Forse opkomst Indië-herdenking ondanks slecht weer

Ondanks het slechte weer werd de jaarlijkse herdenking bij het Indië Monument in het Broersepark maandag (14 augustus) druk bezocht. Honderden aanwezigen hadden een regenbui geriskeerd om de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands Indië te herdenken. Er werden talloze kransen en bloemstukken gelegd namens tal van instanties. Burgemeester Jan van Zanen deed dat als eerste, namens de gemeente Amstelveen, gevolgd door commissaris van de koningin in Noord-Holland Borghouts.

Van Zanen plaatste in zijn toespraak in herdenking ook in het kader van de actualiteit in het Midden-Oosten. "Niet als politiek statement, maar als uiting van bezorgdheid, niet ale burgemeester, maar als een van u," aldus Van Zanen, die constateerde zelfs in het vanouds verdraagzame Nederland vrijheid met de dag intensiever lijkt te moeten worden bevochten.

De herdenking wordt elk jaar georganiseerd door stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers Nederlands-Indië en de Bond van Wapenbroeders. Het fanfarekorps van de landmacht speelde (voornamelijk) geestelijke liederen. Behalve Van Zanen voerde ook voorzitter W. van Lith van de afdeling Amsterdam van de Bond van wapenbroeders het woord. Hij vroeg ook aandacht voor alle gesneuvelde en gewonde Nederlandse militairen tijdens vredesmissies.

Lees ook:Herdenking bij Indië -monument
Lees ook:Herdenking bij Indie monument
Lees ook:Herdenking bij Indië monument Broersepark
Lees ook:Herdenking bij Indie monument op 14 augustus
Lees ook:Naar herdenking bij Indiëmonument via A’damseweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.