Gemeente bespaart miljoen rente op A9

Herbert Raat

Omdat de rentestand nu zo laag is betaalt de gemeente eerder dan afgesproken een nog openstaand bedrag van € 20 miljoen aan Rijkswaterstaat. Daarmee bespaart zij € 1,1 miljoen. In totaal moest de gemeente ongeveer het dubbele bijdragen aan de overkapping van de verbrede A9. De helft daarvan is al betaald, de rest zou volgen in 2020, maar omdat de kasreserve het toelaat, doen B&W dat nu.

Financieel wethouder Herbert Raat (VVD) maakt graag een vergelijking met het huishoudboekje van gezinnen. “Net zoals die nu kijken naar bijvoorbeeld betere hypotheekvoorwaarden, boordelen wij geregeld onze bezittingen, schulden en financieringspositie. Door nu te betalen, behalen wij financieel voordeel en versterken we onze algemene reserve. Gelukkig ging Rijkswaterstaat daarmee akkoord.”

De gemeente zou tot 2020 jaarlijks aan het Rijk een rentevergoeding betalen over het openstaande bedrag. Die bedroeg in de jaren 2013 tot 2015, respectievelijk 1,4% en tweemaal 1,25%. Eind 2015 was € 20,8 verschuldigd en dat zou tot 2020 oplopen tot € 22,5 miljoen. Door nu te betalen is dat 21,1 miljoen. Er is een voorziening begroot van € 18,6 miljoen, zodat er 2,5 miljoen euro uit de algemene reserve moest worden bijgepast. Dat wordt nu dus minder.

De gemeente onderzoekt of ook de € 6 miljoen voor de Amstelveenlijn eerder kan worden afgelost. Dat zou een ton opleveren als nu en niet volgende jaar wordt betaald.

 

Lees ook:Nu 40 mijoen voor verdiepte A9 – geen tunnel
Lees ook:Tien miljoen voor nieuwe wijk- en jeugdcentra
Lees ook:Raat: Zorg blijft risicogebied
Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting
Lees ook:Gemeente heeft vorig jaar 7 miljoen over gehouden

46 reacties op “Gemeente bespaart miljoen rente op A9

 1. PeterPC

  Held. Een betere MP zouden we niet gehad kunnen hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Raats p.r. wordt betaald met de meevaller op de zorgkosten. Als hij z’n werk doet, moet dat in de krant.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Matthijs

  Ach, ik vind het wel nieuws dat met de financiering van de A9 lager uitvalt. Maar voor u geen nieuws natuurlijk. Hoewel: Wéér een kans naar Raat uit te halen. Muziek dus voor u.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Raat voortdurend ophemelen mag dus wel, maar een kritisch of ironisch commentaar lijkt wel taboe. Ik zorg alleen voor het broodnodige tegenwicht want anders gaan Raat en zijn bewonderaars nog denken dat hij en goede bestuurder is. Hij kan zichzelf goed verkopen, maar dat is het dan ook eel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Correctie: Raat kan zichzelf goed (laten) verkopen, maar dat is het dan ook wel.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Onlangs meldde Raat dat de zorgkosten lager waren uitgevallen dan begroot en dat de niet-geoormerkte zorggelden naar de algemene middelen zouden terugvloeien. Misschien heeft die ruime kasreserve daar iets mee te maken

  De A9 wordt dus op twee manieren een ‘zorgenkindje’ en de zorg wordt het kind van de rekening.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Matthijs

  U weet het verschil kennelijk niet tussen een begroting en werkelijke uitgaven. Of wilt dat niet weten om te kunnen blijven schelden, zoals er meer doen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Frank bikker

