Mineke Schipper over ‘Bloot of Bedekt’ bij Venstra

  9200000035844337Zij gelooft blijkbaar niet in het Bijbelse verhaal over Adam en Eva, maar in de evolutie en voorouders die steeds meer rechtop gingen lopen, minder harig werden en daarom kleding gingen dragen. Daarover komt schrijfster Mineke Schipper vertellen op dinsdag 26 mei (20.00 uur) bij boekhandel Venstra aan het Stadsplein. Zij is de auteur van het boek ‘Bloot of Bedekt’.

Het verhaal van de lichaamsbedekkende geschiedenis van de mens dus. Bloot of bedekt, het menselijke lijf blijft uiteenlopende reacties oproepen. De buitenkant is het visitekaartje geworden, met rechtstreekse informatie over sekse, ras, leeftijd, beroep, eetproblemen, drankzucht of ijdeltuiterij, om maar een paar aspecten te noemen, weet Schipper. “We worden genadeloos op ons uiterlijk afgerekend door mensen die verder niets van ons weten”. 

De gedachte dat anderen sterker of potenter zijn heeft bij mensen tot bedekking van ledematen geleid, zegt ze. In haar pas verschenen boek ‘Bloot of bedekt’ left ze uit waarom men het lijf onder kleren is gaan verbergen. Van niets om het lijf naar strak in het pak.

Mineke Schipper schrijft non-fictie en fictie (www.minekeschipper.nl). Voor haar over de hele wereld vertaalde ‘Trouw nooit een vrouw met grote voeten’ kreeg zij de Eurekaprijs. Haar vorige boek heet ‘Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam’ (2012).

Afbeeldingen

In haar lezing op dinsdag 26 mei laat Mineke Schipper aan de hand van afbeeldingen uit de hele wereld zien hoe culturen en religies hun best hebben gedaan om weerbarstig bloot in toom te houden en hoe verwarrend onze wereld is nu uiteenlopende opvattingen over wat bloot en bedekt inhoudt in één en dezelfde samenleving voortdurend met elkaar geconfronteerd worden. Na de pauze is er ruimte voor discussie.  Aanmelden via [email protected] of in de winkel.

 

Lees ook:‘Adam en Eva’ in de Kruiskerk
Lees ook:Bloot of bedekt in Kruiskerk
Lees ook:Lezing Mineke Schipper in bieb over Adam en Eva
Lees ook:Lezing over buitenplaats Elsryk bij Venstra
Lees ook:Lezing over borstkanker bij boekhandel Venstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.