CDA tegen zorggeld in spaarpot gemeente

 

Sandra van Engelen

Het CDA blijft zich er tegen verzetten dat de € 1,1 miljoen die de gemeente naar verwachting volgend jaar overhoudt van de Rijksbijdrage voor zorg en welzijn daarvoor niet beschikbaar blijft. Het moet zogezegd worden ‘geoormerkt’, vindt de fractie. Maar de wethouders Herbert Raat van zorg (VVD) en Jeroen Brandes van Welzijn (PvdA) willen dat geld – uiteraard met instemming van de coalitie – in de gemeentelijke spaarpot (algemene reserve) stoppen.

Dat is onjuist, vindt CDA-raadslid Sandra van Engelen. Geld voor de zorg moet volgens haar ook voor die zorg gereserveerd blijven. Om dat te bereiken diende zij met de andere oppositiepartijen een amendement in (SP, ChristenUnie, GroenLinks, CDA en Oudercombinatie). Dat werd verworpen door de coalitie. (VVD, D66, PvdA en Burgerbelangen).

“Wij willen er alles aan doen dat Amstelveners ook bij financiële tegenvallers de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben”, zegt Van Engelen. Hoewel er véél minder geld uit Den Haag komt, wanneer volgend jaar allerlei zorgtaken naar de gemeente gaan, denken de wethouders tóch geld over te houden. Blijkbaar zijn schatten zij de kosten van de voor inwoners benodigde zorg nogal laag in, denkt Van Engelen. “Maar we moeten ons niet rijk rekenen. De wethouders geven zelf aan dat niet alles in één keer goed zal gaan. De organisaties die de zorg leveren, moeten nog leren hoe ze dat beter kunnen doen voor minder geld. Wethouder Brandes heeft zelf gezegd dat 2015 vooral een “leerjaar” wordt. En hoe de zaken er in 2016 precies voor staan, weet niemand.”

 

Van Engelen vindt dat, met alle onzekerheid. er rekening mee moert worden gehouden dat meer geld aan de zorg meet kost dan de wethouders nu verwachten. “Als het geld dat zij optimistisch denken over te houden nu al in de algemene spaarpot van de gemeente verdwijnt, kan dat ook aan andere zaken worden besteed die de politieke partijen graag willen”, waarschuwt ze. “Het wensenlijstje van de verschillende partijen is lang. Maar zorg voor Amstelveners mag bij tegenvallers niet in de knel komen, doordat geld dat ervoor bestemd was aan andere dingen besteed blijkt te zijn.”

Lees ook:Wethouder Brandes stapt opeens op
Lees ook:PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg
Lees ook:Raat: Zorg blijft risicogebied
Lees ook:CDA: steun ouderenbonden tegen stille armoede
Lees ook:Van Rijn in gesprek met bewoners ‘t Huis aan de Poel

Eén reactie op “CDA tegen zorggeld in spaarpot gemeente

  1. jo

    Schande, geld oormerken en extra geld uit andere ‘potjes’reserveren voor tegenvallers in de zorg…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.