Raad overrompeld door vertrek Van ‘t Veld

Kees Noomen (VVD), voorzitter vertrouwenscommissie

Overrompeld voelt de gemeenteraad zich door het plotselinge vertrek van de burgemeester, die per 1 oktober de baas van ziekenhuis Gelderse Vallei wordt. Fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD sprak van een anticlimax. Hij zei dat bij de behandeling woensdag van de zogenoemde Kadernota (die de kaders voor de komende begroting bevat).

“Zeker als ex-voorzitter van de vertrouwenscommissie (die de sollicitaties beoordeelt van de kandidaten voor het ambt, red.) trek ik het me bijzonder aan, omdat je je afvraagt: wat hebben we fout gedaan? We hebben bewust het risico genomen door een ambitieuze burgemeester te nemen en dan weet je dat je die op een bepaald moment gaat verliezen, het is tenslotte net als met goede voetballers. Maar dat de nieuwe club zo snel kwam, hebben we niet zien aankomen en valt toch een beetje rauw op ons dak.

“Er staat weer een grotere club voor de deur”, zei fractievoorzitter Berkhout van D66. Ook andere fracties, hoewel vol lof over de wijze waarop burgemeester Van ’t Veld zich onder de Amstelveners begaf, betreurden haar snelle afscheid.

 

Lees ook:‘Strad in het groen’is suffe slogan, vindt VVD
Lees ook:‘Kandidaten burgemeesterschap toneelspelers’
Lees ook:Iedereen moet zicht op geld gemeente krijgen
Lees ook:De trots van de VVD
Lees ook:VVD: ‘Transfer burgemeester’

33 reacties op “Raad overrompeld door vertrek Van ‘t Veld

 1. Olaf Oomes

  Maar wat heeft u hier nu als voorzitter van de vertrouwenscommissie van geleerd Hr. Noomen? Wat gaat u de volgende keer (binnenkort dus) anders doen.
  Iedereen die solliciteert naar de functie van burgemeester is namelijk ambitieus dus daar ligt de oplossing niet. Beter letten op leeftijd wellicht of op politieke kleur, zegt u het maar.
  Dat in het selectie proces in ieder geval iets is misgegaan lijkt wel duidelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  ‘Mixed feelings’ zei Kees Noomen en dat is misschien wel de beste omschrijving. Alle reacties samenvattend lijkt het mij in elk geval helder dat niet iedereen even blij is met deze gang van zaken.

  En als dan toch de vergelijking wordt gemaakt met een voetbalclub, hoeveel bedraagt de transfersom?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Het mag, wat ze doet. Maar is het fair wat ze doet? Ik vind Mirjam van ‘t Veld een hele prettige vrouw, laat ik dat voorop stellen. Warm, geïnteresseerd en enthousiast. Maar deze deugden krijgen nu wel een grijs randje.

  Het is namelijk zo waar het CDA niet voor zou horen te staan. Maar het tekent ook de mate waarin je dus werkelijk betrokken bent bij een stad. Bij haar laatste nieuwjaarstoespraak ging ik bijna over mijn nek. Dat hyper-enthousiaste. Beetje eng vond ik het. Mensen maken Amstelveen. We moeten verbinding maken met elkaar. Een woordje dat het altijd goed doet in een toespraak. Nee mevrouw Van ‘t Veld, Mensen maken Amstelveen. U helaas maar een korte tijd. Jammer.

