Raad eist beter zicht op financiële risico’s grote projecten

De gemeenteraad wil duidelijker zicht op de financiële risico's die zijn verbonden aan de grote projecten waarin Amstelveen de komende jaren investeert. Hij geeft B&W opgedragen voor een dynamische risicoanalyse te zorgen van de ontwikkelingen rond de A9, de N201 en het openbaar vervoer. Bij de behandeling van de begroting 2009 moet die analyse klaar zijn. De raad nam woensdag (25 juni) unaniem een door de PvdA, met steun van andere fracties, ingediende motie daarover aan. Dat gebeurde bij de behandeling van de voorjaarsnota. Het college heeft in die zogenaamde kadernota aangegeven dat het risicoprofiel is toegenomen door die ambitieuze projecten. Maar de nota biedt er volgens de raad onvoldoende inzicht in.

Het college heeft vastgesteld dat de ‘grenzen van de financiële spankracht' van de gemeente zijn bereikt. Voor de op til zijn grote projecten, met name de overkapping van de A9, wordt 23 miljoen gereserveerd uit grondopbrengsten. Maar de onderbouwing van dat bedrag is volgens VVDE-fractievoorzitter Bulsing nogal diffuus. Hij wees er, met een verwijzing naar Noord-Zuid- en Betuwelijn, ook op dat grote infrastructurele projecten standaard zowel qua tijdspad als financieel uit de hand lopen. "Een gedetailleerde risicoanalyse lijkt dat ook een voorwaarde en zelfs dat al geen bescherming zijn tegen tegenvallers," aldus Bulsing.
Het college wil de 23 miljoen uit grondopbrengsten geleidelijk in een mobiliteitsfonds storten. "Het is zaak de risico's tijdig en volledig te onderkennen en zo goed op de weg te blijven," zei PvdA-fractievoorzitter Gerber Drost.

 

Lees ook:Grondverkoop A9-tunnel te optimistisch geraamd
Lees ook:PvdA en CDA: geen vertraging scholenbouw en jeugdcentrum
Lees ook:Verkiezingsstrijd brandt los in begrotingsdebat
Lees ook:Raad weer unaniem achter A9-tunnel
Lees ook:Geen begrotingswijziging door recessie en ‘IJsland’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.