Raat: Zorg blijft risicogebied

Herbert Raat

Herbert Raat

Het sociaal domein is een risicogebied. Financieel wethouder Herbert Raat zei dat donderdag tegen de raadscommissie Burgers & Samenleving (BS), die de rekening over 2015 behandelde. Per saldo houdt de gemeente ten opzichte van de begroting € 11 miljoen over, waarvan € 7 miljoen op het budget voor de zorg. Op dat laatste terrein kreeg zij er talrijke taken bij, die voorheen door het Rijk werden verricht, maar gepaard gaande met minder geld dat er eerder aan werd besteed.

Het overschot ging naar de algemene reserve, hoewel de oppositie het voor de zorg bestemde held liever geoormerkt in een aparte buffer gestort zag. Maar linksom of rechtsom de gemeente zal toch de kosten moeten ophoesten voor de zorg, ook als daarvoor aanvulling uit die algemene spaarpot nodig is. “De zorg is voor ons absoluut geen melkkoe”, zei Raat. Eerder had Harmen van der Steenhoven van D66 al dat woord gebruikt en gezegd dat het als zodanig aanwenden van gelden nooit de intentie van de gemeenteraad is geweest.

Maar intussen bleef er vorig jaar wel royaal geld over. “Dat is mooi”, zei Raat, “maar ik verwacht niet dat het in de toekomst ook zo blijft.”

Zuinig zijn met de gemeentelijke centen, was zijn boodschap. Maar dat er nu ‘sociaal’ geld overbleef, maakte bij fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks wel de vraag los hoe het is hard te maken dat iedereen de zorg krijgt die hij nodig heeft.

 

Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting
Lees ook:Gemeente bespaart miljoen rente op A9
Lees ook:Gemeente blijft sparen voor toekomst
Lees ook:Wethouder Raat: ‘Raadhuis blijft aan de Poel’
Lees ook:PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg

24 reacties op “Raat: Zorg blijft risicogebied

  1. nola ringnalda

    Het ‘overgebleven’ geld voor zorg kan mooi ingezet voor de ondertunneling van de A9 op het traject door heel Amstelveen, Herbert Raat!
    Fijnstof, ultrafijnstof, geluidsoverlast, kerosinedampen van Schiphol worden, als er geen ondertunneling komt, DUBBELOP over de Amstelveners uitgestrooid…. en het mag bekend zijn dat dat zeer ONGEZOND is!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

    Er is niets over uit de zorg. In de toekomst zal door de verplichte “zelfstandigheid”, de kosten voor de gemeente voorlopig alleen maar toenemen. Naar mijn smaak verdient het aanbeveling om de zorg gewoon te oormerken en niet uit te besteden aan private partijen die enkel uit zijn op winst en overnames. Het feit dat nu het “overgebleven” geld in de algemene reserve verdwijnt is zonder geoormerkt te zijn, natuurlijk walgelijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anarchistje