  En wat gaat Raat met al dat geld doen? De WOZ belasting nog verder omlaag brengen, terwijl huizenprijzen goed in de lift zitten?
  Ik zou zeggen eens wat aan de verbetering van de minima doen, wat ruimere verwijzing naar ( nog net) geen verpleegtehuizen, dagopvang toegankelijk voor elke beurs van ((licht)dementerenden, enz…
  Voor de rest mag je best nog wel bezuinigen of aan wat werkgelegenheid doen. Neem Cobra eens goed bij de kladden, al is het maar met de huur. Ook bij het taalmaatjesproject laatst iets geks mee gemaakt. Komt er een expat uit India met een bak voorrijden van zo’ n 60 mille, die gratis zijn krakkemikkerige Nederlands, waarbij hij bij elke scheet overstapte op het Engels, op mij wilde oefenen. Voor de rest een aardige vent hoor, maar ik denk niet dat het de bedoeling is van het taalmaatjesproject . Laat dat soort mensen lekker naar een officiële conversatiecursus gaan. Met dit soort toestanden stoot ik nog het brood uit de mond van reguliere krachten.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Gerben

  Hadden we Raat toen gehad was er straks een A9 tunnel gekomen.
  VVD speelt uit benauwdheid altijd de tweede viool.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Gerben, leg dat eens uit, als je wilt. De VVD had destijds inderdaad ingestemd met de tunnel, maar is daarop dus helaas ( en tot haar eeuwige schande) teruggekomen. Maar wie speelt volgens jou de eerste viool?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank bikker

    Dat was Hellendal die beweerde dat het geld tegen de plinten opklotste. Nooit meer wat vernomen van deze VVD ‘er sinds deze tijd .

      /   Beantwoorden  / 
   2. Gerben

    Het kapitaal. Met een opstand van de Amstelveense bevolking komt die tunnel alsnog.

      /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  Als een gemeeente geld overhoudt van een begroting, betekent dat niet vanzelf dat die te ruim was. Er kan ook te weinig geld zijn besteed aan het doel waarvoor het bestemd was. Bij thuiszorg kan dat precair zijn.

  Waaraan wordt dat geld besteed nadat het is teruggevloeid naar de algemene reserve, zoals in Amstelveen is gebeurd met het ‘teveel’ aan zorggelden?

  Aan de A9, dus, in tweeërlei opzicht het zorgenkind van wethouder Raat (VVD).

  @Matthijs, leer het verschil tussen kritiek (de motor van democratie) en schelden (de grootste bedreiging daarvan).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Precies. Als Amstelveen geld overhoudt is ook mijn eerste zorg: wie is daar nu weer de dupe van ? Als je in deze tijd geld overhoudt, is het dus ronduit een kwestie van onbeschoftheid dat er in tehuizen mensen een uur moeten wachten dat ze een keer naar de WC gebracht worden.

   Als die mooie praatjes van deze wethouder moeten eerst grondig onderzocht worden voordat de vlag uit kan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Binnen het huidige systeem heeft de gemeente juist niets te vertellen wat er binnen de tehuizen gebeurt. Ook is het zo dat een gedeelte van de thuiszorg is uitbesteed aan diezelfde stichtingen. ( Brentano bijvoorbeeld) In hoeverre de gemeente daar invloed op heeft is mij onduidelijk. Offcieel kan de gemeente voor een gedeelte dus altijd zijn handen in onschuld wassen. Maar niettegenstaande dat feit, kan zij wel veel meer voor de daadwerkelijke steun aan de groep zorgen. Ik denk aan echte “handjes” en niet slappe adviezen voor mantelzorgers. Een ruimere opzet van dagbesteding voor lichtdementerenden enz. olv van mensen die er echt verstand van hebben en niet enkel vrijwilligers!
    Overigens kan het natuurlijk nooit kwaad om de kosten constant in de gaten te houden. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de doelgroep er zo veel mogelijk van profiteert en daar mankeerde het nog wel eens aan in het verleden door grote overheadkosten, vele managerlagen enz. Wat ik Raat wel verwijt dat door zijn politiek vele mensen op de werkvloer werkende armen zijn geworden en dat ze in de praktijk veel meer zijn gaan bijspijkeren in het zwarte circuit.

    De link die RvW legt met de A9 is natuurlijk de waanzin ten top. Dat is appels en peren met elkaar vergelijken, maar dat zijn we wel van hem gewend.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Even opgezocht; de zorg in de verzorg- en verpleeghuizen onder de wlz valt en daar heeft de gemeente geen invloed op. Weer iets geleerd.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Maar het vreemde is dat Brentano wel gedeeltelijk de wijkzorg heeft en daar zit de gemeente weer wel aan.

