VVD stelt vragen over einde bloed geven in Amstelveen

 

Inza Gast

Inza Gast

Dat bloed geven in Amstelveen niet meer kan, vindt VVD-raadslid Inza Gast nogal vreemd. Zij gaat er vragen over stellen aan B&W, maar vindt intussen de bloedbank Sanquin kennelijk nogal klantonvriendelijk. Gast reageert op een klacht van twee Amstelveense donoren in het Amstelveens Nieuwsblad, die zeiden een brief van Sanquin te hebben ontvangen met de mededeling dat bloed geven hier in het vervolg taboe is. Er zou geen geschikte plek zijn te vinden voor het parkeren van de trailer waarin bloed wordt afgenomen.

Het aantal dagen en openingstijden waarop donoren terecht kunnen, is volgens Gast en de klagers door de jaren heen toch al sterk verminderd. Dat er geen plek voor de trailer is te vinden, heeft Gast naar haar zeggen sterk verbaasd.

In de brief van Sanquin staat dat de Amstelveense bloeddonoren nu kunnen uitwijken naar Uithoorn, waar zij tien keer per jaar tot 20 uur terecht kunnen om bloed te geven. Lastig voor werkende Amstelveners om precies op die dagen hun agenda vrij te houden, vindt het VVD-raadslid.  “En het staat in schril contrast met vroeger toen men drie dagen per week bloed kon doneren tot 21.30 uur”, zegt zeg. “Sanquin zegt de donoren hard nodig te hebben en eventueel reiskosten te willen vergoeden, maar dat valt niet helemaal te rijmen met het opdoeken van de laatste locatie, bij het oude Amstelveen College aan Tulpenburg. Daar is het al een hele tijd stil. In die periode werd dus helemaal geen bloed meer gegeven, behalve door mensen die naar het hoofdkantoor van Sanquin in Amsterdam-West trokken. Ik vind het vreemd dat Sanquin zo met haar trouwe donateurs omspringt.”

Volgens Gast zijn ruime openingstijden, ook in de avonduren, de eerste voorwaarde is om donoren tegemoet te komen. “De keuze om de locatie Amstelveen met vijfentachtigduizend inwoners gewoon te schrappen, is eigenaardig. Kleine plaatsen als Breukelen, Huizen, Mijdrecht en Uithoorn worden wel door de rondtrekkende trailer bezocht.”

Dat er na lang zoeken geen geschikte locatie zou zijn, zoals Sanquin zegt, lijkt haar onwaarschijnlijk. “Ik kan zo verscheidene geschikte locaties bedenken, zoals op het terrein van de Emergohal waar ook de GGD gebruik van maakt om het jeugdvaccinatieprogramma uit te voeren. Of op het terrein naast de Sportlaan waar ook de trailer van het Borstkankerbevolkingsonderzoek geregeld is te vinden. Ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente niet zou willen meewerken aan het zoeken naar een geschikte locatie.” Gast wil dat B&W samen met Sanquin een oplossing vinden.

 

 

Lees ook:Musical ‘Porgy & Bess’ van VO-scholen
Lees ook:VVD: whatsapp groepen tegen inbraak stimuleren
Lees ook:Transferafdeling tussen zieken- en zonnehuis
Lees ook:Liberalen tegen verkeerscontrole Stadshart
Lees ook:CDA wil extra beveiliging Joodse schoolroute

Eén reactie op “VVD stelt vragen over einde bloed geven in Amstelveen

  1. frank bikker

    Goede vraag van mevr.Gast! Zij behoedt misschien Sanquin zo wel voor een slechte naam! Dat zou toch jammer zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.