Cobra werken uit AV in museum Oman

In Museum Bait al Zubair in Muscat, hoofdstad van Oman, start 10 maart de expositie The Colours of CoBrA Art, een overzicht van de CoBrA kunstbeweging. Dat gebeurt in samenwerking met jet Cobra Museum in Amstelveen. De tentoongestelde werken van o.a. Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky komen uit de collectie van het Cobra Museum, aangevuld met langdurige bruiklenen.

Ambassadeur Barbara Joziassen zei in een radiouitzending van BNR dat de Cobra kunst heel goed aansluit bij het tijdsbeeld van nu in Oman met waarden als progressie en dat de heldere en veelkleurige expressie past bij de Omani kunstenaars

Oman is de eerste in een serie van tentoonstellingen wereldwijd van het Cobra Global programma (Verenigde Arabische Emiraten, India en Brazilië volgen).

Sinds die drie jaar voert het Cobra Museum een actief acquisitiebeleid op een wereldwijde schaal met het programma Cobra Global: een culturele ‘experience’ rondom de CoBrA kunstbeweging. Een pilot versie in Instanbul in 2012 zorgde voor de benodigde expertise waarmee vervolgens een reizend tentoonstellings-concept werd ontwikkeld. De opening in Oman is de eerste vrucht van deze inspanning.

Directeur Els Ottenhof van het Cobra Museum: “Cobra Global is ontstaan toen we onze kernwaarden goed tegen het licht hielden. De Cobra beweging was een Europese Avant Garde stroming en juist dat internationale aspect was de sleutel voor dit programma. De pijlers van Cobra Global zijn het ontsluiten van onze collectie én het gedachtegoed van Cobra, ver weg van de plek waar Cobra is ontstaan, en het vertellen van het verhaal vanuit een kunsthistorisch en historisch perspectief. Verder is het uitbreiden van ons internationaal netwerk heel belangrijk voor onze tentoonstellingsprogrammering op de thuisbasis in Amstelveen. Bovendien creëren we een economische pijler waarmee wij onze collectie kunnen beheren, behouden en uitbreiden. Dat is uiteraard een van onze doelstellingen.”

 

De CoBrA beweging en de Europese avant-garde achtergrond waar toe zij behoort wordt in The Colours of CoBrA Art uitgelegd middels een tijdlijn die centraal in de tentoonstelling staat. Deze tijdlijn is noodzakelijk om het historisch perspectief inzichtelijk te maken. Voor vele bezoekers is het de eerste aanraking met de Europese kunst. Voor andere is er de onverwachte herkenning van gelijkenissen tussen deze abstracte en speelse Europese kunst  en de eigen cultuur.

 

Bijzondere aandacht is er in Oman voor kunsteducatie. In samenwerking met het Ministerie van Educatie in Oman zullen meer dan vijftig scholen de tentoonstelling bezoeken gedurende de twee maanden dat die open is en een door het Cobra Museum ontwikkelde workshop volgen.

Na de tentoonstelling in Oman reist Cobra Global verder naar Sharjah en Abu Dhabi, beiden in de Verenigde Arabische Emiraten. In September 2015 zal in het Sharjah Art Museum een tentoonstelling openen rondom Cobra, waarin een verdiepingsslag wordt gemaakt ten aanzien van het oeuvre van de Nederlandse CoBrA kunstenaars Appel, Constant,. Lucebert en Brands. In 2016 zal op de New York University in Abu Dhabi een tentoonstelling worden ingericht met een focus op de CoBrA kunstenaar Shinkichi Tajiri, in combinatie met een academisch programma.

 

 

Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Rietveld studenten in het Cobra Museum
Lees ook:Kunst uit ING-kantoren in Cobra Museum
Lees ook:Cobra Museum bijna 100.000 bezoekers
Lees ook:Vijftien topwerken uit collectie ABN Amro in Cobra Museum

2 reacties op “Cobra werken uit AV in museum Oman

  1. gerben

    Laat ze maar rondreizen. Hoop op prachtige contraprestaties alhier van verre kunst, ons nu nog onbekend..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric Tip

    Leuk. Wij zijn dan in Oman en kennen Cobra Amstelveen goed. Leuk om het op 10 maart in muscat te zien. Verrassend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.