  Maar iets anders. Moet er bij aanstelling niet vastgelegd worden dat je je eerste periode gewoon uitzit? Is dat teveel gevraagd? Of kom je dan alweer aan iemands vrijheid? Ik vind het niet chique dat een eerste periode niet eens volgemaakt wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Stefan

  Misschien wordt het nu tijd voor een door de inwoners van een gemeente gekozen burgemeester en niet door vertrouwenscommissies en provinciebestuurders uitverkoren personen. Het liefst een man, of vrouw, die al minstens 10 jaar in Amstelveen woont en de lokale situatie goed kent. De landelijke D66 gaat een stapje verder, want ze willen ook, dat de commissarissen van de Koning in de provincies ook gekozen worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Dan moet de internationaal zwaar achterlopende wet in Nederland worden veranderd. Heel die benoeming van een burgemeester, met een vertrouwenscommissie enzovoort is toch een soap.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Daan Banaan

    Nou Johan, het is toch een zware verantwoordelijkheid die vertrouwenscommissie. Kijk dat die zich nou heeft laten piepelen is weer een heel ander verhaal.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

     Enige onderbouwing van uw opmerkinging?

       /   Beantwoorden  / 
 5. Rode Paprika

  Persoonlijk ben ik van mening dat heel die vertrouwenscommissie inderdaad een grote soap is. Zoals nu blijkt heeft die haar werk niet naar behoren uitgevoerd, want het lijkt mij, dat je dan sowieso vraagt aan de geselecteerde kandidaat wat haar of zijn toekomstperspectief is. En wat nou ambitieus, je kiest voor een burgemeesterschap of niet met alle gevolgen van dien. Je kiest dus voor de bewoners van die stad. Als je na je eerste termijn afziet van een tweede oke, maar je maakt wel iets af. Gezien haar voorgeschiedenis met steeds korte banen (vroeger noemde men dat een negatieve spiraal, tegenwoordig is dat blijkbaar een teken van ambitieus zijn), had de vertrouwenscommissie dit moeten zien aankomen. Burgervrouw/vader lijkt mij een roeping die verantwoordelijkheden met zich mee brengt en dan ga je niet na drie jaar weg voor een beter betaald baantje als zorgmanager. Als daar haar roeping lag/ligt, dan had zij dit ambt nooit moeten aanvaarden. Ik vind het een zielige vertoning. Maar zoals eerder, elders al gezegd, wens ik haar veel succes.

    /   Beantwoorden  / 
 6. expat

  “SP-Kamerlid Manja Smits” stapte vroegtijdig op.
  “SP-Kamerlid Jan de Wit vertrok in april 2014 uit de Kamer.”
  “SP-Kamerlid Paulus Jansen ging wethouderen in Utrecht”

  Waar hebben we het over?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Amor fati

   Beter vroegtijdig opstappen als SP-er, dan crimineel Jos van Reygedrag als VVD-er. Om over de ex-gedetineerde Kathalijne de Kruifjes nog maar te zwijgen. Mirjam van ‘t Veld kent haar wel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. expat

    Precies, waar hebben we het over.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   Manja Smits was ziek, Jan de Wit ging met pensioen, grote opvolger in van Nispen en Paulus Jansen ging na zijn termijnen iets anders doen. Dus Expatje nu even de opstappers bij VVD en PVV………….lijstje zal hier niet op 1 velletje passen. Overigens ging het over burgemeesters. Misschien jouw Onno Hoes even analyseren? Wilders? O, ja het ging over burgemeesters….”Hooijmakers, van Linschoten, van Rey, Verheien, Teeven, Opstelten, o, ja het ging over burgemeesters….Houwers, o nee ook geen burgemeester. Nou noem ze maar op. Idd ook nog zo eentje Kruifjes, bekend bij van ‘t Veld.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Amor fati

    Hallo, expatje, waar ben je? Weerwoord van RP te sterk voor je?

      /   Beantwoorden  / 
    1. expat

     Precies, waar hebben we het over.

     Behalve dat dat rechtse gespuis het linkse gespuis nog steeds te vreten geeft.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Ah, ik was al bang dat er een inhoudelijke reactie kwam. Maar hoe kun jij het nou over onderbouwing hebben elke keer?

      Je bent onnavolgbaar, Peter. En dat maakt het toch wel erg leuk hier. Ga door !!!!!

        /  
   2. Elias.

