‘Jan, wat doe je ons an’

Jan van Zanen

Jan van Zanen

“Jan, Jan, wat doe je ons an”, zei fractievoorzitter Henk Fokkink van de Ouderencombinatie (OCA) tegen het einde van de woensdag gehouden raadsvergadering.

Het gaf eigenlijk weer wat alle fractievoorzitter kort hadden betoogd, voordat burgemeester Jan van Zanen de laatste door hem geleide raadsvergadering sloot. Esther Veenboer van de PvdA (Partij van de Alt, in dit geval) zong op de melodie van New York een ode aan Utrecht, waar van Zanen nu burgemeester wordt. Ze gunnen het hem allemaal wel, maar beseffen lastig een opvolger voor Amstelveen te kunnen vinden die even populair zal zijn als hij. “Voor ons was je een top burgemeester”, zei Sander Mager van GroenLinks in zijn functie van plaatsvervangend voorzitter van de raad.

“Ik heb het op mijn manier gedaan, heb mijn gevoel gevolgd”, reageerde Van Zanen in een slotwoord. “Ik heb geluisterd naar adviezen, ze vaak opgevolgd, maar soms ook niet, ik heb een weg gezocht en gevonden. Wij hebben er samen iets van gemaakt. Beslist niet alleen in de raadsvergadering, maar ook en vooral erbuiten. Grote bewondering en respect heb ik voor uw raad. Voor de inzet van een ieder. Ieder op zijn eigen manier ook. Er zijn de preciezen, de principiëlen, de wereldverbeteraars, de volksvertegenwoordigers, de verbinders, de door-roeien-en-ruiten-gaanders, de reageerders, de regelaars.”

Raadslid zijn is niet eenvoudig, voegde hij er aan toe. “Enorm trots ben ik dat ik de burgemeester van Amstelveen mocht zijn. Ik heb mij zo volledig mogelijk ingezet, zichtbaar en nog vaker onzichtbaar, in het kleine en het grote. Ik kon dit doen omdat ik wist dat ik op u kon rekenen. Op de raad, het college, de ambtelijke organisatie. Je doet dit werk niet in je eentje. Ja, ik was wel eens ongeduldig en niet gauw tevreden. Maar u kon het hebben.

Ik wil jullie uit het diepst van mijn hart bedanken dat jullie er voor mij waren, zodat ik er weer voor jullie kon zijn.”

Hij dankte ook zijn echtgenote, vader en broer, die aanwezig waren, evenals zijn niet aanwezige kinderen en andere familie. En meldde dat hij veel steun van hen heeft ondervonden. “Want burgemeester ben je zeven dagen per week, 24 uur per dag. En zij moeten daar ook mee kunnen leven.”

Eerder al had commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, hem toegesproken. Die kan niet bij het afscheid in bredere kring op 20 december zijn. Hij was in de raad om de opvolging te bespreken, inclusief het profiel van de nieuwe burgemeester. Ook raadsgriffier Pascale Georgepoulou sprak Van Zanen toe. Zij kent hem al tientallen jaren en was ooit raadslid in Utrecht voor GroenLinks, toen Van Zanen er wethouder was.

 

 

Lees ook:‘Lieve Jan, we zullen je ontzettend missen’
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Van Zanen zou burgemeester van Utrecht willen worden
Lees ook:Volgende week nieuwe burgemeester bekend

2 reacties op “‘Jan, wat doe je ons an’

  1. gerben

    En wat doe je jezelf an, zei Fokkink erna.

    Het gaat Jan lukken in Utrecht, ook met die vreselijke PvdA-ers.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Jan van Zanen is zeker niet van mijn partij, maar desondanks heb ik hem zeker als mens hoog zitten. Het is/was een zeer aimabele man, serieus als het moest en in voor een grapje als dat kon. Ik ben bang dat we met zijn vertrek meer verliezen dan dat we hadden gedacht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.