedachten komen naar boven. Kerk ? en staat? Al dat gristelijke tuig moet eens lekker op tiefen. Met een beetje pech zetten ze nog eens van die KKK puntmutsen op. Laat die hindoes lekker hun dingetje doen, en als de gemeente daar enige centen in wil stoppen, is prima. Waarschijnlijk is het leuker dan die gesubsidieerde buurtfeestjes waar het linkse tokkie gehalte enorm hoog is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      @Peter, je hebt recht op je eigen mening, maar je taalgebruik is toch aardig tokkiaans. En als deze discussie je niet bevalt, neem er dan niet aan deel. Ik heb wel een vraag: Wat is een linkse tokkie?

        /   Beantwoorden  / 
  22. Judith

    Lieve mensen…Gun die Hindoes ook eens iets..tenslotte is dat ook een religie..veel menslievender dan de andere religies..en het kost ons niet..want dat wil Rouvoet van het CU niet..
    In tegenstelling tot die andere religie..want zij kosten ons klauwen met geld..Nu weer met het Generale Pardon…Wie denk je die daar zitten?…

      /   Beantwoorden  / 
  23. Jan Demming

    @ Peter

    Het grootste tokkie-gehalte zul je tevergeefs bij ‘links’ zoeken. Kijk voor de afwisseling eens de andere kant op!

      /   Beantwoorden  / 
  24. Hans van der Liet

    Meneer Demming, dat ik in mijn bescheidenheid vrijwel altijd een beetje achterin de kerk plaats neem, is niet zoooo relevant. Relevanter is, dat ik mijn eigen geloofsbeginselen niet aan anderen probeer op te leggen.

      /   Beantwoorden  / 
  25. Johan Bos

    Het gaat niet om opleggen, maar wel om getuigen, volgens mij. ‘Doe het werk van een evangelist,’ schreef Paulus.

      /   Beantwoorden  / 
  26. Judith

    frank bikker

    Niet gelezen in de krant..dat de moslims allemaal gratis in een taxi mochten..tijden de suikerfeesten om naar fam.. van hun toe te gaan?..
    Er gaan al stemmen op om Kerstviering af te schaffen, ten gunste van de suikerfeesten,.waar wij dan ook vrij voor krijgen..
    Man lazer op..Je weet best wel dat zij het hoe langer hoe meer, voor het zeggen hebben..denk toch na man!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Ik lees de Volkskrant in het weekend en door de week af en toe het Parool. Niet gezien. Oh ja, nadenken kan ik wel. Moet ik ook “oplazeren “. Waarom en waar naar toe dan ? Geef mij voorbeelden van mensen die door jou gehate ” achterlijke ” cultuur het hier echt voor het zeggen hebben. En niet een 1 of ander imaantje die rare idee-en heeft, want dergelijk soort domineetjes vind je ook in Bunschoten, Elspeet en Staphorst. Dat soort types vind je bij elke grote godsdienst, overigens ook bij Hindoes.

        /   Beantwoorden  / 
  27. Hans van der Liet

    Hey Frank, jij moet tegen Judith effe niet het heilige boontje gaan uithangen, want jij schreef laatst zelf dat je vindt dat donkere mensen uit de Bijlmer van jou niet in A’veen mogen komen wonen en hier alleen maar de tramhaltes mogen komen schoonmaken. Dus effe dimmen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      Hans meen je dat…dat Frank dat heeft gezegd…dat is racistisch..wat een racist..en dan wat van mij zeggen..Kijkt die Frank echt naar een huidskleur? vindt hij dat zo belangrijk? Bahh!!!!!
      Dus donkere mensen mogen wat Frank betreft minderwaardig werk doen..
      Dank je Hans!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Peter

        Denk dat Hans dit voor ogen heeft :

        http://www.echo.nl/an-an/uitgaan/ingezonden/919114/robert.vuijsje/.

        Afgezien daarvan zit die frank altijd te zuigen.
        En gaat ook vaak op de persoonlijke toer.
        Een beetje jammer allemaal.
        Maar het hindoe feest is voorbij, en van de CU heb
        ik bij dit item niets gezien.

        Zullen we het nu over de AOW hebben? Tot nu toe is toch alles off topic.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Bedankt voor de verdraaiing van mijn woorden, beste Peter, het is je gelukt. Ergens iets uitlichten waardoor er een valse schijn ontstaat. Citeer ook eens andere uitspraken van mij.

