Leegstand kantoren wordt maar niet minder

J.W.Groot

J.W.Groot

Ondanks met trots door de gemeente aangekondigde vestiging van nieuwe bedrijven verandert er eigenlijk niets aan de leegstand van kantoren. Die schommelt rond een kwart van de in totaal beschikbare kantooroppervlakte.  Wethouder Groot van Economische Zaken heeft dar in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) geantwoord op vragen van VVD-raadslid Inza Gast.  Er zijn weliswaar bedrijven bij gekomen, die steevast in de gemeentelijke communicatie als een aanval op de leegstand worden gepresenteerd, maar er verdwijnen er ook. En daarover communiceert de gemeente niet of nauwelijks. Nieuwe vestigingen en vertrekkende ondernemingen houden elkaar ongeveer in evenwicht, zei Groot. Zodat er aan de totale leegstand niets verandert. Het grootste leegstaande pand is nog altijd het voormalige KPMG-gebouw. Het kantoor vertrok - qua benodigde ruimte volstrekt overbodig - naar een nieuw pand in de stad. Met weinig andere redenen dan winst maken via een vastgoedtruc.

Inza Gast

Inza Gast

De Groot zei in de kantorenwijk Kronenburg, waar pas een bedrijvencentrum is geopend, volop bezig te zijn. Daarnaast is er een initiatiefgroep van onder andere de gemeente, Ondernemersvereniging Amstelveen en de Kamer van Koophandel actief om uit te zoeken wat er aan de leegstand kan worden gedaan. Er zouden bijvoorbeeld (studenten) woningen in de lege panden kunnen worden gemaakt. Maar een probleem is dat Kronenburg en Uilenstede vallen onder een besluit van het Rijk dat meer woningen in het gebied verbiedt wegens de aanvliegroute voor Schiphol. Dat is inderdaad een belemmering voor uitbreiding van woonruimte. Er is nu een lobby gestart en intensief overleg met het ministerie om dat besluit, de geluidsnormen en de eisen voor externe kwaliteit aan te passen.

Volgens Groot wil de gemeente een ontheffing aanvragen van het luchtvaartbesluit, maar hij denkt dat het lastig wordt om die ook te krijgen.  Het ministerie vreest precedentwerking, zei de wethouder. Hij ziet intussen wel mogelijkheden voor transformatie van kangoren liggen in studentenhotels en hotelachtige formules. Voor huisvesting van studenten wordt ook gekeken naar andere plekken in Amstelveen. Daarvoor lopen diverse projecten, zei Groot. Hij wil op 17 oktober met de raadscommissies Ruimte, wonen en natuur (RWN) en Algemeen bestuur en middelen (ABM) verder praten over het probleem.

 

Lees ook:Soepeler hanteren parkeernorm kantoren aanvaard
Lees ook:VVD: whatsapp groepen tegen inbraak stimuleren
Lees ook:Plan voor citymarketing op komst
Lees ook:VVD: ‘Versoepelen parkeernorm in strijd tegen leegstand’
Lees ook:Studentenhotel op plaats van gesloopt kantoorpand

Eén reactie op “Leegstand kantoren wordt maar niet minder

  1. frank bikker

    Ik stel voor om het oude KPMGgebouw te nationaliseren op ouderwetse CPNwijze, want dat is blijkbaar de enige manier die de onroerend goedparasieten op onze belastingcenten begrijpen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.