    Afgezien van het feit dat de VVD geen schoon blazoen heeft wat corruptie betreft en bij mijn weten de enige partij is met een integriteitscommissie (die handenvol werk zou moeten hebben), kan van de PvdA ook niet worden gezegd dat die er – zeker in het u welgevallige Amsterdam-Zuid Oost – geen potje van maakt. En daar komt het doorschuiven van baantjes aan elkaar op stadsniveau nog overheen. Ook de SP is niet kreukvrij gebleken, maar misschien is de gehele politiek dat niet…

      /   Beantwoorden  / 
 7. Rotary-vriendje

  Dit moet toch een klap in het gezicht van de heer Raat zijn? Duidelijk mag zijn dat de heer Raat aan het plafond van zijn carrière zit. Anders had ie allang in de Tweede Kamer gezeten. Dus met hem zitten we nog wel even opgescheept. Hij zal derhalve een grote vinger in de pap willen hebben, zodat hij niet overvleugeld gaat worden door ‘echte’ burgemeester. We zullen de soap blijven volgen, maar echt verrassend zal het niet worden. Maar ja, daar is het een soap voor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Daan Banaan

   Raat doet het hier wel aardig als bestuurder, maar is ook niet zo moeilijk als grootste partij en lichtgewichten als een Bot, Brandes en van Veeningen als medespelers. De echte test komt pas als hij flink tegenspel krijgt maar dat zie ik in onze gemeente voorlopig nog niet gebeuren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Ook daar is hij bij. Die man is slim hoor. Laat hem maar schuiven. Had Amstelveen maar wat aan zijn slimheid.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   Juist onze wethouder die zich eigenlijk burgemeester waant, zal zich misschien (denk het niet) even achter de oren krabben. Altijd teveel op de voorgrond, toen mevr. Van t Veld maanden door ziekte niet aanwezig kon zijn, was hij er als de kippen bij om als loco zijn slag te slaan. Welke slag? Nou de slag van het altijd en eeuwig in de publiciteit willen zijn. Of ligt dat aan de sporadische media die hier nog mogen zijn? En idd, als hij zo goed is als de media pretenderen…dan zat ie al in de Tweede Kamer…..we zien hoe het Taverne is vergaan, snel geloosd…..

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Hoe weet u nu dat hij er als de kippen bij was? Al aan het begin van een collegetijd wordt vastgesteld wie eerste, tweede, derde enzovoort loco is. Overigens heeft een wethouder doorgaans meer portefeuilles dan de burgemeester (die verantwoordelijk is voor openbare orde). Inderdaad heeft de wethouder die u bedoelt de zwaarste portefeuilles en komt daardoor veel in het nieuws. Misschien wil hij trouwens helemaal niet naar de landelijke politiek, maar dat zou u hem moeten vragen. O nee, u vraagt nooit wat, u oordeelt liever op basis van eigen denkwereld, sorry…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rode Paprika

     Ik antwoordde op Rotary-vriendje, dus uw reactie op mij doet niet ter zake. Is ook nog eens bewijs van uw onkunde…niet kunnen lezen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Elias.

      O, je mag hier dus alleen reageren op persoonlijke antwoorden? Wist ik niet. Maar het is wel gemakkelijk voor u, want nu hoeft u op mijn opmerkingen niet te reageren….

        /  
    2. Daan Banaan

     Ook als je je al laat fotograferen bij een gesubsidieerde deurdranger? Raat is gewoon nieuws/fotogeil. Je kan overdrijven. Niet?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Gesubsidieerde deurdranger

      Ik ga graag met de heer Raat op de foto. Wij zijn beiden opdringerige typjes:-)

