India

Diwali festival

Diwali festival

Koopman en dominee zijn de twee gestalten, waarin Nederland zich naar men zegt wereldwijd presenteert. Maar als het om poen gaat, overwint de koopman. Geloof en menslievendheid zijn aardig, maar moeten natuurlijk geen geld gaan kosten. Die filosofie overheerst in welvarend en liberaal Amstelveen. Daar is nu de Indiase gemeenschap het omvangrijkst, zodat de gemeente jaarlijks graag het Diwalifestival (lichtjesfeest) faciliteert. Het is een van oorsprong aan een Hindoe godin gewijd feest, maar daar praat de lokale overheid in het kader van de goede commerciële verstandhouding liever niet over.

Het is nu eenmaal Indiase cultuur, zegt de gemeente. Daar heeft zij gelijk in. Maar die cultuur is wel volledig gebaseerd op het Hindoeïsme, een religie waaruit het kastensysteem voortkomt. Mensen uit de laagste kaste moeten die in hogere dienen.

Overigens valt niet aan te nemen dat die ultra laag op de maatschappelijke ladder staande inwoners van het land behoren tot de Amstelveense Indiase gemeenschap, omdat daar natuurlijk voornamelijk degenen zitten die in eigen land kansen kregen en in het commerciële circuit iets voorstellen.

Een dat zijn er nog de kastenlozen, de Dalits, die volgens een Hindoeïstisch geschrift als minder dan een dier kunnen worden beschouwd. Het zou leuk zijn als daarop tijdens dat Diwali festival ook eens aandacht werd besteed, maar dat gaat natuurlijk voor de overheidsbanden met het bedrijfsleven te ver.

In India zijn 28 staten, waarvan er acht meer in diepe armoede levende mensen hebben dan de 26 armste landen van Afrika. 80% van de christenen in het land, overigens een minuscule minderheid, behoort tot de uitgestotenen die niet waard zijn te worden gehoord. De zending werkt voornamelijk onder de Dalits, die 20% van de bevolking vormen. Maar in Amstelveen heeft men natuurlijk van die groep geen last. De politiek kan blijven weg kijken…

 

Lees ook:Diwali festival trok 10.000 bezoekers
Lees ook:Gemeente: Diwali is soort kerstfeest
Lees ook:ChristenUnie ontstemd over gemeentelijke steun hindoefeest op Stadsplein
Lees ook:Weer Diwalifeest op Stadsplein
Lees ook:BbA: verkiezingsbijeenkomst voor Indiaanse burgers

21 reacties op “India

  1. PeterPC

    “Mensen uit de laagste kaste moeten die in hogere dienen.”

    “Een dat zijn er nog de kastenlozen, de Dalits, die volgens een Hindoeïstisch geschrift als minder dan een dier kunnen worden beschouwd”

    Treffender had de SP niet omschreven kunnen worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Tuurlijk Bhrama Shiva Peter Singh.

        /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Goed dat Johan over christenen in India praat als verdrukte minderheid, maar erg vreemd dat hij het niet doet over de grotere groep moslims, waar hetzelfde mee gebeurd. Beetje selectief.
    Ook vreemd dat Johan het wel heeft over de Amstelveense gemeente die bepaalde onaangename zaken in de Indiase maatschappij doodzwijgt, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor de Indiase gemeenschap die ons eigenlijk als onrein beschouwt. ( gemengde huwelijken liggen bijvoorbeeld niet echt lekker, rol van de familie in positieve zin), maar ja voor hun vergoedt geld blijkbaar ook veel.

    Dat Diwali qua invalshoek veel valt te vergelijken met ons kerstfeest qua uitingen en zelfs qua uitgangspunten vergeet hij ook maar. Ook vergeet hij maar dat in onze jongste geschiedenis dat veel zich christen noemend volk een ander volk voor 75% heeft uitgeroeid.

    Daarom vind ik het flauw dat de hr. Bos commentaar heeft op een leuk en gezellig feest wat voor velen van die mensen ver weg staat van de godsdienstige betekenis ( een viering ter ere van de godin Sri Laksmi)Bovendien is het grootste deel ook nog eens bekostigd door de gemeenschap en het bedrijfsleven zelf. Daarnaast hebben vele roomwitte jongeren zich ook uitstekend vermaakt op de Indiase houseklanken en het bekogelen van elkaar met gekleurd poeder. Om niet te zeggen er zat veel meer sfeer in en er waren vele mensen, maar daar werkte het weer ook aan mee.

    P.S. Alleen RvW keek weer zuur toe vanaf zijn balkonnetje, maar op een gegeven moment ging hij ook filmen en geluidsopnames maken. Hij had ook weer bezigheden en kan de volgende dagen weer volop brieven schrijven naar de gemeenteraad, die natuurlijk bibberend in hun kamer af zitten te wachten op wat deze kritische burger nu weer heeft.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      Scherp !

