Raad zoekt houthakker als nieuwe burgemeester

Jan van Zanen

Jan van Zanen

Hij moet wel talen spreken, die nieuwe burgemeester van Amstelveen. Welke dan? Vraagje in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen, donderdagavond. Vooral Japans, schertste VVD-raadslid Hans Bulsing. Behalve de profielschets voor de opvolger van de naar Utrecht vertrekkende Jan van Zanen, worden ook dergelijke aanvullende kreten aan het dossier toegevoegd waarmee de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad in het diepste geheim aan de slag gaat.  Die profielschets is trouwens gebaseerd op wat nog in een bureaula lag op het gemeentehuis, bijvoorbeeld van 2004, in de aanloop naar de benoeming van Jan van Zanen.

Enerzijds wordt een schaap met vijf poten gezocht, anderzijds constateerden commissieleden dat zijzelf er eigenlijk allemaal wel in pasten. De schets bevat ook voornamelijk voor de hand liggende kreten. Zoals dat de man – volgens enkele fracties liever een vrouw trouwens – creatief, toegankelijk, benaderbaar, betrokken, evenwichtig en ambitieus moet zijn. Een meer van die algemeenheden. De raad zoekt dus geen oncreatieve, ontoegankelijke, volstrekt onbenaderbare, onevenwichtige hark met een totaal gebrek aan ambitie, die zich geen moer van de inwoners aantrekt. Dat is toch nieuws, als we de ernst mogen geloven daarmee de raadsleden zich over die profielschets buigen.

En de nieuwe burgemeester moet ook hebben bewezen ‘met bijltjes te kunnen hakken”. Er wordt dus eigenlijk een houthakker gezocht. Nou ja, dat kon wat Bulsing betreft ook wel een beetje anders worden omschreven.

De raadscommissie ging ook akkoord met de verordening op de vertrouwenscommissie. Als die vergadert moet minstens de helft van de club aanwezig zijn, staat er in. Maar dat vond Bulsing niks. En bovendien nogal in strijd met een andere voorwaarde in de verordening, namelijk dat de commissie tot een unaniem besluit moet komen.

Daar zat dan wel weer wat in, vonden andere fracties. Maarzij wilden weer niet zover gaan dat nooit iemand tijdens een vergadering mag ontbreken,  Driekwart van de commissie zou ook kunnen, dacht Bert de Pijper van de ChristenUnie. De raad moet de verordening nog vaststellen. Dat gebeurt dan op 11 december als ook de commissaris van de Koning in Noord-Holland aanwezig is. Er komt dus geen aparte vergadering op 18 december om het profiel vast te stellen.

D66 wil dat de nieuwe burgemeester ook iets aan bestuurlijke vernieuwing doet. En in de advertentie waarop gegadigden kunnen solliciteren, moeten vooral vrouwen worden uitgenodigd dat te doen. Maar de kwaliteit prevaleert uiteindelijk, wilde De Pijper nog wel even kwijt. Voorlopig komt er trouwens een waarnemer.

 

Lees ook:Volgende week nieuwe burgemeester bekend
Lees ook:De lange weg naar nieuwe burgemeester
Lees ook:GroenLinks: ‘Van Zanen norm’ voor directies gesubsidieerde instellingen
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Burgemeester bij ledenvergadering ChristenUnie

Eén reactie op “Raad zoekt houthakker als nieuwe burgemeester

  1. gerben

    Bulsing Burgemeester. Mag van mij.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.