Er komt eerst een waarnemend burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen

Burgemeester Jan van Zanen

Er komt een tijdelijk ingehuurde plaatsvervanger van burgemeester Jan van Zanen, die per 1 januari vertrekt. Een interim burgemeester dus. Want een definitieve koetsier op de gemeentelijke bok zal nog wel even op zich laten wachten. Dat gaat langer dan drie maanden duren, want de nieuwe gemeenteraad kan pas iemand voordragen. En omdat er pas in maart raadsverkiezingen zijn gaat dat allemaal in elk geval langer dan drie maanden duren. In zo’n geval benoemt de commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes, een tijdelijke burgemeester. Een schnabbelaar, zogezegd.

Remkes heeft overlegd met de fractievoorzitters over de procedure, die uiteraard gelijk is aan die bij elke benoeming van een burgemeester. Die voorzitters, samen het zogenoemde presidium vormend, hebben ook een profiel van de nieuwe eerste burger bij Remkes op tafel gelegd. Dat de bevolking daaroverkan meepraten, is dus geleuter voor de bühne. Het nu gepresenteerde profiel leverde overigens geen enkele verrassing op. De raad zoekt (even niet lachen) “een zeer ervaren bestuurder”.  Wie dus nooit verder kwam dan de kassa bij C1000 hoeft, met alle respect voor die baan, dus niet te solliciteren. De nieuwe burgemeester, maar als het even kan ook de waarnemer, moet uit een qua omvang met Amstelveen vergelijkbare of grotere gemeente komen. Dus iemand die geen zin heeft er ook maar iets op vooruit te gaan of bereid is salaris en positie in te leveren, omdat hij nu in een grotere gemeente zit.

In dat laatste geval wordt het dus iemand die vindt dat hij nu teveel aan zijn hoofd heeft en een tandje lager wil. De interim burgemeester, die te maken krijgt met de complete nieuwe collegevorming, moet daar wel ervaring in hebben, vindt het Presidium. Zodat de nieuwe burgemeester in een opgemaakt bed kan stappen. En hij mag en passant ook even de koning ontvangen, die in april naar Amstelveen komt.

 

Lees ook:De lange weg naar nieuwe burgemeester
Lees ook:Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester
Lees ook:Remkes: Raadslid moet VOG overleggen
Lees ook:AV kan 2000 vluchtelingen niet aan
Lees ook:Burg. Vonk is geruzie in raad Aalsmeer zat

Eén reactie op “Er komt eerst een waarnemend burgemeester

  1. Arjan

    Hoeveel kost zo’n waarnemend burgemeester?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.