Rauwe vitaliteit in Cobra Museum

P:\Conservatoren\HILDE DE BRUIJN\2014\COP\Open Collection Bank&Rau\concept\sketches\Masks.jpgHet Cobra Museum toont van 1 maart af de eigen collectie in de vorm van een zogenoemde kunstinstallatie door het kunstenaarsduo Bank & Rau. Met dat Deense duo zegt het museum voor een experiment en dynamiek te zorgen. Tijdens de tentoonstelling vindt een bezoekersonderzoek en een vaksymposium plaats.

Het resultaat van de samenwerking met Bank & Rau heet ‘Brutal Vitality’, een installatie met werken uit de collectie, archiefstukken, alledaagse voorwerpen en nieuw werk van het duo zelf. Deze door het tweetal geselecteerde elementen zijn samengebracht in een door henzelf ontworpen radicale tentoonstellingsarchitectuur.

Een cactus dient als drager voor tekeningen, geïnspireerd op een foto van Corneille, en een grote barbecue werkt als sokkel voor een beschilderde keramische runesteen. Andere objecten staan opgesteld rondom een bakstenen ‘appartement’, waarvan de deur en de ramen wijd open staan, verwijzend naar het in de oorlog ontstane verlangen naar reizen, ontmoetingen, ontdekkingen en terug winnen van verloren tijd. De nieuwe installatie zal voor langere tijd in wisselende opstelling te zien zijn.

Collectie programma

De samenwerking met Bank & Rau vindt plaats in het kader van ‘Cobra Open Collectie Programma’ dat het museum met de steun van het Mondriaan Fonds uitvoert. Dit programma benadert het erfgoed van Cobra niet als een statisch, afgesloten geheel, maar stimuleert onverwachte perspectieven en manieren van presenteren met als doelstelling de dynamiek van het museum en de collectie te vergroten. Het Cobra Museum kiest er bewust voor dit in de vorm van een intensieve samenwerking met hedendaagse makers te realiseren.

n 2013 begon de zoektocht van Bank & Rau in de collectie van het Cobra Museum. Sindsdien kwamen zij regelmatig naar Amstelveen om te luisteren naar de verhalen die bij de collectie horen en inspiratie op te doen in de bibliotheek, het depot en binnen het netwerk van het museum. Daarbij selecteerden zij vanuit een ‘kunstenaars point-of-view’, gedreven door visuele taal in plaats van een doorgaans meer kunsthistorische benadering.

De installatie Brutal Vitality past in de lijn van hun eerdere werk, waarin het experimenteren met materiaal, het gezamenlijk tot stand brengen van een werk en een interesse in ‘volkscultuur’ de meest opvallende parallellen met CoBrA zijn.

Bank & Rau noemen hun hernieuwde kennismaking met CoBrA “a meeting with a long forgotten relative, whose live and actions have helped to define the conditions we were born into”.

Onderzoek en symposium

De installatie van Bank & Rau staat in het Cobra Museum opgesteld naast een meer traditioneel ingerichte collectiepresentatie. Dit biedt het museum de gelegenheid samen met de bezoekers de ontvangst van beide presentaties te onderzoeken. Deze publieke ontvangst zal in een later stadium behandeld worden in een symposium, waarin de relatie tussen hedendaagse kunst en historische collecties centraal staat.

Lees ook:Kunst uit ING-kantoren in Cobra Museum
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Vijftien topwerken uit collectie ABN Amro in Cobra Museum
Lees ook:Rietveld studenten in het Cobra Museum
Lees ook:Nieuw programma Cobra Museum en Rietveld academie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.