Cobra beeldhouwkunst bij Kasteel Keukenhof

De derde editie van Cobra Buiten, een samenwerking tussen Kasteel Keukenhof en het Cobra Museum, legt de focus op enkele pioniers van de abstracte beeldhouwkunst. Deze tentoonstelling sluit aan bij de actuele tentoonstelling in het Cobra Museum waarin het abstract expressionisme uit de jaren 50 centraal staat: From the Guggenheim Collection to the Cobra Museum Amstelveen.

De Italiaanse beeldhouwer Pietro Consagra is dan ook in beide tentoonstellingen te zien. Het bronzen beeld Afternoon Conversations uit 1958 staat in de tuin van Kasteel Keukenhof terwijl zijn houten sculptuur Conversation Piece uit hetzelfde jaar in het Cobra Museum staat. De buiten variant is een bruikleen van het Middelheimmuseum uit België, terwijl de houten versie al sinds de jaren ‘50 in bezit is van de Guggenheim Foundation in New York. Andre Volten is een van de grootste na-oorlogse Nederlandse beeldhouwers. Van hem is Company’s school te zien uit 1962, een geometrisch werk van staal dat staat voor een meer eenvoudige beeldhouwkunst waarbij vorm, inhoud en materiaal één helder verhaal vertelt.

Op het 230 hectare grote landgoed van Kasteel Keukenhof (1642), gelegen in het hart van de Nederlandse Bollenstreek, wordt sinds enkele jaren de rijke culturele geschiedenis van het museum en haar tuinen vermengd met moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Na de edities in 2012 met Hof van Appel met bronzen sculpturen van Karel Appel en in 2013 My Secret Garden met werk van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri, zal de tentoonstelling Cobra Buiten. Pioniers van de abstracte beeldhouwkunst de driedelige reeks afsluiten. Op deze wijze wordt een breed publiek betrokken bij kunst en erfgoed.

Vrijdag is de opening verricht door cultuurwethouder Maaike Veeningen. De tentoonstelling loopt tot 14 september en is van dinsdag t/m zondag open van 11 tot 17 uur. Toegang €5. Cobra Buiten wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Tegelijkertijd is de tentoonstelling Vrijplaats van Atelier van Lieshout te zien in de tuinen van het Kasteel.

 

Lees ook:Gemeente subsidieerde vorig jaar € 13 per Cobra kaartje
Lees ook:Expositie Shinkichi Tajiri in beeldentuin Cobra
Lees ook:Expositie ‘Toscaans’ werk van Karel Appel in Cobra
Lees ook:Recordaantal van 100.000 bezoekers in Cobra
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.