Jos Holla in RvC Rabobank

Fred Ensel en Jos Holla. Foto: Marlou Pulles.

De ledenraad van Rabobank Amstel en Vecht, waaronder Amstelveen valt, heeft registeraccountant Jos Holla (59) benoemd als commissaris. Hij volgt prof. dr. mr. Frans van der Wel op, die een functie ging vervullen bij Ernst & Young, een zakelijk partner van de Rabobank. Met de komst van Holla is de lokale raad van commissarissen weer compleet. Die was jarenlang partner bij KPMG en bezocht in die hoedanigheid veel banken. Volgens de ledenraad beschikt hij over veel ervaring in de financiële sector en kennis van risicomanagement.

Mr. Fred Ensel (67) werd door de ledenraad herbenoemd als commissaris. Hij blijft ook voorzitter van de raad en daarnaast technisch voorzitter van de ledenraadsvergadering. De ledenraad kwam er enkele jaren geleden ter vervanging van de ledenvergadering, overigens niet zonder slag of stoot. Konden voorheen, althans in theorie, alle leden meepraten over hun bank, nu doet een ledenraad dat.

Die benoemt niet alleen commissarissen, maar kan ook kandidaten daarvoor aanbevelen. Op die manier heeft zij volgens de bank invloed op de samenstelling van dat toezichthoudende orgaan. Enkele jaren geleden koos de Rabobank in Amstelveen., die later fuseerde met andere Rabobanken in de omgeving, voor het zogenoemde directiemodel. Het hield in dat de directie in feite het bestuur ging vormen.

De raad van commissarissen (RvC) van een lokale Rabobank houdt toezicht op de adequate uitvoering van taken door die directie. Hij belangrijke beleidsbeslissingen goed en ziet erop toe dat de statutaire directie bij belangrijke beleidsvoornemens de ledenraad consulteert en diens adviezen ‘maximaal in de beleidsvaststelling meeweegt’.

Lees ook:Raymond Dommanschet commissaris Rabo
Lees ook:Benoemingen ledenraad Rabobank
Lees ook:Ledenvergadering geen sturend orgaan meer bij Rabobank
Lees ook:Rabobank op zoek naar kandidaten ledenraad
Lees ook:Leden torpederen nieuw bestuursmodel Rabobank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.