Museum Jan van der Togt eert Corneille

Corneille

Guillaume Cornelis Beverloo heette hij. Maar hij werd bekend als Corneille. In het Museum Jan van der Togt (Dorpsstraat 50) wordt die schilder uit de Cobra groep van 15 augustus tot en met 9 september geëerd. Corneille leefde van 1922 tot 2010. Het is op 5 september exact twee jaar geleden dat de kunstenaar stierf. Naast etsen, gravures, litho’s en zeefdrukken zijn op de (verkoop) expositie ook tapijten te zien. De meeste van deze werken maakte hij in de laatste jaren voor zijn overlijden. Corneille was overwegend autodidact, al volgde hij tussen 1940 en 1943 wel lessen aan de Rijksacademie te Amsterdam. Daar ontmoette hij Karel Appel, met wie hij altijd bevriend zou blijven. In 1948 stonden zij met Deense en Belgische kunstenaars aan de wieg van de Cobrabeweging.Terwijl Appel bekend stond als ‘schilderbeest’ was Corneille meer de poëtische kunstenaar die in een op het oog naïeve stijl vooral vogels en vrouwenfiguren aan zijn penseel liet ontspruiten. Na de opheffing van Cobra kende hij nog drie duidelijk te onderscheiden perioden. Eerst ontwikkelde Corneille een lyrisch abstracte stijl, later koos hij voor landschappen, geïnspireerd door zijn reizen naar Afrika. In de derde periode viel hij terug op figuratie. Met die stijl vestigde hij voorgoed zijn naam bij het grote publiek.

In 1992 waren zijn kunstwerken voor het eerst in Museum Jan van der Togt te zien. Ook in de vaste collectie van het museum is Corneille vertegenwoordigd met onder meer een glasobject.

Het Museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

 

Lees ook:Cobra Museum eert Corneille met condoleanceregister
Lees ook:Corneille in Museum Jan van der Togt
Lees ook:Cobra beeldhouwkunst bij Kasteel Keukenhof
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Nieuwe vleugel en exposities 25-jarig Van der Togt Museum

Eén reactie op “Museum Jan van der Togt eert Corneille

  1. x

    Museum dicht voor een bejaardenhuis. De smoes is het ligt al vast in overeenkomsten met het Cobra. Of je geen morele overeenkomst hebt met je hoogbejaarden in je gemeente. Moeten Koops en Raat hier niet naast staan met hun foto?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.