Zomerprogramma met unieke collectie in Cobra Museum

Cobra-museum[1]In het zomerprogramma van het Cobra Museum ‘Cobra en plein air’, dat zaterdag 15 juni van start gaat, is de tentoonstelling van de collectie van Jens Olesen het middelpunt. Het is een van de grootste privé Cobra collecties ter wereld, bestaande uit meer dan 1200 stukken. Jens Olesen, Deen van geboorte woont in Sao Paulo waar hij ondermeer actief betrokken was bij de oprichting van de Sao Paulo Biënnale. Hij kreeg zijn eerste Cobra werk, een Asger Jorn, voor zijn 9de verjaardag. Speciaal voor de tentoonstelling in Amstelveen selecteerde Lars Olesen, kunsthistoricus en tweelingbroer van Jens Olesen, ruim 150 kunstwerken. Voor het eerst wordt iets uit de collectie buiten Denemarken getoond. Het zomerprogramma staat verder bol van activiteiten voor volwassenen en kinderen.

Ernest Mancoba (ZA), het enige Afrikaanse lid van de Cobra Beweging, is in deze presentatie met zeven werken opgenomen. Mancoba is nog weinig te zien geweest in Nederland. Van Constant (NL) zijn er prachtige nog niet eerder in Nederland getoonde tekeningen.

Van Egill Jacobsen (DK), een van de eerste abstract expressionisten, is belangrijk vroeg werk opgenomen dat inspiratie bood aan de Cobra kunstenaars eind jaren 40. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Museum Jorn in Silkeborg (DK). Ter gelegenheid van de Olesen collectie nodigde het Cobra Museum bovendien drie Nederlandse particuliere verzamelaars van Cobra uit een favoriet stuk uit hun verzameling in bruikleen te geven. Er is werk opgenomen uit de collecties van Hugo en Carla Brown, de heer Geenemans en Wouter Schopman van het Ambassade Hotel.

‘Cobra en plein air’, dat dus zaterdag begint, omvat naast de Olesen collectie, een serie van interventies gedurende van Rietveld studenten onder de noemer Cracking Cobra. Een activiteitenprogramma met ondermeer en plein air schilderen aan de Amstel, een kinderatelier dat omgebouwd is tot camping en de fontein van Karel Appel op het Sandbergplein als inspiratie voor ‘en plein air’ schilderende kinderen zorgt voor een zomer vol Cobra. www.cobra-museum.nl

 

 

Lees ook:Kunst uit ING-kantoren in Cobra Museum
Lees ook:Cobra Museum bijna 100.000 bezoekers
Lees ook:Rietveld studenten in het Cobra Museum
Lees ook:Cobra Museum exposeert in Istanbul
Lees ook:Cobra werken uit AV in museum Oman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.