Remkes: Raadslid moet VOG overleggen

Remkes met de inmiddels vertrokken burgemeester Van ‘t Veld. Foto: amstelveenweb.com

Burgers met een strafblad moeten geen raadslid worden. Kandidaten voor de gemeenteraad zouden dan ook behoren te worden verplicht een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Dat zei commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie.

Hij vreest naar zijn zeggen integriteitsrisico’s en criminaliteit in het lokale bestuur. Overigens is hij zelf lid van de VVD, de partij die – niet geheel ten overvloede – een integriteitscommissie heeft. Nu de politieke partijen met een dalende aantal leden hebben te maken, nemen de risico’s volgens Remkes toe. Het is moeilijk voldoende kandidaten voor een raadszetel bijeen te krijgen, dus lopen partijen de kans niet zo goed op te letten. Onder meer bij de PVV bleek een lijsttrekker een crimineel verleden te hebben. Maar ook andere partijen lopen dat gevaar, waarschuwde Remkes in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij denkt dat landelijk in de steden en dorpen vertegenwoordigde partijen de mensen op hun lijsten voor de verkiezingen wel hebben doorgelicht, onder meer om belangenverstrengeling uit te sluiten. Maar de vraag is of dat net lokale partijen ook gebeurt. Hij zag op het punt van de integriteit een rol weggelegd voor de burgemeester. Van alle kandidaten moet naar zijn mening een VOG worden geëist, zoals in tal van andere functies en banen. Het is een wapen tegen vermenging van onder- en bovenwereld, meent hij.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:42 sollicitanten burgemeester Ouder-Amstel
Lees ook:CvdK Remkes praat in achterkamer met raad
Lees ook:Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester
Lees ook:AV kan 2000 vluchtelingen niet aan
Lees ook:Er komt eerst een waarnemend burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.