Internationale expositie werken Doucet in Cobra Museum

Doucet

Doucet

‘Jacques Doucet, Le Cobra Français.’  Van 21 mei af komt er een grote tentoonstelling van werken van de bekende Franse avant-garde kunstenaar Doucet (1924-1994) in het Cobra Museum. De presentatie omvat ruim 80 werken uit het begin van het kunstenaarschap, de vroege jaren veertig, tot en met zijn laatste werk. De tentoonstelling in Amstelveen is onderdeel van een internationaal expositieproject. De eerste van drie tentoonstellingen start op 10 oktober al in het LAAC re Duinkerken. Het is een gezamenlijk project van drie kunstmusea: het Lieu d’Art et Action Contemporain (LAAC) te Duinkerken (Fr), het Cobra Museum en het Musée de Beaux-Arts van Quimper (Fr). De kunst van Jacques Doucet is onlosmakelijk verbonden met de avant-garde van de twintigste eeuw en de toen verworven vrijheid door kunstenaars om vormen, kleuren en materialen op een spontane manier te arrangeren, niet gehinderd door academische tradities. De uit Frankrijk afkomstige Cobra kunstenaar speelde een opvallende rol in de aanloop naar Cobra. Andersom was Cobra ook van grote invloed op zijn latere werk.  De in Cobra te exposeren werken –  zijn afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar, in bruikleen afgestaan door vele particuliere verzamelaars en door Franse en Noord-Europese instellingen. Het zijn schilderijen, grafiek, gouaches, kleine spontane collages uit de zestiger jaren, enkele beelden, keramiek en een tapijt,. Zij geven een goede indruk van de veelzijdige expressie van de kunstenaar en van zijn onophoudelijke nieuwsgierigheid met allerlei soorten technieken te willen experimenteren.

In juni 1947 ontmoette Doucet in Boedapest de jonge Nederlandse schilder Corneille, die onder de indruk raakte van de rijpheid van de jonge Franse schilder. Doucet hield van Max Jacob, Alfred Jarry en Paul Klee. Later schreef Corneille: “Ik was meteen enthousiast over zijn stijl. Hij tekende als een kind dat een hele wereld op de stoep zet (…). Een tekening met lijnen die de vrije loop hebben, geestdriftig, kleurrijk, onbeschaamd zoals de alledaagse naakte waarheid. (…)”. Doucet trad tot Cobra toe omdat de geest van de beweging hem in staat stelde zich te bevrijden van zijn sturende rede, en om zich te verdiepen in de oerbronnen van creativiteit.

Ter gelegenheid van de exposities verschijnt een fullcolour catalogus (drietalig). Auteurs: Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum, Sophie Warlop, conservator van het LAAC, Duinkerken, Nathalie Galissot, conservator van het Museum voor Schone Kunsten, Quimper, Andrée Doucet, de weduwe van de kunstenaar, Michel Ragon en Erik Slagter.

Lees ook:Overzichtsexpositie Jacques Doucet in Cobra Museum
Lees ook:Museum Jan van der Togt eert Corneille
Lees ook:Cobra Museum eert Corneille met condoleanceregister
Lees ook:Taxatie werken Anton Heyboer in Jan van der Togt Museum
Lees ook:Solotentoonstelling Izaak Zwartjes in Cobra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.