Alzheimercafé over zingeving

alzheimer OAIn woonzorgcentrum De Luwte aan het Wimbledonpark 361 van de Zonnehuisgroep Amstelland wordt donderdag 24 november (19.30 uur) weer een zogenoemd Alzheimer Café gehouden. Het gaat deze keer over zingeving en dementie. Spreker is Wouter van den Braak, geestelijk verzorger bij Brentano. Gespreksleider is Job van Amerongen.

Ouderen verkeren in de laatste fase van hun leven en zijn bezig met herinneringen. Veel ouderen houden zich bezig met de vraag of zij hun leven goed hebben geleefd, de zin van het leven en hoe zij de resterende tijd willen doorbrengen, constateert Alzheimer Nederland.

‘Bij ouderen die geestelijk of fysiek achteruit gaan geldt dit des te sterker. Thema’s zoals verandering, verlies, rouw, ziekte, identiteit, verhuizing en loslaten krijgen een andere betekenis en spelen een grotere rol. Maar ook acceptatie, aanpassing, tevredenheid en rust kunnen meer naar voren komen. Al dit soort thema’s en vragen hebben te maken met zingeving’, aldus de organisatie, die verder vaststelt dat religie en / of spiritualiteit (weer) een grote rol kunnen gaan spelen. ‘Herkenning en erkenning van deze thema’s, vragen, de emoties en de behoeften die daarbij horen, is erg belangrijk.’

 

Door mensen met dementie de ruimte te geven met deze vragen bezig te zijn en zich te uiten, kan men de kwaliteit van leven sterk vergroten. Wouter van den Braak zal aan de hand van zijn werkervaringen zijn licht laten schijnen over de hierboven genoemde thema’s.

 

Voor meer informatie kun kan men contact opnemen met de coördinator van de Alzheimer Cafés Regio Amstelland en Meerlanden, e-mail: [email protected]

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. Men hoeft zich niet van te voren aan te melden en kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

 

Lees ook:Meeting over jonge dementen nu in Meent
Lees ook:Alzheimer café in de Luwte
Lees ook:Meeting voor jonge mensen met dementie
Lees ook:Meeting zorg-professionals jonge dementerenden
Lees ook:Alzheimer informatie bij Venstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.