Bijna tien miljoen winst voor Rabobank

Hoewel de effecten van de crisis nog steeds voelbaar zijn, boekte Rabobank Amstel en Vecht in 2010 een winst van 9,4 miljoen euro, na een heel bescheiden resultaat in 2009. Dat staat in de jaarrekening, die inmiddels dor de ledenraad is goedgekeurd. Voor het eerst werd die niet meer aan een ledenvergadering voorgelegd. Dat is het gevolg van de gewijzigde structuur, waarbij de directie in feite bestuurt en de leden door een 35 personen tellende raad worden vertegenwoordigd. Het grootste deel van de winst, vooral te danken aan hogere rentemarge en versterking van de efficiency in de organisatie, is toegevoegd aan de algemene reserves. 131.000 euro ging naar het Coöperatief Fonds, dat  verenigingen, stichtingen en instellingen in de regio steunt.

 

Volgens de bank gaf die vorig jaar meer dan ooit invulling aan de coöperatieve identiteit. Ze zegt dat die vooral tot uiting komt door in slechte tijden achter haar klanten te blijven staan en verbinding te zoeken met de samenleving. Dat laatste door sponsoring van verenigingen en evenementen in de regio, donaties uit het Coöperatief Fonds, het uitnodigen van klanten voor evenementen en dor hen met elkaar in verbinding te brengen.

Volgens de bank kreeg de betrokkenheid van leden een nieuwe impuls, doordat zij kozen voor ‘een moderne aansturing, waarin een ledenraad een belangrijke rol heeft.’ De ledenraadstructuur werd overigens in eerste instantie door de leden afgewezen en er een jaar later door een meerderheid alsnog goedgekeurd. De tegenstanders vonden het gewijzigde bestuursmodel – een directiemodel – juist minder coöperatief. Maar volgens de directie – die nu in feite het bestuur vormt – is de raad de spreekbuis van de leden en klankbord voor haar en de Raad van Commissarissen. De ledenraad stelde de jaarrekening op 30 juni vast.

Lees ook:Verkiezingen Rabobank Coöperatief Fonds
Lees ook:Rabobank op zoek naar kandidaten ledenraad
Lees ook:Ledenvergadering geen sturend orgaan meer bij Rabobank
Lees ook:Jos Holla in RvC Rabobank
Lees ook:Verenigingen kunnen weer geld vragen aan Rabofonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.