Zerkenpad Zorgvlied uniek in Nederland

Wethouder JanWillem Grootwijdde vanmorgen, op de landelijke open monumentendag, op Zorgvlied het zerkenpad Hadramouth (‘de dood is gekomen’) in, Met het219 meterlange pad, uniek in Necerland, geeft de begraafplaats oude grafzerken een nieuwe bestemming en blijven de zerken als onderdeel van funerair erfgoed behouden. Op Zorgvlied worden, om nieuwe graven te kunnen delven, geregeld oude geruimd. Na verloop van de graftermijn kan een eigenaar de zerk meenemen of op Zorgvlied achterlaten. Als de eigenaar niet meer is te achterhalen valt het graf wettelijk terug aan Zorgvlied. Veel begraafplaatsen vergruizen overgebleven grafstenen ten behoeve van ondergrond voor wegen. Zorgvlied probeert grafzerken zoveel mogelijk te hergebruiken. Als zij gezichtbepalend zijn voor een grafwijk of een monumentale waarde hebben blijven ze staan. Het zerkenpad is een manier om ook andere zerken te behouden. Het bestaat uit (zeer) oude grafstenen, geplaatst met de tekst naar boven, zodat men kan zien aan wie ze hebben toebehoord. Het hergebruik sluit aan bij de open monumentendag, die deze keer dat als thema had.

Lees ook:Rondleiding op ‘groengoud’ Zorgvlied
Lees ook:Fietsroute langs kerken op Monumentendag
Lees ook:Aula op Zorgvlied feestelijk heropend
Lees ook:Monumenten krijgen schilden ter herkenning
Lees ook:Weer Open Dag op Zorgvlied

4 reacties op “Zerkenpad Zorgvlied uniek in Nederland

 1. frank

  Ze hebben toch ook zoiets, maar dan kleiner, bij de Dorpskerk?

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Die grijze stenen die voor de ingang liggen, zijn geloof ik allemaal grafstenen. Op sommige staan zelfs nog wat letters.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Bos

  Maar dat is geen ruim tweehonderd meter lang pad.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.