Cobra-kunstenaar Götz (103) overleden

Karl Otto Gotz met fotografe Henny Riemens, vriendin van Corneille (1949)

Op 103-jarige leeftijd is de Duitse kunstenaar en voormalig CoBrA-lid Karl Otto Götz overleden, wiens werk Compositie op het ogenblik in Cobra Mueum is te zien in de tentoonstelling Radicale Sociale Animale Talen (tot 24 september).

Karl Otto Götz was een abstracte, expressionistische en surrealistische kunstenaar, en één van de invloedrijkste figuren in de naoorlogse Duitse kunstwereld. Diep geïnspireerd door onder andere de werken van Max Ernst en Paul Klee begon hij in 1932 aan de kunstacademie. Het werk dat hij in deze tijd maakte was zeer avant-gardistisch en hij experimenteerde diverse media.

Tijdens het Naziregime kon hij zijn expressionistische en surrealistische werk niet meer tentoonstellen of verkopen en was hij er toe veroordeeld zijn brood te verdienen met landschapschilderijtjes.

Eerste Duitse lid

Na de oorlog kon hij zijn artistieke werk weer in alle openheid vertonen. Zijn tentoonstellingen werden een groot succes, en hij bouwde snel een naam voor zichzelf als een van de vaandeldragers van de nieuwe kunst in Duitsland. Als redacteur van het experimentele kunst- en poëzietijdschrift Meta raakte hij ook in contact met de CoBrA-groep. Götz werd het eerste Duitse lid van CoBrA en verzorgde in 1950 de eindredactie van CoBrA magazine 5 die voornamelijk is gewijd aan moderne Duitse kunst.

Stedelijk

In 1949 maakte Götz deel uit van de eerste CoBrA-tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Van zijn verblijf in Nederland maakte hij een prachtig persoonlijk fotoboek ‘Hollandreise’ dat in bezit is van het Cobra Museum. Het toont op een vrije en directe wijze de grote internationale vriendschapsband tussen de jonge kunstenaars onderling aan.

In 1952 vormde hij samen met een drietal andere kunstenaars de Frankfurt QUADRIGA, een kunstenaarsgroep die een grote rol had in het introduceren van het Tachisme in Duitsland. Ook gaf hij vanaf 1959 20 jaar les als hoogleraar aan de kunstacademie in Düsseldorf, waar hij de leraar was van een aantal bekende hedendaagse kunstenaars. Gedurende zijn gehele leven is Götz kunst blijven maken en zichzelf blijven vernieuwen, zelfs toen hij aan het eind van zijn leven blind was geworden.

 

 

 

Lees ook:Recordaantal van 100.000 bezoekers in Cobra
Lees ook:Kunst uit ING-kantoren in Cobra Museum
Lees ook:Kunstcollectie Harry van den Bergh bij Jan van der Togt
Lees ook:Katja Weitering verlaat Cobra Museum
Lees ook:Vijftien topwerken uit collectie ABN Amro in Cobra Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.