            /   Beantwoorden  / 
      2. Marco Zulden

        Beste Judith, als je eens leest wat Hans mensen allemaal toewenst is Bikker er een heilige bij.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Judith

          Marco mijn hemel!! Bikker zat mij te beschuldigen van discriminatie .. ik discrimineer niet .. ik realiseer .. Wat Bikker doet dat is erg .. Hij beoordeelt mensen op huidskleur ..
          Hans ken ik niet ..

            /   Beantwoorden  / 
      3. frank bikker

        Beste Judith geef eens antwoord op mijn vragen. Want dat heb ik nog steeds niet gehad.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Judith

          Heb ik gegeven … Frank .lees nu eens goed!!!. Hahaha … Proest ..
          Ik wist niet dat jij op huidskleur keek .. daar stel je meteen je mening er maar op af … FOEIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!
          Vroeger in Zuid-Afrika had je ook apartheid…hopelijk was jij daar niet bij!!!!!!!

            /   Beantwoorden  / 
  28. Marco Zulden

    Ach beste Judith , jij beoordeelt mensen op geloof , ik heel veel slecht mensen van marokaanse en surinaamse afkomst en ik heb een pest hekel aan ze !! En nog veel meer van hun landgenoten ken ik als leuke gezellige mensen die voor iedereen klaarstaan…. Trouwens zo ken ik ze ook bij onze “eigen” landgenoten.

    Jij beoordeelt mensen op religie ! dat is ook discriminatie.

      /   Beantwoorden  / 
  29. Hans van der Liet

    Nou Frank, die woorden van jou hoefden we niet eens te verdraaien hoor. Die waren in hun walgelijke racistische eenvoud zo al helder genoeg. Dat jij het niet zo breed hebt is tot daar aan toe, maar om dan af te gaan geven op donkergetinte mensen is wel erg laag bij de grond.

      /   Beantwoorden  / 
  30. Judith

    Nou Frank is het waar? wees eens een vent en kom eens voor je mening uit…Ik heb mijn realistische visie op nieuw-Nederland al gegeven…..

      /   Beantwoorden  / 
  31. Hans van der Liet

    Judith, klik maar even op die link die Peter hierboven geplaatst heeft, dan kan je zien dat het waar is. Beschaamd zwijgen is wat Frank nu doet en misschien is dat maar beter zo.

      /   Beantwoorden  / 
  32. Judith

    Hans ga ik doe!!

      /   Beantwoorden  / 
  33. Judith

    Hans ik heb het gelezen in het Amstelveens Dagblad onder lezersrubrieken…Wat een racist is hij zeg….en dan wat van een ander zeggen..

      /   Beantwoorden  / 
  34. Judith

    Moet zijn Amstelveens Nieuwsblad..

      /   Beantwoorden  / 
  35. Hans van der Liet

    Zo is Frank: zelf er hele nare denkbeelden op nahouden en dan doen alsof anderen slechte mensen zijn. En dan werkt hij nog wel in het onderwijs. Je zal maar een kind hebben dat bij hem in de klas zit!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      Niet te geloven dat ze mensen met racistische denkbeelden daar in het onderwijs aannemen..

        /   Beantwoorden  / 
  36. Hans van der Liet

    Ik ga eens uitzoeken aan welke school hij werkt en dan een brief schrijven aan het bestuur daarvan.

    @ Marco Zulden: jij vindt de racist Frank Bikker een heilige vergeleken met mij? Zozo. Het enige dat je mij kunt verwijten is dat ik iemand die zich onder pseudoniem vrolijk maakt of geestelijk gehandicapten, kerkgangers en homoseksuelen toewens dat hij eens vol geschept wordt door een tram of een vrachtwagen. Dat is weliswaar niet zo christelijk van mij, maar het zou wel een gebeurtenis zijn die een zekere hemelse gerechtigheid heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  37. Hans van der Liet

    Iemand die zich vrolijk maakt over, niet of.

      /   Beantwoorden  / 
  38. Johan Bos

    Hemelse gerechtigheid lijkt mij niet de specialiteit van de heer Van der Liet. Van niet één mens trouwens, afgezien van die Ene, de Zoon des Mensen.