        /  
   2. Robert van Waning

    De ruime financiële reserve is mede te danken aan de besparingen op de zorg. De A9 kon vooruit worden betaald dankzij de ruime kasreserve. Je moet wel verblind zijn door Raat-adoratie om het verband níet te leggen.

      /   Beantwoorden  / 
 9. Matthijs

  Het tegendeel – dus dat er zorggeld is gestolen – is evenmin bewezen. 2015 was voor alle gemeenten een experimenteel jaar, het eerste waarin zijn moesten werken met de over hun schutting gegooide zorgtaken. Er werd een begroting gemaakt, daarvan bleef iets over, dat ging naar de spaarpot, waar het ook weer uit komt als dat nodig is, begreep ik. Als er krapper was begroot, hadden de tegenstanders misschien minder te klagen, hoewel die altijd een reden zien. Dan was er dus te weinig uitgetrokken of zo. Dat u weet dat zorggeld naar de A9 is gegaan lijkt me een idiote beschuldiging, maar daar moet u het kennelijk van hebben om uw ergernis jegens de wethouder van Zorg en Financien te uiten.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Matthijs

  U ziet in elk nieuws over zijn portefeuilles nu eenmaal ophemelen. U vindt blijkbaar dat er niets meer daarover naar de burgers moet komen, terwijl u anderzijds meent dat de pers faalt wat berichtgeving betreft. Ik kan die twee niet goed met elkaar rijmen. Maar blijf zelf wel graag op de hoogte van de gemeentelijke financien. U niet, blijkbaar, want dat is dan weer reclame voor de door u volstrekt onbenullige en louter miskleunende Raat.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   U lijkt Johan Bos wel. Die verdraait en overdrijft mijn woorden ook altijd. Beperk u alstublieft tot wat ik wél heb geschreven.

   Raat doet vast ook prima dingen, maar door alle hosannah rond zijn persoon krijgen zijn tekortkomingen en grote fouten te weinig aandacht.

   Het zou trouwens wel een beetje dom zijn als de gemeente géén gebruik maakte van de lage rentestand. Daarmee had zelfs de tunnel gefinancierd kunnen worden ipv die afschuwelijke open bak van beton en asfalt middenin onze woonplaats. Dat was een grote fout van Raat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Ja hoor, steek je nu in de schuld. Dan weet je zeker dat je veel minder geld kunt lenen in de toekomst als de rentestand is gestegen. En vroeg of laat gaat dat toch gebeuren. Terughoudendheid met het aangaan van schulden lijkt me altijd gewenst. Dat geldt net zo hard voor een overheid als privépersonen.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Frank, denk jij heus dat publieke werken (met een levensduur van 50 jaar of meer) contant worden betaald? Waar zijn al die staatsleningen dan voor bedoeld?

    Waarom moeten wij eigenlijk zo veel betalen voor een wegverbreding waar wij niet om hebben gevraagd en waarvan wij alleen maar last zullen hebben? En waarom krijgt Gaasperdam wel een kilometerslange tunnel en Amstelveen niet? Omdat daar mensen wonen en hier niet?

    O, o, wat heeft Raat het allemaal toch knap gedaan..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Omdat het nu goedkoop is, moeten we ons nu tot ons nek in de schulden steken. Verstandig? Zo weinig mogelijk schulden is altijd verstandig.

       /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Net als Raat kijk jij alleen naar het geld en niet naar wat daar tegenover staat.

    Een tunnel was de enige optie, gezien de ruimtewinst op een cruciale plaats en de afname van herrie en luchtvervuiling.

    Ons gemeentebestuur had alles uit de kast moeten halen om die tunnel tegen veel lagere kosten te realiseren, omdat Amstelveen geen enkel belang heeft bij de verbreding van de A9.

    Amstelveen heeft zich een oor laten aannaaien en Raat is daarvoor verantwoordelijk.