        /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      Frank, je hebt mij niet kunnen zien filmen, want wij waren de hele dag niet thuis. Er was een gezellige open dag op de golfclub Amsteldijk. Vandaar. Voor jou valse beschuldigingen zijn feiten echter irrelevant.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Franks

        O leuk, dan hadden we nog even in levendige lijve kennis kunnen maken, want ik had in de namiddag met PC daar een afspraak gemaakt om een vorkje te prikken.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Robert van Waning

        Je schreef: “Alleen RvW keek weer zuur toe vanaf zijn balkonnetje..” Ga je dat typische staaltje van framing nog even rectificeren? Op de golfbaan was ik o.a. als marker bezig bij de putting contest. Daaraan hadden jij en je maatje vast niet meegedaan.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank

          Dat klopt, maar bij de after-contest wel degelijk, want daar is drank en eten!

            /   Beantwoorden  / 
    3. Johan Bos

      Je hebt gelijk dat ook moslims tot de verdrukte minderheden behoren, maar die is wat groter dan het christelijke deel. Anders dan ik vroeger dacht, blijken niet alle hindoes zachtaardig. Fanatiekelingen onder hen onderdrukken, martelen en vermoorden christenen. Dat het kerstfeest – overigens er met de haren bij gesleept als geboortedatum van Jezus – een cultureel festijn werd, waarbij ongelovigen christelijke liederen zingen, kerken vol zitten en massaal gezellige happenings worden, zint christenen als het goed is diep in hu hart ook niet. Er is een christelijk thema seculier gejat. Zowel bij Diwali als Kerstfeest voert culturele oppervlakkigheid hoogtij.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Maw de gemeente is dus ook gesprongen op de trein van deze tijd. Lijkt mij voor een openbaar bestuur normaal.

        Daarnaast jij hebt het over jatten. Aan de christelijke feestdagen heeft altijd een sociaal component gezeten. Als ik jou dus goed volg mag een niet- christen niets aan die feestdagen doen. Vind je dat niet wat benepen en kleinzielig. Of getuigen van exclusiviteit van jouw eigen geloof of Kerk?

        Als agnost heb ik altijd begrepen dat ALLE mensen “kinderen van de Heer” en tot Hem konden komen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Nee hoor, van mij mag alles. Ik vraag me alleen af wat een tegenstander van geloof met kerkelijke feesten moet. Weinig creatief lijkt me. Kinderen van de Heer zijn en nog tot Hem komen, is een tegenstrijdigheid. Wie al kind is van een Vader, kan dat niet meer worden. Het vreemde is dat velen die Kerstfeest vieren, absoluut geen Kind van Hem willen zijn. Lijkt me een beetje inconsequent. Maar wie ben ik…

            /   Beantwoorden  / 
          1. PeterPC

            Juist, Johan.

              /  
          2. frank bikker

            Dat velen die Kerst vieren, niets aan geloof doen is waar, maar daarom hoeven het nog geen atheïsten te zijn. Overigens een agnost hoeft beslist geen tegenstander van geloof te zijn. Dat kan ie zijn. Die inconsequentie van mij, zoals jij dat betitelt, moet je zien in de “mogelijkheid daartoe hebben”.

              /  
  3. Jo

    Gratis slechthorend oo doof worden bv.jl. zondag op het stadshartplein…:(

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Gelukkig waren wij afgelopen zondag niet thuis. Door die tent kregen de omwonenden namelijk niets te zien van het evenement. Zodoende hadden zij er alleen maar veel last van en geen enkel plezier. Het Stadsplein dient voor de organisatoren louter als goedkope locatie. De gemeente houdt nog steeds geen rekening met de omwonenden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Je had toch ook in die tent kunnen gaan, het was gratis. Had je nog even mee kunnen housen met een jonge blom. Er trouwens ook spontaan in de open lucht gedanst.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

    Nogmaals, Frank, wij waren de hele dag niet thuis. Je hebt mij dus ook niet ‘zuur’ opnamen zien maken, zoals jij schreef (zonder dit te rectificeren).

    Herrie is vervelend voor omwonenden die hun huis aan het Stadsplein niet kunnen verlaten, zoals ouderen en ouders met heel jonge kinderen. De gemeente houdt daar geen rekening mee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Tot peuters sprongen mee. Net buiten de tent waren er bijna meer kinderen dan jongeren en volwassenen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      Vrijheid om níet mee te doen en mee te luisteren, moet ook worden gerespecteerd. Ik had het over mensen die onvrijwillig in de onontkoombare herrie zaten.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Tja Robert, wie nou eenmaal in een centrum of boven een kroeg gaat wonen, heeft nu eenmaal bij tijd en wijle te maken met een zekere mate van overlast. Wees blij, dat je niet nog zoals in menige stad of dorp 1 of 2 weken lang een kermis voor de deur hebt. Wat dat betreft is het hier nog heilig met die paar uur herrie.

          /   Beantwoorden  / 
  6. frank

    Over verhullend taalgebruik gesproken!!!
    Dichtbij.nl opent met de kop Indian Colour Festival ipv Diwali. Binnenkort wordt Kerstmis zeker ook het Kalkoenfeest genoemd om de moslims en hindoes niet voor het hoofd te stoten. Wat een zielige vertoning. Noem het beestje gewoon bij zijn naam en ga niet van dergelijk soort fratsen uit halen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.