      /   Beantwoorden  / 
  39. Peter

    Nou die CU troel heeft een tsunami van onderbuik gevoelens los gemaakt. Dat is de gristen eigen denk ik, tentijde van de in Rome in zwang zijnde festiviteiten zoals gristen verbranden, op laten peuzelen door nu bijna uitgestorven koningen van het dierenrijk, wisten ze al tweedracht te zaaien.

      /   Beantwoorden  / 
  40. Hans van der Liet

    De hemelse gerechtigheid geen zaak van mij? Wat bedoelt u daarmee? Ik hoef hem niet uit te delen hoor, dat doet Onze Lieve Heer wel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      @HvdL Ik bedoel dat het niet aan mensen gegeven is uit te maken wat naar hemelse maatstaven gerechtigheid is. Omdat naar die maatstaven geen mens rechtvaardig is, zoals Paulus aan de Romeinen heeft uitgelegd.

        /   Beantwoorden  / 
  41. Judith

    En anders ik..Hahaha LOL….

      /   Beantwoorden  / 
  42. Hans van der Liet

    Dat snap ik niet, meneer Bos. Moet ik zelf rechtvaardig zijn om te kunnen beoordelen of iets rechtvaardig is? Een dief kan best oordelen dat het onrechtvaardig is om te stelen toch?

      /   Beantwoorden  / 
  43. Mathijs

    Koops wil gewoon moeilijk doen, Hindoeïsme komt van India (daarin tegen is de islam en het christendom niet van India), India is een zeer religieus land en Divali toont juist die religieuse kant van India. Dat de gemeente Amstelveen subsidies heeft gegeven voor het feest brengt geen enkele schade mee aan Nederland, zolang een religie zich niet moeit met het bestuur en de politiek blijft kerk en staat gescheiden.

      /   Beantwoorden  / 
  44. Johan Bos

    Het gaat mevrouw Koops niet om de schade, maar om het principe: als de weg voor subsidie ten behoeven van religieuse happenings open staat, p[en dat ook mogelijkheden voor gesubsidieerde christelijke bijeenkomsten, zoals kerstdiensten, gospelconcerten op het plein, islamitische evenementen, het Joodse loofhuttenfeest etc. Terwijl in Nederland nog altijd wordt gezegd dat er een scheiding tussen kerk en staat bestaat. Als Youth for Christ sociaal werk krijgt gesubsidieerd in Amsterdam, breekt daarover de politieke hel los. Terwijl in dat kader niet eens een godheid of God de Schepper gesubsidieerd werd aanbeden.

      /   Beantwoorden  / 
  45. Indian

    Wordt de Christenunie ook niet gesubsidieerd met overheidsgelden? Het Leger des Heils krijgt ook overheidsgelden voor hun werk, maar neemt alleen personeel aan met een Christelijke achtergrond?!

    Hindoes die samen met de bewoners hun feest, vreugde en plezier willen delen worden meteen in een hoek gezet? Het CristenUniedom predikt “Heb u naaste lief”. Het Kerstfeest wordt ook nationaal gevierd, o.a. ook met overheidsgelden….? Wat vinden jullie daarvan?

    De wereld veranderd, India is een grote economie geworden. Indiërs nemen hun filosofie ook mee, dus ook naar Nederland. Integratie is leren van elkaar, samen eten en plezier maken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Chris

      Het ging niet om plezier maken, maar om de godsdienstige lading. Het was gewoon een aanbiddingsfeest voor een godin. In dat verband rijst wel degelijk de vraag of dan ook een worshiphappening van christenen voor hun God of een moslimbijeenkomst voor Allah niet door de gemeente kan worden gesubsidieerd.

        /   Beantwoorden  / 
  46. Chris

    De ChristenUnie krijgt, evenals CDA en elke politieke partij (inclusief degenen die in socialisme, communisme – waaruit mede GroenLinjks voortkwam – liberalisme en andere ideologie geloven), landelijk subsidie voor haar wetenschappelijk bureau. Plaatselijk ontvangt de partij niets, wel krijgt het raadslid – zoals alle raadsleden – een bescheiden vergoeding voor het raadswerk. Zoals alle Kamerleden een redelijk royaal salaris krijgen. Het Leger des Heils ontvang geen subsidie voor haar korpsen (kerkelijke gemeenten), maar voor haar maatschappelijke instellingen, die ook niet onder dezelfde rechtspersoonlijkheid als het kerkgenootschap vallen. Maar op het Stadsplein ging het juist om de aanbidding van een godin, dus een zuiver religieus getinte aangelegenheid.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan de Vries

      Chris, ben je er geweest? Het was een gewoon, beetje exotisch, maar vooral gezellig feest.

