‘Lieve Jan, we zullen je ontzettend missen’

Sander Mager

Sander Mager

“Geachte voorzitter, beste burgemeester, lieve Jan.” Met die woorden begon bij de start van de

Jan van Zanen

Jan van Zanen

woensdagavond gehouden raadsvergadering waarnemend voorzitter Sander Mager (GroenLinks) een lichtelijk weemoedig felicitatietoespraakje tegen Jan van Zanen. Die vertrekt na ruim 8,5 jaar burgemeester van Amstelveen te zijn geweest naar Utrecht. Om daar het ambt van Aleid Wolfsen over te nemen.

“Nu zit je er nog, als onze burgemeester, onze voorzitter van de raad. Maar op 1 januari begin jij aan een nieuwe uitdaging in Utrecht,” zei Mager, die onder applaus van de complete raadzaal bloemen overhandigde aan Van Zanen. Sander Mager prees hem namens de raad. Zijn partijgenoten in Utrecht hadden trouwens al eerder de loftrompet over hun komende nieuwe VVD-burgemeester gestoken. Mager noemde hem “een mensenmens, een echte burgervader, een bindende factor in Amstelveen, bruisend, warm, betrokken, integer, betrouwbaar, kundig, een beetje ongedurig en een enorme perfectionist.”

“Utrecht mag zich enorm in zijn handjes knijpen met haar nieuwe burgemeester”, zei Mager. “En we gunnen het je enorm. Maar ik weet ik dat namens de hele raad en veel, heel veel Amstelveners praat als ik zeg dat we je ook ontzettend zullen missen.”

“Gewoon op je fiets in het dorp, als ras-entertainer tijdens de lintjesregen, met een arm om Amstelveners die het even zwaar hebben, ijsberend door een vergaderkamer of gewoon met een sigaartje buiten op het balkon. Jan, ik wil je heel hartelijk danken voor alles wat je als mens en als burgemeester voor Amstelveen hebt gedaan en betekent. Blijf een beetje van ons, en van Amstelveen houden. En we gaan er nog twee fantastische maanden van maken .”

Kees Noomen

Kees Noomen

VVD-fractie voorzitter Kees Noomen zei toch een beetje te zijn “aangeslagen door het prachtige nieuws” uit Utrecht. Hij grapte verder, mede gebaseerd op de opstelling van d zetels in de raadzaal:  “Hoewel wij altijd het gevoel hadden dat u in de raad meer naar links keek dan naar rechts  hebben wij het gevoel dat we toch een arm kwijt zijn. Gelukkig,  als je in Utrecht naar rechts kijkt zie je bijna alleen maar links. Ik weet nog goed toen wij een aantal jaren geleden samen naar een voetbalwedstrijd gingen kijken en u mij voorstelde aan Ivo Opstelten, de oude burgemeester van Utrecht, en zei: dit is Kees Noomen en dat is mijn baas.  ’Nee hoor’,  zei Ivo, ‘hier ben ik de baas’.  Als u die lijn vasthoudt komt het helemaal goed met u.”

Ook andere fracties stonden stil bij het aangekondigde vertrek van Jan van Zanen.

Lees ook:Raad overrompeld door vertrek Van ‘t Veld
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Mager vindt zijn draagvlak te mager…
Lees ook:‘Jan, wat doe je ons an’
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.