Van Zanen vraagt nieuwe Nederlanders actief te zijn in Amstelveense samenleving

“Ik nodig u uit hier te aarden en werkelijk deel te worden van de Nederlandse samenleving. Ik nodig u graag uit Nederlander onder de Nederlanders te zijn met alle hebbelijkheden en onhebbelijkheden die bij ons horen.” Burgemeester Jan van Zanen zei dat donderdagmiddag (24 augustus) op de eerste naturalisatiebijeenkomst in het raadhuis tegen een groep ‘nieuwe’ Amstelveners van buitenlandse komaf.

Zij kregen in de loop van dit jaar de Nederlandse nationaliteit. Na zijn toespraak werd het Wilhelmus gezongen en een film over ons land getoond. Overigens waren maar 27 van de circa honderd uitgenodigde nieuwe ingezeten van Amstelveen de bijeenkomst, met familie en vrienden, bij. Vrijwel niemand van de raadsleden was aanwezig en ook alle wethouders lieten het, op Jan Willem Groot na, afweten. Volgens Van Zanen was de opkomst overigens groter dan in veel andere gemeenten, zo had hij uit berichten in de pers opgemaakt. In alle Nederlandse gemeenten werd een dergelijke bijeenkomst gehouden. Het bijwonen van die ceremonie, nu nog vrijwillig, is van volgend jaar af verplicht.

De burgemeester noemde het geen toeval dat de bijeenkomsten landelijk op 24 augustus werden gehouden. “Op die datum werd in 1815 de eerste Nederlandse grondwet van kracht, de wettelijke basis van het Nederlanderschap.” Hij wees erop dat die wet de grondrechten, zoals het verbod op discriminatie en vrijheid van meningsuiting en godsdienst, inhoudt. Maar tegenover rechten, kleven er ook plichten aan het Nederlanderschap, waarschuwde hij.

Van Zanen: “Door de eeuwen heen is Nederland een veilige haven geweest voor mensen die in hun eigen land niet werden getolereerd. En soms schieten wij door in onze tolerantielust en leren wij ook daarvan de grenzen kennen.” Hij deed ook een dringend beroep op de nieuwe ingezetenen actief deel te nemen aan de Amstelveense gemeenschap, liefst ook als vrijwilligers in allerlei maatschappelijk werk.

Lees ook:Zestien Amstelveense nieuwe Nederlanders op tweede naturalisatiedag
Lees ook:Eerste naturalisatiebijeenkomst op raadhuis
Lees ook:Burgemeester bezoekt eetcafé’van ‘nieuwe Amstelvener’
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:Forse opkomst Indië-herdenking ondanks slecht weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.