      Maar dat blijkt ook al uit je eigen woorden ‘zuiver religieus getinte aangelegenheid” hoe kan een aangelegenheid ‘zuiver’ en ‘getint’ zijn, dat spreekt elkaar tegen. Het is of een zuiver religieuze aangelegenheid, of een religieus getinte aangelegenheid. Kennelijk weet je zelf ook dat het kennelijk meer het laatste is dan het eerste.

        /   Beantwoorden  / 
  47. Indian

    In Rotterdam wordt jaarlijks tijdens het Hindoe Lentefeest feest het water in de fontijn in het stadscentrum oranje gekleurd. Rotterdam is wederom een voorloper in integratie.

    In het Witte Huis, heeft President Obama samen met Hindoes in de USA, Diwali gevierd. Diwali wordt over heel de wereld gevierd, samen met alle leden van een gemeenschap. Diwali is een feest van verbinding. Wees niet angstig voor alles wat nieuw is….MW van de CU.

    De maatschappelijke instellingen van het Leger Des Heils krijgen subsidies onder een andere rechtspersoonlijkheid. Maar zijn het zijn Christelijke instellingen, mensen zonder een Christelijke achtergrond worden daar niet aangenomen. Maar deze instellingen worden wel betaald uit algemene middelen…. Dus wilt u discussiëren over Diwali, discussie dan ook over alle andere geloven/ achtergronden.

    Die godin, staat symbool voor wijsheid en kennis. Die filosofie is veel belangrijker en draagt bij aan het bouwen van een gemeenschap, heeft u zich verdiept in de essentie van de viering? In India wordt bijvoorbeeld ook het Kerstfeest gevierd, ook door Hindoes, omdat de essentie van het feest leidt tot harmonie in een gemeenschap.

    Op welke manier gaat de gemeente Amstelveen het Kerstfeest vieren? Wat zijn de kosten daarvan? Welke gelden worden daarvoor beschikbaar gemaakt?

      /   Beantwoorden  / 
  48. Dewi

    Ik vind het goed dat ze vragen stelt, maar als er een moslimactiviteit word gehouden worden er inderdaad geen discussies gevoerd. Jammer dat dit nu wel gebeurt. Het is juist goed dat we in Nederland ook een keer iets van een ander cultuur kunnen meemaken dan alleen van de Islam.

      /   Beantwoorden  / 
  49. Indian

    De vragen zijn zeker goed, misschien dat zij ook vragen kan stellen aan de gemeente Den Haag. Omdat met het suikerfeest, er taarten werden uitgedeeld, op de kosten van de gemeente.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Zij zit niet in de gemeenteraad van Den Haag

        /   Beantwoorden  / 
  50. Indian

    Dat klopt, maar wellicht kan zij leren van de gemeente Den Haag?

      /   Beantwoorden  / 
  51. Yashvar

    Hindoes boedhisten kunnen zich overal geruisloos aanpassen dat is de kracht van deze oosterse religies. Waarom nou zoveel ophef omtrent dit probleem. Gemeenschapsgelden aan moslims hierover zwijgt men.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      Ben het met je eens DAT Hindoes Zich overal Kunnen aanpassen … Weet je wat het is met de moslims? De politici staan onder druk om de moslims financieel steeds meer te ondersteunen..de moslims roepen steeds harder om geld, en de regering geeft.
      ..Waarom???????????? Ik heb hier zo mijn gedachten over..
      Weet je wat het met Hindoes is? De Hindoes zijn te aardig, en niet lastig, en ook niet wreed en ze vragen niets..dus nu weet je het!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Marco Zulden

        @Judith, jij bent de perfecte kandidate om Wilders te steunen .

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Helemaal mee eens Marco, deze dame is op een heel stel blogs bezig Wilders te propageren, terwijl deze man te laf is om in een open debat te gaan met zijn tegenstanders. Deze Judith kan ook alleen maar anderen belachelijk maken zonder dat ze ergens inhoudelijk op in gaat, of het moeten Telegraafkreten zijn. Jammer, want ik denk,als ze wil, wel wat meer niveau heeft.

