Werkplein: Makelaardij in (on) betaald werk

31069_fullimage_14webEen soort marktplaats voor banen lijkt het te zijn. De werkloosheid in het land mag dan nog geen tekenen van vermindering bevatten, terwijl nu in Amstelveen ook V&D de deuren heeft gesloten, woensdag openden de wethouders Ad Verburg van Aalsmeer en Maaike Veeningen van Amstelveen in de hal van het raadhuis aan de Poel het kersverse Werkplein AA. Zij liepen daartoe door een papieren afscheiding, met daarop de tekst: ‘Hier begint jouw toekomst naar werk’.

Volgens de wethouders, ondervraagd door de tegenwoordig onvermijdelijke stadsdichter (annex verslaggever voor RTV Amstelveen en de gemeente) Matthijs den Hollander, kunnen vooral ook mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ er terecht. Dus gehandicapten, afgezien van ouderen die van hun 50ste af doorgaans niet meer in het ‘profiel’ van ondernemingen passen.

Gemeenten kregen er onder de Participatiewet onder meer als taak de re-integratie van burgers in het arbeidsproces bij. Maar op het Werkplein is ook de Vrijwilligerscentrale actief, dus wie geen betaalde baan vindt, kan zich belangeloos gaan inzetten voor de door de gemeente gewenste sociale cohesie.

Via het werkplein kunnen, is de bedoeling, werkgevers en werknemers elkaar vinden. Al zal volgens directeur Darshan van Egmond van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) een werkzoekende toch echt naar een werkgever toe moeten, want die komt er niet voor naar het plein. Maar de werkzoekende, ook de gehandicapte, kan op het werkplein de nodige begeleiding krijgen, zei wethouder Verburg. Die varieert van hulp bij het opstellen van een CV en solliciteren tot het leren gebruiken van ICT. Zelfs wordt er kledingadvies gegeven voor sollicitatiegesprekken. Raadslid Rob Ellermeijer (VVD), in het dagelijks leven partner bij accountantsbureau EY, heeft ervaring met het aan het werk krijgen van mensen met een oorspronkelijke afstand tot de arbeidsmarkt. Hij kreeg tientallen bedrijven aan de Zuidas, waar de onderneming ook is gevestigd, meer op dat traject, wat resulteerde in honderden banen in die doelgroep. Doel is dat 99 bedrijven aan de Zuidas zich aansluiten, maar Ellermeijer wil graag dat ook ondernemingen in Aalsmeer en Amstelveen het voorbeeld volgen. De doelgroep onder de werkzoekenden bestaat gewoon uit mensen, zei hij. ‘Natuurlijk zijn er ook problemen”, gaf hij toe. Maar de betrokkenen blijken in de praktijk doorgaans loyale medewerkers.

Die ervaring had ook de directeur van Vireö Plants, een in Aalsmeer gevestigd samenwerkingsverband van ongeveer 30 kwekerijen, waarbij een aantal mensen van de AM Groep (voorheen regionaal sociaal werkvoorzieningschap, nu re-integratie bedrijf) werkt. En Veeningen meldde dat ook bij de gemeente in de groenvoorziening mensen uit die categorie zijn aangesteld.

Werkmakelaars, zijn de medewerkers van het Werkplein, met ook een actuele vacaturebank, eigenlijk. Met overigens in de staf een aantal stagiairs met een bijstandsuitkering…

 

 

Lees ook:Werkplein: succes volgens B&W, volgens klant niet
Lees ook:‘Jacht’ op personeel voor tuinbouw
Lees ook:Keurmerk voor AM Match
Lees ook:Eerste certificaten digitale ‘werk-cursus’
Lees ook:AM Groep-ers blijven bij Meerlanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.