PvdA en CDA: geen vertraging scholenbouw en jeugdcentrum

Gerben Drost (PvdA)

Gerben Drost (PvdA)

Ben Jonker (CDA)

Ben Jonker (CDA)

Van CDA en PvdA moet, hoewel het geld van de gemeente vrijwel op is, toch zo  ongeveer alles wat is gepland doorgaan. Zij eisen onverkorte uitvoering, zonder uitstel, van de geplande scholenbouw. Ook de bouw van het jongerencentrum aan Zetterij wordt, als het aan beide coalitiepartners ligt, niet vertraagd. Maar ook de A9-tunnel moet er komen, vinden ze. Zij komen woensdag (1 juli) bij de behandeling door de gemeenteraad van de zogenaamde kadernota, een soort voorloper van de begroting voor volgend jaar, met vier amendementen. Van de derde coalitiepartij, de VVD, hoeft de tunnel niet meer. Die vindt de financiële risico’s te groot, nu de reserves van de gemeente op zijn en de noodzakelijke vernieuwing van de onderwijshuisvesting dreigt te worden vertraagd.B&W willen voor de herontwikkeling van het gebied langs de A9, waaruit de 100 miljoen moet komen die het Rijk als Amstelveense bijdrage voor de tunnelbouw vraagt, vast dertig miljoen reserveren. Er blijft dan nagenoeg geen algemene reserve over. Fout, vinden de twee fracties. Zij willen pas bij de behandeling van de begroting 2010 vaststellen hoe hoog de minimale algemene reserve moet zijn en vinden dat als buffer voor het A9-risico niet een afzonderlijke bestemmingsreserve moet worden gecreëerd. Daarvoor dient volgens hen de algemene reserve. Ook menen zij dat voor het A9-project moet worden gewacht op een heldere risicoanalyse en een businessplan. Die zijn er nog niet.  Daarom kan pas bij de behandeling van de begroting definitief worden besloten en gereserveerd, vinden PvdA en CDA.

Het ambtelijke advies van een nieuw jongerencentrum maar af te zien, moet de raad naast zich neer leggen, zeggen zij in een ander in te dienen amendement op de kadernota. De bouw van het jongerencentrum moet volgens beide partijen juist voorrang krijgen. Dat stemt overeen met een eerder door de raad aangenomen motie.  

Een ander amendement houdt in dat de onroerend zaakbelasting (OZB) niet omhoog gaat, maar alleen voor inflatie wordt gecorrigeerd. “In deze tijden van depressie geven wij het college van B&W een flinke trap op zijn staart,” zeggen de fractievoorzitters Drost (PvdA) en Jonker (CDA).  ”De dreiging tot vertragen van scholenbouw en de bouw van een jongerencentrum vraagt om actie. Juist in deze recessie moeten we de hand aan de ploeg slaan en het college aan het werk zetten. Kom met plannen, wees creatief. Dat is onze boodschap.”

Drost dicht zichzelf en Jonker de ‘brandende ambitie’ toe van Amstelveen een betere en leefbaarder stad te maken. Juist de ontwikkeling rond de A9 biedt volgens hem kansen op het gebied van luchtkwaliteit, geluid en ruimte.

De partijen willen ook een meer transparant overzicht van de gemeentelijke financiën. Jonker: “Ik heb een overzicht van het verloop van reserves moeten maken om duidelijkheid te krijgen. Dat is nooit verkeerd om eens zelf te doen, maar voor het einde van het jaar moet het college met deze cijfers komen. Een groot project als het A9-gebied verdraagt geen willekeurige bestemmingsreserves, maar een goed onderbouwde en up-to-date analyse van de financiële risico’s. Die moeten we vervolgens dekken uit een adequaat niveau van de algemene reserve.” Jonker en Drost verwachten dat de te maken scenario’s en business case wat betreft de A9 in het najaar al meer duidelijkheid kunnen geven. Er komt ook een contra-expertise van een extern bureau naar de financiële onderbouwing.

Lees ook:CDA juicht over begroting 2007
Lees ook:BBA, GroenLinks en VVD: geen cent voor topsporthal
Lees ook:Geld topsporthal gaat naar breedtesport en reserves
Lees ook:Gemeente: ruim 12 miljoen batig saldo
Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.