            /   Beantwoorden  / 
  52. frank bikker

    Er zijn blijkbaar hier wat mensen bezig die vinden dat er een verschil bestaat tussen aanhangers van een bepaald geloof. Overal heb je mensen die het geloof gebruiken om een ander in de hoek te zetten. Ze zouden eens een geschiedenisboek moeten lezen, maar ja ze kunnen alleen trend die op dit moment bestaat napapegaaien. Leer eens zelfstandig denken!!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      frank Bikker …. ik ben genoeg inhoudelijk … geef jij onderwijs op een zwarte school? en zo ja respecteren die kindertjes jou? Komen hun ouders verhaal halen op jou.,als jij die kindertjes een reprimande geeft? of werk jij niet op een zwarte school? zo niet waar praat je dan over?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Judith

        frank Bikker … Vandaag is Theo van Gogh onze Talentvolle interviewer vijf jaar geleden afgeslacht, door een Marokkaanse moslim……

          /   Beantwoorden  / 
        1. Marco Zulden

          Beste Judith, hoeveel burgers hebben de nederlanders wel niet afgeslacht in het verleden?
          Jij bepaalt zelf wel op welke school jij je kinderen doet en dat is je goed recht . Maar hele bevolkingsstammen en geloven over één kam scheren doet alleen iemand die geen hersenen heeft.

            /   Beantwoorden  / 
  53. Indian

    Judith, op welke manier benader jij die kinderen en de ouders? Zie jij ze als leerlingen op een “zwarte school” of l.l. op een school?

    Hoe benadert de school de ll.?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      Wij zijn met onze dochters op tijd vertrokken, Voordat ze anders op een zwarte school hadden gemoeten .. desnoods had ik ze 30 kilometer verderop naar een witte school gebracht..
      Ik wil niet dat mijn dochters tussen achterstandskinderen komt te zitten..waardoor ze helemaal ondergesneeud zouden raken..en de mentaliteit hé? speelt voor ons ook een grote rol…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Judith

        Uiteraard heb ik recht van vrijheid waar ik mijn kinderen op school plaats …daar kan frank bikker niet omheen…

          /   Beantwoorden  / 
  54. Indian

    Beste Judith:
    Deze school had dus achterstandskinderen, maar is elke zwarte school een school met achterstand?
    Hoe zouden jouw kids ongesneeuwd raken als zij, goed opgevoed worden? Hebben jouw kids dan geen competenties om zich assertief op te stellen?

    Ben jij wel eens op een Hindoe-basisschool geweest?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Judith

      Ik heb alle belangstelling voor een Hindoeschool voor mijn dochters….maar ook voor mijzelf want ik heb respect voor de Hindoes..maar ik ben verhuisd wegens criminalitet..e.d

        /   Beantwoorden  / 
  55. Indian

    Dat klinkt alweer heel anders dan in je eerder reacties. Het gaat jouw dus om criminaliteit en niet om bepaalde groepen, want in elke groep is er nl. criminaliteit.

      /   Beantwoorden  / 
  56. frank bikker

    Ik heb nog nu toe 25 jaar op een zwarte school en 10 op een witte volksschool gewerkt. De CITO-score’s waren volgens het landelijke gemiddelde laag, 1 keer onvoldoende) en inschaling van deze school waren altijd 6 of 7 (op schaal van 1 tot 7, 1 is het hoogst, hierbij wordt rekening gehouden met gezinssamenstelling, land van herkomst, scholing ouders enz.) Dit gold voor zowel witte als zwarte scholen. Ik heb een jaar of drie klassen gehad waar veel kinderen van asielzoekers in zaten. Deze kinderen presteerden over het algemeen ver boven het gemiddelde ondanks de bestaande taalproblemen. (Irak,Iran, moslimlanden!!!!) Ik ben van mening dat het sociale milieu van mensen veel belangrijker is voor het participeren in een maatschappij, dan een geloof. Gearrangeerde huwelijken heb ik zowel bij moslims en hindoes gezien, hoewel het de laatste jaren wel afneemt. Bij etentjes van kinderen(kerstfeest) heb ik van beiden geloven vragen gehad omtrent het eten ( het werd dus kip, halal en geheiligd en wel, afgehaald door hindoemoeder en moslimmoeder en samen klaar gemaakt)Bekrompen reacties heb ik uiteraard ook mee gemaakt, van alle kanten. Bijvoorbeeld , een Jehova, die er op stond dat bij zijn kind zonder verdoving een kies werd getrokken en de dag daarop weer. Overal vind je idioten, die dingen goed praten vanuit hun geloof of zelfs er verdwaasd van zijn, zoals die Jehova, die naast zijn kind stond te grienen, maar het de volgende dag weer deed. Overigens komt dit beslist niet bij alle Jehova’s voor.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Toevoeging
      Je praat op een gegeven moment over achterstandskinderen. Die heb je overal hoor,maar op een achterstandsschool kan best goed gepresteerd worden door de kinderen en het personeel, alleen het is natuurlijk niet eerlijk om zo’n school te vergelijken met een school uit Wassenaar, waar de kinderen allemaal uit milieus komen van hooggeschoolde ouders.