      Dat oormerken werd al door de SP bepleit door Renske Leijten, maar werd door de VVD en PvdA van tafel geveegd.En dus ook door deze gemeente, die dat geld in de algemene reserves smijt tkv al die zieke mensen die geen hulp meer krijgen…wat volgt? Mensen krijgen hun verdiende zorg niet meer. Het geld voor de zorg wordt opgepot en voor drollen en badjes gebruikt. Dat is wat er gebeurt met geld tbv de zorg.Bezuingingen tkv hulpbehoevenden. En je zal zien…oh gemeenten hebben geld over, dus bezuinigingen kunnen weer tkv zieke mensen worden doorgevoerd.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Goeie link en genuanceerd en de conclusie dat door het overhouden van geld steeds meer in de zorg geknepen zal worden.
        Het zal wel ten koste gaan van de minimumlijders, de werkvloer, rechtspositie mensen in de zorg en de inkomstenbelasting. De mensen worden zo de zwarte markt op gejaagd, want velen met een modaal- inkomen zullen nu naar deze markt grijpen. De hr. Raat heeft het wel over het feit dat mensen met Aow +piepklein pensioentje nagenoeg niets betalen, maar men moet ook kijken naar de uitgaves van deze mensen. Zo maakt het heel wat uit of je een soc. huur hebt van 710 euro of 400. Die 710 euro wordt echt niet totaal gecompenseerd. Daarnaast mag je voor ziektekosten verzekering steeds meer betalen, terwijl die steeds meer wordt uitgekleed. Zo ben ik wel bijverzekerd, eigen risico altijd volgestort en geen tandartsverzekering. Dit kost me zo’n 190 euro per maand. Zorg op maat is dus ver te zoeken, want je krijgt zo steeds meer zorgmijders en uiteindelijk kost dat meer.
        Aan de andere kant heeft Raat wel een punt, als hij het heeft over de hoge overheadkosten bij sommige zorgaanbieders, zoals in het verleden Amstelring, hoewel we het vervolgens dan maar niet zullen hebben over de vele externen die de diverse gemeentes in moesten huren om het hele nieuwe systeem op te tuigen en de opleidingskosten van de ambtenaren.
        Iets wat zich om de zo veel jaar zal herhalen, want geen enkel systeem werkt goed en moet natuurlijk meewaaien met de politieke wind.

          /   Beantwoorden  / 
        1. PeterPC

          “want je krijgt zo steeds meer zorgmijders en uiteindelijk kost dat meer.”

          Klopt, aan begrafenissen.

            /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

    nola ringnalda = robert van waning?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Nee. De enige keer dat ik onder een schuilnaam schreef, was toen ik door toedoen van PeterPC (schuilnaam van PG van Faassen) verbannen was door Dichtbij. Shame on Peter and Jantine.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        EÉN schuilnaam???????????Wel tig!!!!

          /   Beantwoorden  / 
      2. Robert van Waning

        Frank, jij verraadde iedere keer mijn schuilnaam. Kennelijk gunde je mij geen deelname aan het publieke debat op Dichtbij. Mooie democraat ben jij. Ik moest telkens een nieuwe naam verzinnen, want mijn eigen naam was geblokkeerd. Dit is allemaal na te lezen op http://www.donqui.nl

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank

          Ze waren daar zeker gek! Toe nou!

            /   Beantwoorden  / 
        2. PeterPC

          Dat was een heerlijke periode vol (leed)vermaak.

          Ga nu maar weer in een hoekje zitten huilen.

            /   Beantwoorden  / 
        3. PeterPC

          Dat je mijn naam te grabbel gooide was zeker wel correct. In mijn ogen zijn dat gewoon NSB streken.

            /   Beantwoorden  / 
      3. Robert van Waning

        Van Faassen, ik noemde je echte naam na jouw zoveelste anonieme aantijging (zoals hierboven). Open vizier, graag.

          /   Beantwoorden  / 
        1. PeterPC

          Iemand vertellen dat hij onzin verkoopt zijn aantijgingen?

          En een reden om zijn naam te grabbel gooien?

          Ben ik blij dat jij WOII niet hier doorgebracht hebt.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Johan Bos

            Heren, dit heeft toch niets meer te maken met zorg in Amstelveen?

              /  
          2. Robert van Waning

            JB, die aantijgingen van NSB en WOII liet u staan, maar mijn protest daartegen niet. De hetze wordt hier voortgezet.

              /  
          3. Johan Bos

            Pardon? Vanwaar nu weer deze beschuldiging? Ik heb bij mijn weten nog niets weggehaald, maar ga dat nu wel doen. Uitvechten van persoonlijke ruzies, die niets met het onderwerp hebben te maken, maakt deze site minder interessant voor anderen.

              /  
          4. PeterPC

            Dat staat iets verder, jankende complotdenker.

              /  
      4. Johan Bos

        Wilt u hier geen strijd over een ander medium uitvechten?

          /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Gouden tijden herleven voor de hetzers die hun werkterrein naar dit forum hebben verplaatst.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Heeft dit iets met zorg te maken? Laatste waarschuwing wat mij betreft..

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.