Bloot of bedekt in Kruiskerk

Mineke Schipper. Foto: VPRO BOEKEN

Mineke Schipper. Foto: VPRO BOEKEN

In Café Montpensier spreekt vrijdag 15 januari (20.00 uur) Mineke Schipper over haar nieuwe boek ‘Bloot of bedekt- Van niets om het lijf naar strak in het pak’. Daarin gaat het om de vraag waarom men bepaalde delen van het lijf bedekt en andere in de openbare ruimte zonder enige gêne aan elkaar laat zien.

Overal bestaan bedekkende (soms ook ontblotende) religieuze kledingregels voor mannen en vrouwen. Café Montpensier wordt gehouden in de Kruiskerk , Van der Veerelaan 30a. Toegang gratis en vanaf 19.30 uur is er koffie en thee. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en gesprek. Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Religie

In jodendom, christendom en islam zijn hier en daar oude regels of geboden in onbruik geraakt, maar ze worden vooral opnieuw streng opgelegd, waar men kritische reacties van ‘buitenstaanders’ als beschamend of bedreigend ervaart. Of waar verandering behoudende politieke en religieuze belangen bedreigt. Mineke Schipper spreekt over de vaak heftige discussies tussen liberalen die streven naar vernieuwing en ultraorthodoxen die vasthouden aan letterlijke voorschriften uit een ver verleden. Discussies die voortduren tot op de dag van vandaag.

Mineke Schipper was hoogleraar interculturele literatuurwetenschap, eerst aan de VU, later in Leiden. Zij was gasthoogleraar in verschillende Afrikaanse landen en is eredoctor van de Sichuan Universiteit in Chengdu in China. Meer informatie op www.minekeschipper.nl.

 

Lees ook:Mineke Schipper over ‘Bloot of Bedekt’ bij Venstra
Lees ook:‘Adam en Eva’ in de Kruiskerk
Lees ook:Lezing Mineke Schipper in bieb over Adam en Eva
Lees ook:Spanning tussen Bijbel en wetenschap in Montpensier
Lees ook:Vraag in Kruiskerk: Kan vrede in Syrië wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.