      /   Beantwoorden  / 
 11. Olaf Oomes

  Als ik goed geïnformeerd ben komt de A9 in Amstelveen in net zo’n bak te liggen als er thans dwars door Badhoevedorp ligt en het dorp al heel lang in twee delen verdeelt. In Badhoevedorp gaat deze constructie t.z.t. verdwijnen nu de snelweg om het dorp heen wordt gelegd.
  Lees hierin geen waardeoordeel slechts een stukje vrijblijvende informatie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Dat kan misschien bij Badhoevedorp, maar ik zie niet zo hoe ze dat moeten doen in Amstelveen.

     /   Beantwoorden  / 
 12. Matthijs

  ‘De ruime financiële reserve is mede te danken aan de besparingen op de zorg.’ Ik weet dat u die protestslogan handhaaft, maar op welke feiten baseert u dat? Gewoon op gevoel? U bent toch zo gek op feiten. Nou ja, aks enige mens in de wereld zal bij u gevoel wel een vaststaand feit zijn. Maar kunt u mij toch eens voorrekenen, hoeveel er dan naar de zorg had gemoeten en wat de gemeente nu overhoudt door diefstal? Dan weten we waar we over praten in plaats van dingen in het luchtledige te roepen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   De besparing op het zorgbudget is toegevoegd aan de zelfde algemene reserve waaruit de vooruitbetaling tbv de A9 is gedaan. Niet dan? Waar is dat geld dan gebleven?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

   Het omgekeerde kan nu ook niet, want de gemeente bepaalt in hoeverre iemand zorg behoeft. Het is iets geworden van de slager keurt zijn eigen vlees. Maw het is totaal ondoorzichtig geworden. Zeker omdat de groep die zorg behoeft fluctueert, maar dat kan natuurlijk ook met de normen die de desbetreffende gemeente zichzelf aanmeet.
   Daarom vind ik dat dat geld geoormerkt moet worden. Het liefst vanuit het Rijk, maar een gemeente of een regio kan daar natuurlijk ook een begin mee maken.

     /   Beantwoorden  / 
 13. Mathijs

  U bent gek of ik ben het. Volgens mij vergelijkt inderdaad appelen met peren, maar alles is geoorloofd voor sommigen als zij verblind zijn door antipathie jegens iemand.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Op zich begrijp ik je wel. Maar volgens mij ben jij inmiddels evenzo geobsedeerd door de door jou geïnterpreteerde antipathie van de heer van Waning.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Appelen en peren? Geld is geld en iedere euro kan maar één keer uitgegeven worden.

   De A9 is vooruitbetaald met euro’s uit de algemene reserve waaraan de bespaarde (en niet geoormerkte) euro’s uit het zorgbudget waren toegevoegd.

   Vertel mij gewoon wat er niet klopt aan deze redenering. Zonder persoonlijke kwalificaties, graag. Ik zeg ook niets naars over Raat persoonlijk, maar alleen over de grote fouten die hij als bestuurder maakt.

     /   Beantwoorden  / 
 14. Robert van Waning

  ‘SP: Teveel zorggeld naar spaarpot gemeente’.

  “De gemeente wendt volgens hem middelen van het Rijk om de keiharde bezuinigingen op de zorg te verzachten niet aan waarvoor het bestemd is, vindt de SP. ‘Het geldt verdwijnt in de algemene reserve.”

  Van Erp zei dat de gemeente steeds voor het sociale domein – de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) – naar haar spaarpot sluist. In de woensdag door de gemeenteraad behandelde Kadernota (concept begroting) verdwijnt daarheen weer € 3,4 miljoen, constateerde de SP-er.”

  Zie: http://amstelveen.blog.nl/politiek/2016/07/13/sp-teveel-zorggeld-naar-spaarpot-gemeente-2

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Dat vind ik als SP’er ook, maar de SP heeft niet de meerderheid in deze gemeente, dus de normen liggen anders.

     /   Beantwoorden  / 
 15. Robert van Waning

  ‘Zorggeld naar spaarpot: Goed of fout?’
  Zie:
  http://amstelveen.blog.nl/politiek/2016/06/30/zorggeld-naar-spaarpot-fout-of-goed

  “Dat ten aanzien van de gemeentelijke begroting een miljoenen overschot blijkt op het zogenoemde sociale domein, dat vervolgens naar de algemene reserve is gegaan, zit vooral de linkste fracties in de gemeenteraad, maar ook de ChristenUnie, toch niet lekker. Die voelen meer voor oormerken van dat geld voor de toegenomen zorgtaken van de gemeente, nu het Rijk die aan haar heeft gedelegeerd. Maar daar staat tegenover, zei fractieleider Veenboer van de PvdA, dat aan oormerken ook een plafond zit.

