Raad weer unaniem achter A9-tunnel

Hans Bulsing (VVD) ...terug in hok...

Hans Bulsing (VVD) ...terug in hok...

De hele gemeenteraad staat weer achter de A9-tunnel, maar wethouder Pols moet op allerlei manieren proberen de Amstelveense financiële bijdrage daaraan omlaag te krijgen. Ook wil de raad dat B&W de provincie om financiële en juridische steun gaan vragen. De raad nam unaniem een van GroenLinks afkomstige motie aan, waarin die opdracht aan het college was vervat. De VVD, die de laatste weken in de media verkondigde de stekker uit het project te willen trekken, is blijkbaar weer helemaal terug in het hok. “De stekker zit er weer stevig in”, zij (tweede) raadsvoorzitter Sander Mager woensdag (1 juli) aan het einde van de vergadering. De raad wil ook dat de uitvoering van het bouwprogramma voor het onderwijs onverkort wordt uitgevoerd en niet door bezuinigingen vertraagd. En ook het nieuwe jongerencentrum aan Zetterij wordt niet geschrapt, zoals B&W voorstelden. Maar het college vond alleen Burgerbelangen en ChristenUnie  aan zijn zijde. “Er zijn fracties die alles willen laten doorgaan en dat kan niet,” hield Jacqueline Koops van de ChristenUnie hen de financiële spiegel voor. “Wij moeten keuzes maken.”De raad besprak de kadernota 2010, waarin de contouren voor de begroting staan. In de aanloop daarheen dreigde een scheur in de coalitie, omdat CDA en PvdA – anders dan VVD -zowel het volledige bouwprogramma voor het onderwijs als de A9-tunnel, die de gemeente 100 miljoen kost, wilden handhaven. Maar VVD-fractievoorzitter Bulsing kwam nu met een veel gematigder standpunt. De fractie is wel bezorgd, zei hij, maar Pols moet eerst maar eens naar Den Haag terug om te proberen de gevraagde bijdrage omlaag te krijgen. Als dat niet lukt en er zou op primaire voorzieningen in Amstelveen, zoals onderwijs, moeten worden beknibbeld, dan is heroverweging van het A9-project noodzakelijk, vindt Bulsing. Hij wees er op dat overal in het land grote infrastructurele projecten financieel uit de hand lopen, zoals de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bulsing vreest dat de gemeente er met een bijdrage van 100 miljoen niet is, gezien de kostbare projectorganisatie die zij heeft opgetuigd. En al dat geld moet uit winst op de ontwikkeling van het gebied langs de A9 komen.

Maar volgens de PvdA kan het allemaal tegelijk gewoon doorgaan: scholenbouw, jeugdcentrum, tunnel, niet bezuinigen op groen. Er is volgens fractievoorzitter Drost de laatste tijd een valse tegenstelling geschapen tussen tunnel en scholen. Aarzeling over de A9-tunnel is volgens hem spelen met vuur. “Het alternatief voor de tunnel is een brede, vervuilende en stinkende snelweg met 8 of misschien wel 10 rijbanen dwars door onze stad. En dat betekent voor héél veel Amstelveners juist het tegenovergestelde van opgelucht ademhalen!” In die trant lieten ook andere fracties zich uit, zoals de ChristenUnie, die op basis van allerlei onderzoeken constateerde dat langs snelwegen wonende mensen korter leven dan anderen.

De tunnel is géén prestigeobject van plaatselijke bestuurders, zoals de VVD heeft gesuggereerd, vindt Drost. ” Die is het alternatief voor de plannen van Rijkswaterstaat om de A9 door Amstelveen aanzienlijk te verbreden. Wie beweert dat de tunnel alleen een investeringsbesluit van een ondernemer is, miskent de werkelijkheid. Het gaat om de leefbaarheid van onze gemeente, en dat is geen zakelijke rekensom. De kwaliteit van ons leven en onze omgeving laten wij niet door de markt bepalen. En geen tunnel betekent niet dat Amstelveen 100 miljoen rijker is. We moeten dat bedrag eerst verdienen aan de ontwikkeling van het gebied rond de A9. En dat kan alleen dankzij de tunnel. De gemeente bouwt de tunnel niet voor eigen rekening en risico. Dat doet het rijk.”

