De lange weg naar nieuwe burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen

Burgemeester Jan van Zanen

Je moet natuurlijk van heel goeden huize komen, wil je een waardige opvolger van de uiterst populaire Jan van Zanen als burgemeester van Amstelveen worden, maar iedereen die ijdel genoeg is, kan solliciteren. Van Zanen vertrekt naar Utrecht, waarheen zijn van links tot rechts beleden populariteit hem al vooruit ging. In Amstelveen komt er dus de gebruikelijke ingewikkelde procedure om een opvolger te zoeken, die er een zware dobber aan zal hebben zijn (of haar) voorganger te evenaren, laat staan te overtreffen. In elk geval in waardering van de bevolking.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad (het Presidium vormend) gaan donderdag (14 november) praten met de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, over een procedure die eigenlijk al vaststaat. En over het tijdspad. De fractievoorzitters gaan tegen Remkes zeggen dat zij een ‘zorgvuldige, efficiënte en snelle’ procedure willen. Nee toch. Laat ik nou denken dat de voorkeur uitging naar een onzorgvuldige, inefficiënte en uiterst langzame procedure. De politiek houdt niet op de kiezers te verbazen. Al was het maar met het intrappen van open deuren.

Het Presidium komt ook met een concept profielschets – niet zo moeilijk want die ligt er eigenlijk nog van al die vorige benoemingen  – en die wordt dan in een extra raadsvergadering vastgesteld. Waarschijnlijk op 18 december, in aanwezigheid van Remkes. Daar gaat eerst nog een vergadering van een raadscommissie aan vooraf. Als het profiel eenmaal vast staat, kan iedereen solliciteren, hoewel dat in de praktijk een schertsvertoning blijkt. Vrijwel zeker gaat de baan namelijk naar iemand die lid is van een der landelijke politieke partijen, bij voorkeur van de VVD. De laatste Amstelveense burgemeesters behoorden daar allemaal toe, nadat de liberale fractie hier het grootst was geworden. In een grijs verleden traden hier christen democraten aan, zoals Rijnders en Beelaerts van Blokland.

Meepraten

Over dat profiel, waarvoor nu het concept al klaar is,  kunnen alle Amstelveners nog meepraten, zegt de gemeente. Van morgen (woensdag 13 november) af komt er op de gemeentelijke website informatie over de benoeming en ook via social media (Twitter en Facebook) kunnen inwoners kreten lanceren - bijvoorbeeld in maximaal 140 tekens –  over hoe zij denken dat de nieuwe burgemeester moet zijn. Woensdagavond is er trouwens een reguliere  ‘praat met de raad’ sessie in wijkcentrum Alleman (Den Bloeyenden Wijngaerdt 1), waar men van 20.00 uur af dan ook zijn zegje over de nieuwe burgemeester kan doen. Mogelijk komen er daardoor ook eens wat meer bezoekers om tegen de raad aan te praten. En meer raadsleden.

Het zal trouwens nog wel even duren, voordat er een nieuwe burgemeester is. Pas de nieuwe gemeenteraad – na de verkiezingen in maart en de daarop volgende coalitievorming –  benoemt een vertrouwenscommissie die de sollicitaties beoordeelt en een voordracht voor de gemeenteraad voorbereidt, die daarover in het diepste geheim beslist. Want burgemeestersbenoemingen blijven in dit land, al het gepraat over transparantie ten spijt, een zaak van de achterkamer. Al circuleerde de naam van Jan van Zanen als nieuwe burgemeester van Utrecht natuurlijk al maanden.

Leugenaar

Mogelijk komt er een burgemeester uit een kleinere gemeente naar Amstelveen. Of, zoals in het geval van Jan van Zanen, een wethouder uit een grote stad. Want, zoals gezegd, de kans dat een gewone Nederlander de baan krijgt, is nihil. De bestuurders die solliciteren, liegen daarover steevast. Vuistregel: Alleen degenen die mogelijk in aanmerking komen, maar zeggen niet te hebben gesolliciteerd, kan men geloven. Degenen die wel solliciteerden ontkennen dat glashard of zeggen Amstelveen een waardige opvolger van Jan van Zanen te gunnen. Dan weet men dus ook genoeg. Eigenlijk maakt Amstelveen zich dus voorlopig op voor een leugenaar als eerste burger.

 

 

Lees ook:Er komt eerst een waarnemend burgemeester
Lees ook:Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester
Lees ook:Van Zanen zou burgemeester van Utrecht willen worden
Lees ook:Volgende week nieuwe burgemeester bekend
Lees ook:Raad zoekt houthakker als nieuwe burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.