  De redenering komt er op neer dat uit de algemene reserve geld voor allerlei doeleinden kan worden gehaald, terwijl dat moeilijker wordt als het voor een bepaald doel is bestemd. In datzelfde verband vond raadslid Fréquin (VVD) in de vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving dinsdag ook de uitlating van Henk Stoffels (ChristenUnie), die sprak over zorggeld dat naar ‘de grote hoop’ ging nogal denigrerend. Van dat geld worden allerlei voorzieningen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn betaald, zei hij.”

    /   Beantwoorden  / 
 16. Matthijs

  En? Wat wil u zélf nou zeggen? De meningen in de raad zijn kennelijk verdeeld en u kiest voor een ervan. Mag. Maar de redenering ‘zorggeld gaat na de A9′ blijft gewoon een leugen die er bij het volk trouwens goed in gaat.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Het bespaarde zorggeld gaat naar de algemene reserve waaruit de A9 werd vooruitbetaald. Wat is hiervan gelogen?

     /   Beantwoorden  / 
 17. Matthijs

  Hij deugt totaal niet voor zijn vak dus. Verder mag hij er zijn. Dat lijkt mij toch, voor iemand die dag en nacht met – in uw ogen het vereerde – besturen bezig is een behoorlijke aantijging, die ook zijn persoon raakt. Het is zoiets als: Robert mag er zijn, maar daar houdt het volledig mee op, want verder kraamt hij alleen onzin uit en hij heeft ook nooit iets voor de samenleving gedaan en was in zijn beroep een brok onbenul (waar trouwens nogal wat mensen het mee eens zullen zijn, maar dat terzijde).

    /   Beantwoorden  / 
 18. Robert van Waning

  Raats fouten raken het algemeen belang en hebben schadelijke gevolgen voor de komende tientallen jaren.

  Wat mijn eigen professionele onbenulligheid betreft: Mijn klanten waren tevreden en betaalden mij voor mijn werk.

  Als ik hier onzin uitkraam, kan iedereen dat weerleggen. Ik krijg echter zelden inhoudelijke tegenspraak, zeker niet van u.

  Uw manier van redeneren, uw schrijfstijl en uw verdediging van Raat lijken trouwens erg op die van Johan Bos. Weet u zeker dat u niet zijn alias bent?

    /   Beantwoorden  / 
 19. Matthijs

  Ach, over Raat zijn ook heel wat van zijn klanten kennelijk tevreden. Uw manier van redeneren lijkt op die van andere (links genoemde) tegenstanders van Raat. Aliassen?

    /   Beantwoorden  / 
 20. Matthijs

  Advies aan de gemeente: Begroot alsjeblieft in het vervolg wat krapper. Als er dat geld bij moet voor de zorg, doe je dat en scoor je bij degenen die nu vinden dat zorggeld is gestolen. Het is natuurlijk onzin, maar weten de schreeuwers veel. En dat heet nu eenmaal politiek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Dan maak je bij de schreeuwers van de VVD goeie sier. Weten die veel!

     /   Beantwoorden  / 
 21. Robert van Waning

  Het is fijn voor Raat en zijn vele bewonderaars dat hij zo populair is, maar kritiek blijft hopelijk geoorloofd, zeker als die gefundeerd is.

  Ik schreef dat de vooruitbetaling van het A9-debacle mede mogelijk was dankzij de besparingen op het budget voor de zorg. Dat heeft u nog niet deugdelijk kunnen weerleggen. Doe dat eens, graag zonder de gebruikelijke afleidingsmanoeuvres in het persoonlijke vlak.

  Het is trouwens de vraag of Raats klanten nog steeds zo tevreden over hem zullen zijn als zij straks het groene stiltegebied boven de Gaasperdammertunnel vergelijken met zijn lawaaiige open verkeersgoot in het midden van hun woonplaats.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.