De raad voelde niks voor een motie van Burgerbelangen, waarin werd voorgesteld een commissie in te stellen die de haalbaarheid van het A-9 project onderzoekt. Wel nam hij een motie van CDA en PvdA aan, die voor burgers vooral inhoudt dat de OZB alleen voor inflatie wordt gecorrigeerd.

Lees ook:BBA en CU tegen geld voor sportstimulering in onderwijs
Lees ook:Raad eist beter zicht op financiële risico’s grote projecten
Lees ook:Openbaar baisonderwijs moet financiële buffer vormen
Lees ook:Raad wil armoede schoolkinderen bestrijden
Lees ook:Motie van afkeuring

8 reacties op “Raad weer unaniem achter A9-tunnel

  1. Axel Boomgaars

    Het was echt een lachwekkende vertoning, met de VVD. Meneer Bulsing delete zijn mails van mede-raadsleden, leest de kranten niet die door de griffie bij hem thuis worden bezrogd en schuift zo alle uitlatingen van zijn fractiegenoten in de media aan de kant.
    En nu ook ineens uit het niets een veel gematigder standpunt innemen.
    Typisch ook hoe de partij zich ineens als hoeder van het onderwijs meent te kunnen opwerpen terwijl het beleid van haar college de scholen in zo’n slechte staat heeft weten te brengen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. David de Jong

    “De hele gemeenteraad staat weer achter de A9-tunnel ”

    “De raad voelde niks voor een motie van Burgerbelangen, waarin werd voorgesteld een commissie in te stellen die de haalbaarheid van het A-9 project onderzoekt. ”

    BBA stelde middels een wijziging/aanvulling op een besluit (amendement) voor een onafhankelijke commissie in te stellen maar ook in de tussentijd te stoppen met alles inclusief het (proforma) aankaarten van het openbreken van het raamcontract. Dat de ‘hele’ gemeenteraad weer achter de A9 tunnel staat is dan misschien iets te enthousiast …

    PS> ben blij dat jij binnen 2 dagen uberhaupt journalistiek publiceert over de raadsvergadering. Voor de overige media moeten we wachten tot woensdag…..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Bos

    Niemand stemde tegen de motie waarin Pols werd opgeroepen de bijdrage voor de tunnel omlaag te krijgen etc. Dat heeft alleen zin als de raad wil dat de tunnel doorgaat. Ook BBA stemde niet tegen die motie. En de VVD evenmin.

      /   Beantwoorden  / 
  4. David de Jong

    We zijn met die motie pragmatisch omgegaan, dat dat in de gegeven omstandigheden (geen andere voorstemmers voor ons amendement) het beste is. En ik teken aan dat een amendement (een wijzigingsbesluit) feitelijk een hogere betekenis heeft dan een motie (een ‘wens’).

      /   Beantwoorden  / 
  5. Johan Bos

    Nou, je kunt in een motie iets aan BenW opdragen hoor. Dankzij een motie van Balkenende komen er nog altijd om half elf kroketten de raadzaal binnen….

      /   Beantwoorden  / 
  6. Blindekip

    Ik denk, dat de hoogste tijd wordt voor de VVD fractie, dat ze de voorzitter eindelijk afvoeren. De man is echt hopeloos slecht.

    In ieder geval is de VVD-PvdA coalitie weer gered, maar voor 130 miljoen (minimaal) wordt het een dure reddingsoperatie.

    De heren Olman en Pols kunnen weer gezellig achteruit leunen en lachen, om de zwakke VVD leiderschap.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hans van der Liet

    We weten nu ook dat de ChristenUnie nog iets niet wil: een jongerencentrum. De CU wil heel veel niet. Wat wil ze eigenlijk wel (behalve een Annakerk behouden die de parochie zelf liever kwijt dan rijk is)?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Axel Boomgaars

    Kunt u allemaal naluisteren op de site van de gemeente. In een handomdraai zijn uw vragen beantwoord.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.