        /   Beantwoorden  / 
  57. Indian

    Maar ff terug naar het onderwerp: Wereldwijd wordt het Diwalifeest groots gevierd met en zonder steun van de lokale overheid. De essentie van het feest is verbroedering, harmonie en het opdoen van kennis. Jammer dat de CU in Amstelveen dat niet snapt…. De Hindoes in Amstelveen zijn er niet op uit om ellende te veroorzaken ofzo. Ik zag afgelopen zondag de reportage van dit gebeuren op de Hindoe Omroep http://www.ohmnet.nl amazing!!!. De wethouder van het CDA had er verder geen problemen mee.

    Worden Christelijke feesten mede-gefinancierd door de gemeente? Wordt ook daar rekening gehouden met het onderscheid van kerk en staat? Kunnen politieke partijen die zich baseren op de Bijbel wel gefinancierd worden met belastinggeld? (scheiding kerk en staat)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Het CDA heeft nergens problemen mee, als het om religie gaat. Zij is een interreligieuze partij, waarvan de C in de naam dan ook nergens meer op slaat. Ook moslims kunnen voor het CDA in de Tweede Kamer. Mag van mij allemaal, maar noem je dan geen christelijke partij. Christelijke partijen worden niet gesubsidieerd wegens hun geloof, maar omdat zij nu eenmaal een politieke parrij zijn. Van elke poloitieke partijn wordt het wetenschappelijke bureau gesubsidieerd en uiteraard krijgen de Kamerleden een vergoeding (ongeacht hun standpunten). Dat is iets heel anders dan het specifiek sponsoren van een feest van aanbidding van een godin. Christelijke vieringen worden door de lokale overheid niet gesponsord. Het feit dat de (religieuze) omroep er een reportage aan wijdde zegt iets over de aard van de happening.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        @Johan, hoe zit het dan als de KRO of RKK verslag doet van een processie in Limburg, waar hordes touristen op af komen. De straten worden dan ook afgezet en publieke/bestuurlijke figuren lopen dan ook vaak mee. De inzet van de politie kost in dit geval ook geld. Zeg dan, ik vind dat religieuze vieringen niet gesponsord mogen worden door het lokale bestuur

        P.S. Ik neem aan dat je met religieuze omroep OHM bedoelde.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Precies hetzelfde. Religieuze omroepen moeten religieuze happenings verslaan als zij dat willen. Niks mis mee. Maar dat is iets anders dan als lolake overheid een religieus feest mede financieren. Dan weet ik er nog wel een paar.

            /   Beantwoorden  / 
  58. Judith

    En wat dacht je van het suikerfeest..alle moslims mochten in Amsterdam met taxi’s gratis naar hun doel rijden..en wij autochtonen moesten betalen voor het openbaar vervoer…..frank bikker…hoe vindt je dat??? Niet zo goed voor de saamhorigheid in het land…

      /   Beantwoorden  / 
  59. Marco Zulden

    Mooi he, ik ben ook gratis met zo’n busje gegaan , gewoon vragen en doen … Maar ja , “wij “Nederlanders hebben allemaal zo grote bek maarals het erop aan komt zeggen ze niks en kijken de andere kant op !

      /   Beantwoorden  / 
  60. Marco Zulden

    En nog wat , als jij ze slim was om je auto binnen de ring neer te zetten kon je ook gewoon alle kanten op rijden …. Maar goed Judith als je maar kan afgeven op moslims he !
    Wat vind je trouwens van de burgemeester van Rotterdam?? Of de van Amsterdam? een moslim en een jood , eng he ??

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      En er solliciteert een zigeuner in Utrecht en een eskimo in Roodeschool, maar gelukkig Scheringa(blond haar en blauwe ogen en christelijk) in Amstelveen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.