Ledenvergadering geen sturend orgaan meer bij Rabobank

Terwijl die  feitelijk juist minder wordt, zegt de Rabobank Amstel en Vecht zelf in een persbericht dat nu is gekozen voor méér invloed van de leden op het beleid. De ledenvergadering ging woensdag (30 juni) in meerderheid akkoord met een enigszins aangepast directiemodel, nadat het in de oorspronkelijke vorm vorig jaar was weggestemd. Het komt er op neer dat in het vervolg niet langer ledenvergaderingen beslissingen nemen, maar een ledenraad. De regionale bank is een van de eerste Rabobanken die het nieuwe zogenoemde ‘Rabomodel’ invoert. In de (laatste) ledenvergadering werd ook verantwoording afgelegd over de jaarcijfers van 2009. Door de marktomstandigheden bleven de resultaten van Rabobank Amstel en Vecht achter bij 2008, maar – vooral door een forse reorganisatie –  is toch een minimale winst van 49 duizend euro geboekt.Anders dan vorig jaar, stemde nu 82% van de aanwezige leden voor het nieuwe besturingsmodel. Het komt erop neer dat de directie de rol van het bestuur overneemt en een Raad van Commissarissen namens de leden op haar toeziet. De besluitvormende ledenvergaderingen verdwijnen. Binnenkort vernemen de leden hoe zij zich wel kandidaat kunnen stellen voor de in te voeren ledenraad. Volgens de bank regelt het nieuwe besturingsmodel ‘de invloed en betrokkenheid van de leden op een andere, eigentijdse manier.’ Dat is volgens de Rabobank nodig, omdat de financiële wereld steeds ingewikkelder en veeleisender wordt.

De leden kiezen de Raad van Commissarissen (RvC) en stellen uit hun midden de ledenraad samen. De RvC legt verantwoording af aan de ledenraad. Het is de bedoeling dat de ledenraad ook als klankbord voor de directie dient. Volgens de directie ontstaat daardoor juist beter en frequenter contact met de leden en klanten. ‘Door de input daarvan kan de Rabobank scherp blijven op behoeften uit de markt en daarmee haar dienstverlening verder verbeteren.’

Lees ook:Raymond Dommanschet commissaris Rabo
Lees ook:Benoemingen ledenraad Rabobank
Lees ook:Jos Holla in RvC Rabobank
Lees ook:Rabobank op zoek naar kandidaten ledenraad
Lees ook:Directeur Van Eijk van Rabobank vertrekt

Eén reactie op “Ledenvergadering geen sturend orgaan meer bij Rabobank

  1. Hans van der Liet

    Dat gedram heeft de Rabobank goed afgekeken van de EU: net zo lang stemmen totdat het gewenste resultaat er uit komt!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.