Overzichtsexpositie Jacques Doucet in Cobra Museum

De overzichtsexpositie van het werk van de bekende Franse avant-garde kunstenaar Jacques Doucet (1924-1994), van 21 mei af in het Cobra Museum,  is de eerste wordt omvangrijke museumtentoonstelling die in Nederland aan hen wordt gewijd. ‘Jacques Doucet, le Cobra français’ (de Franse Cobra) is een gezamenlijk project van het Lieu d’Art et Action Contemporain (LAAC) te Duinkerken (Fr), het Musée des Beaux-Arts van Quimper (Fr) en het Cobra Museum. Door de intensieve samenwerking van deze musea kon een internationale retrospectieve tentoonstelling worden samengesteld waarin vele bijzondere aspecten van het oeuvre bijeen konden worden gebracht.In de expositie wordt het werk van Jacques Doucet breed belicht. Er worden ruim 80 kunstwerken getoond uit het begin van zijn kunstenaarschap, de vroege jaren veertig, tot en met het laatste werk. De schilderijen, grafiek, gouaches, kleine spontane collages uit de jaren zestig, enkele beelden en keramiek geven een goede indruk van Doucets veelzijdige expressie en zijn onophoudelijke nieuwsgierigheid om met allerlei soorten technieken te willen experimenteren. De kunstwerken zijn afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar en zijn in bruikleen afgestaan door particuliere verzamelaars en door Franse en Noord-Europese instellingen.

 Zowel de totstandkoming van Cobra als het kunstenaarschap van Jacques Doucet werden gevoed door de artistieke avant-garde in het naoorlogse Parijs. In de jaren vijftig werd de stad bevolkt door een kleurrijk palet van vooruitstrevende dichters, denkers, kunstenaars, kunstcritici en galeriehouders. Dit klimaat bood de juiste voedingsbodem voor het ontstaan van een nieuwe experimentele kunst. De kunst van Jacques Doucet is onlosmakelijk verbonden met de avant-garde van de twintigste eeuw, en de verworven vrijheid door kunstenaars om vormen, kleuren en materialen op een spontane manier te arrangeren, ongehinderd door academische tradities.

Jacques Doucet speelde een opvallende rol in de aanlooptijd naar de oprichting van Cobra. Andersom deed hij tijdens zijn deelname aan Cobra unieke experimentele ervaringen op die van grote invloed waren op zijn latere werk. Voor een goed begrip van de kunst van Doucet is het dan ook belangrijk dat zijn relatie met Cobra wordt belicht. Uit deze fase zijn meerdere werken in de tentoonstelling opgenomen. Doucet trad tot Cobra toe, zoals hij zelf aangaf “omdat de geest en inspiraties van de beweging hem in staat stelden zichzelf te bevrijden van de sturende rede en zich te verdiepen in de oerbronnen van creativiteit.”

Via Corneille kwam Doucet in aanraking met de kunstenaars van Cobra. Hij ontmoette de jonge Nederlandse schilder in juni 1947, in Boedapest. Corneille raakte daar onder de indruk van de rijpheid van de jonge Franse schilder. Doucet hield van Max Jacob, Alfred Jarry en Paul Klee. Corneille schreef: “Ik was meteen enthousiast over zijn stijl. Hij tekende als een kind dat een hele wereld op de stoep zet (…). Een tekening met lijnen die de vrije loop hebben, geestdriftig, kleurrijk, onbeschaamd zoals de alledaagse naakte waarheid. (…)”.

In de begeleidende catalogus gaat Erik Slagter in expressieve bewoordingen en gedetailleerd in op zijn impressies tijdens een atelierbezoek in 1982. In aanwezigheid van de kunstenaar bekeek hij veel vroeg en later werk. Slagter schrijft onder meer: “Het gaat Doucet alleen om de dynamiek van de kleur, om de activiteit van de vorm, die wel geladen mag zijn met een salon poëtiek die in een titel spreekt, maar zeker geen gesuggereerde werkelijkheid, geen opgelegde compositie, slechts de expressie van de verf: het gebaar en de inhoud. In de actie is de bron van de schoonheid.” En: “Wie mocht denken dat abstracte kunst in enkele bevlogen ogenblikken wordt gemaakt, vergist zich bij Doucet. Abstract is zo mogelijk nog moeilijker; het wil geen referentie accepteren. (…) Een recent schilderij van Doucet omschrijven in zijn voleindiging leidt altijd naar een woord voor gestolde beweging.”  Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Business Club Cobra Museum.

Lees ook:Internationale expositie werken Doucet in Cobra Museum
Lees ook:Cobra-kunstenaar Götz (103) overleden
Lees ook:‘Cobra Cities’ – kunstenaars en metropool in Cobra Museum
Lees ook:Cobra werken uit AV in museum Oman
Lees ook:Cobra Museum eert Corneille met condoleanceregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.