        /  
 8. Ben Hoogenstein

  Een goede zaak. Burgemeester zijn is meer dan zalvende praatjes houden en linten doorknippen. Na 36 jaar zijn wij vertrokken ivm een door de gemeente als tegemoetkoming verleende omgevingsvergunning. Dat was in 2015. Na jaren in de bouwellende, die zij zelf deden, bedreiging intimidatie, belaging en stalking zijn wij evenals andere buren vertrokken van de Zilverschoonlaan. Onlangs werd de burgemeester zelf belaagd op het Westwijkplein en alles wordt door de politie uit de kast gehaald. Nee, ons spijt het niet dat zij vertrekt. Hopelijk komt er een burgemeester die openbare orde en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Westwijk is ook wel het Almere van Amstelveen. Zo’n Zilverschoonlaan met die hoogbouw, zo somber en zonder ziel. Daar kunnen de bewoners niets aan doen, ik ben blij dat er mensen – met of zonder ziel – willen wonen. Maar voor mij geen nieuwbouwfaçade.

     /   Beantwoorden  / 
 9. A.J.F.Vermeulen

  JOBHOPPER
  Aan
  de Gemeenteraad van Amstelveen
  ‘Onze’ JOBHOPPER

  De op 3 juli 2014 officieel geïnstalleerde burgemeester van Amstelveen, mevr. Drs. M.M. van ’t Veld, neemt per 1 oktober 2017 ontslag uit het ambt. Ik ben daar niet rouwig om.
  Op 21 mei 2014 werd zij voorgedragen als burgemeester van Amstelveen. In een kort daarop volgend interview in de plaatselijke pers – zij was niet of nauwelijks ingewerkt in de Amstelveens situatie – liet zij weten geïnteresseerd te zijn in bezoldigde nevenfuncties. Mijn reactie daarop was toen al dat zij een kennelijk op geld beluste dame was. Ik heb dat destijds ook aan de gemeenteraad en het college van B&W kenbaar gemaakt.
  Even later werd dit ook bewaarheid toen zij het lidmaatschap aanvaardde van de Raad van toezicht van de door de journalistieke fanaat Sjuul Paradijs van de Telegraaf gestichte nieuwe omroep WNL. De gemeenteraad ging na enig rumoer daarmede akkoord.
  Ik vond en vind dit nog een nevenfunctie in omroepland die een boven partijen staande burgemeester van een gemeente niet moet aanvaarden.
  Als je op Wikipedia kennis neemt van de levensloop van mevr. van ‘t Veld, dan constateer je dat zij zo om de 3 jaar haar baan inruilt voor een hoger betaalde functie. Van enige inhoudelijke affiniteit met de eerder gekozen job is geen sprake, zij neemt de benen zodra een beter betaalde baan binnen haar bereik ligt.
  Nogmaals Amstelveen behoeft niet rouwig te zijn om haar vertrek. Aan de gemeenteraad, i.c. de vertrouwenscommissie, is nu de taak om een zorgvuldige keuze te maken uit de zich aandienende sollicitanten naar het vacerende burgemeestersambt. Onze gemeente verdient een burgemeester, die het ambt vorm en inhoud weet te geven op een wijze, zoals dat destijds werd gedaan door zijn of haar door mij meest gewaardeerde voorgangers, Dirk Rijnders (1955-1971) en Jan van Zanen (2005-2013).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Volgens mij ging destijds de complete gemeenteraad akkoord, zonder een woord te zeggen. Alleen de SP vond het niet verstandig en maakte dat desgevraagd ook publiek duidelijk. De andere fracties reageerden geenszins op vragen van amstelveen.blog.nl, begreep ik.

     /   Beantwoorden  / 
 10. Daan Banaan

  De hr van Zanen heeft zich bij het grootste deel van de bevolking geliefd weten te maken door zich overal te vertonen en niet enkel in VVD-of stadhuiskringen. Hij heeft zich hier echt een burgemeester getoond. Natuurlijk durf ik zelfs als SP – lid te zeggen

    /   Beantwoorden  / 
 11. Gerben

  Elk jaar de Burgemeester kiezen uit en door de Raad. Dat zou mooi zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Jan

  De Burgemeester jaarlijks kiezen uit en door de Raad. Prima idee.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Rotary-vriendje

  Misschien kan ze opgevolgd worden door Kathalijne de Kruijf.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.