PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg

Esther Veenboer Stieneke Kruijer

Nu de ge- meente vorig jaar bijna zeven miljoen euro overhield op het gebied van de zorg (en naar de algemene reserve verhuisde), rijst de vraag of iedereen wel de hulp kreeg die hij of zij nodig heeft. Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks in de gemeenteraad willen daarom de overschotten bij van zorg en uitkeringen – sociaal domein genoemd – onderzocht zien. Zij komen samen woensdag met een motie bij de behandeling van de rekening over vorig jaar.

PvdA en GroenLinks vinden het lastig op dit moment al vast te stellen of het overschot van € 6,8 miljoen nou positief of negatief is. “Als we zoveel geld overhouden bij zorg en uitkeringen, terwijl alle Amstelveners de hulp krijgen die ze nodig hebben, zouden we er trots op mogen zijn dat we het als gemeente zo goed doen”, zegt fractievoorzitter Esther Veenboer van de Partij van de Arbeid. Maar zij voegt er aan toe daar op dit moment geen inzicht in te hebben. “We weten bijvoorbeeld dat vorig jaar minder mensen hulp bij het huishouden kregen en er ook minder uren aan werden besteed. Maar wat zegt dat precies?”

GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer constateert dat wat voor overgehouden in het sociale domein nnu naar de algemene spaarpot van de gemeente gaat en dus niet wordt geoormerkt. “De vraag is dan nu hoe we dat geld in willen zetten. Als we in de toekomst ook overschotten verwachten, kan misschien bijvoorbeeld de eigen bijdrage bij hulp in het huishouden omlaag. Dan moeten we wel het inzicht hebben of we de aankomende jaren ook overschotten kunnen verwachten, of dat we nog meer gekort gaan worden vanuit Den Haag en we elke euro nodig hebben die we overhouden.”

 Minder

De fracties vinden dat bij get onderzoek vooral moet worden gekeken naar de Amstelveners die vóór 2015 hulp kregen, maar daarna niet meer of minder. Ook willen zij weten of de overschotten op sociaal gebied eigenlijk wel nodig zijn om Amstelveen financieel gezond te houden. Als dat niet zo is, zijn ze misschien te gebruiken voor soepeler regelingen voor zorg en uitkeringen.

 

Lees ook:CDA tegen zorggeld in spaarpot gemeente
Lees ook:PvdA en D66 willen fonds voor zorginnovatie
Lees ook:FNV: ‘AV-beleid huishoudelijke hulp juridisch juist’
Lees ook:Daling aantal ww-uitkeringen in AV
Lees ook:Werkloosheid gestegen in AV

14 reacties op “PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg

 1. Ceaucescue

  Waar zijn de SP en de OCA? Voor hun (gedeeltelijke) achterban toch ook wel interessant?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  GroenLinks vraagt zich af hoe we dat geld in willen zetten ?

  Nou mevrouw Kruijer, ik denk dat ik het antwoord wel kan geven. De VVD, waar deze gemeente door bestuurd wordt, heeft helemaal niets met ‘het inzetten’ van een eventueel surplus.

  De mensen zijn, naar in beton gegoten liberaal beginsel, zelf verantwoordelijk voor hun zorg. Gewoon je verantwoordelijkheid pakken en niet leunen op de overheid. En pas als het echt niet anders kan, dan gaan we eens rustig kijken hoe wij als liberale deugden de om hulp schreeuwende onderdanen van de afgrond kunnen redden. En dat doen we met vrijwilligers die een tegenprestatie moeten leveren voor hun gratis geld. Mocht de onderdaan dan nog niet te redden zijn……. dan…. hebben we altijd nog de algemene reserves. Hopen we dan maar. Want het hypotheekrente-aftrek-feestje moet wel veilig gesteld zijn om die broodnodige kiezers aan je gebonden te houden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   En toen? Kun je niet beter zo veel mogelijk medestanders zoeken en zelf met een gedegen plan komen, maar dan moet je eerst wel de cijfers hebben om de gehele zaak te onderbouwen. Ander blijft het wat geroep in de ruimte.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Nou nou Frank, als jij al met cijfers komt dan zijn ze verzonnen. Hoe zat dat ook al weer om grof vuil te laten ophalen voor 90 euro? Of al die andere falsificaties die jammer genoeg niet meer te achterhalen zijn bij de buren.

    Effe met je fikken afblijven van Rotary-vriendje.

    Ja dat las je goed. Ik besloten een andere BBF te nemen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Zal ze blij mee zijn!
     Trouwens was 90 euro voor 1 m3 in een speciale zak voor bouwafval! Daaaag mijn grote vriend.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Zo ken ik je weer. Doen alsof dat de prijs was voor al het grofvuil. Uiteindelijk blijkt het toch altijd heel anders te zijn.

      Geeft niet, leuk geprobeerd.

        /  
    2. Rotary-vriendje

     BBF ??

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Daar mag je zeer vereerd mee zijn?

        /  
     2. PeterPC

      Best Boy Friend

        /  
     3. Rotary-vriendje

      Pc is een makker aan de andere kant van de loopgraven. ‘Kerstblogbestand 1914′ leverde ook verbroedering op…..

        /  
 3. Jo

  Heb via een truc minder geld gekregen,terwijl ik ben achteruit gegaan,zo houden ze geld over…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jo

  Eigen bijdrage is enorm omhooggegaan,voor hogere inkomens en/of vermogenden zo hoog dat ze beter particuliere hulp kunnen nemen,goedkoper dan hulp via Amstelring, voor hh ong. €23,- per uur.Voor wijkzorg €60,- p.u.
  De minima gaan door het wegvallen van de gemeentekorting gaan van €0,0 naar ong. €250,- per jaar en tegemoetkoming bij hoge woonlasten (goedkopere woningen worden vaak niet aangepast) bijna €400,-per jaar!

  MAAR wie maakt zich hier druk om! :(

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jo

   Geef weer korting op eigen bijdrage en bijdrage voor hoge woonlasten….
   Gekd genoeg……:)

     /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Een begroting kan meer verantwoord en zelfs realistischer zijn dan de werkelijkheid. Een overschot op een begroting is niet altijd en per definitie goed en een schijnbaar kloppende begroting kan misstanden verhullen. Zo kan er minder zijn uitgegeven dan eigenlijk had moeten gebeuren. Onder het bewind van Voorlichters, Volksverlakkers en Demagogen gebeuren soms gekke dingen. Goed opletten, oppositie!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.