Liberalen tegen verkeerscontrole Stadshart

Tawros Aslanjan (D66)

Dat de politie op 2 november voor een omvangrijke verkeerscontrole het Stadshart koos, waar verkeer door motoragenten heen werd geleid, is verkeerd gevallen bij de twee liberale fracties (VVD en D66) van de coalitie. Zoiets moet op koopavond niet gebeuren op een plein in het hart van de gemeente waar alle culturele instellingen en een winkelcentrum zich bevinden, vinden de partijen. Zij gaan over de kwestie vragen stellen aan burgemeester Bas Eenhoorn.

Op het Stadsplein werden de verkeersdeelnemers doorgelicht door Belastingdienst, Douane Nederland, Koninklijke Marechaussee, Politie Landelijke Eenheid en de gemeente.

D66 heeft in 2014 ook al vragen gesteld over de wenselijkheid om dit soort

Kees Noomen (VVD)

grootschalige handhavingsacties op het stadsplein te laten plaatsvinden. Toch is het plein weer ervoor gebruikt tijdens een koopavond, die nu eenmaal voor extra drukte zorgt. De fracties willen weten waarom toestemming voor de verkeerscontrole midden op het Stadsplein is verleend en niet naar geschiktere locatie in de omgeving is gezocht.

Chaos

De ondernemers op het Stadshart en de culturele instellingen hebben ook hun ongenoegen geuit de nu gevolgde keuze. Behalve koopavond in het winkelcen6rum was er een uitverkochte voorstelling in de schouwburg.

De drukte zorgde voor chaotische situaties op en rondom het stadsplein, zegt D66-raadslid Tawros Aslanjan. “Zulke acties horen niet thuis op het Stadsplein, er zijn tal van andere geschikte locaties te bedenken waar dit soort controles plaats kunnen vinden’’.

Visitekaartje

Fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD vindt de plaats van de verkeerscontrole, die werd gehouden wegens het zogenoemde donkere dagen offensief, ook onjuist. Er werden negen mensen aangehouden flink wat openstaande vorderingen geïnd door onder andere de Belastingdienst. “Wij zijn niet tegen degelijke verkeerscontroles, maar zien liever dat de politiecapaciteit ingezet om inbraken in de wijken tegen te gaan”, zegt Noomen.

Volgens D66 en VVD dragen dergelijke acties van de politie midden in het hart van de stad niet bij aan de aantrekkelijkheid van Amstelveen. Zijn vinden dat het Stadshart voor bezoekers van het winkelcentrum en culturele instellingen een uitnodigend karakter moet hebben. “Zo’n grootschalige verkeerscontrole is geen mooi visitekaartje voor de stad”, zegt D66-woordvoerder economische zaken Aslanjan.

 

Lees ook:D66 tegen politie actie op Stadsplein
Lees ook:‘Verkeerscontrole Stadsplein deel campagne’
Lees ook:Grote verkeerscontrole: 117 ‘hits’
Lees ook:Veel aanhoudingen en boetes bij verkeerscontrole
Lees ook:Volgend jaar ook cameratoezicht op Stadsplein

8 reacties op “Liberalen tegen verkeerscontrole Stadshart

 1. Olaf Oomes

  Beide partijen roepen al jaren dat het levendiger moet op het Stadsplein. Is het een keer levendig, weer niet goed …….

  Tja dat de VVD niet echt de partij van handhaving is wisten we inmiddels wel maar nu dus ook D66.

  Ik kan mij niet herinneren dat er ooit zo’n grootschalige handhavingsoperatie is geweest op het Stadsplein dus vind die reactie van beide partijen toch ietwat overtrokken. Handhaving is de basis voor orde en veiligheid ook in het Stadshart en dus ook op het Stadsplein.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Els

  Sterker nog meneer Oomes, m.n. de VVD die altijd zegt een beleid van streng handhaven te willen voeren , begint direct te piepen nu dat ( na 3 jaar n.b. ) terecht weer eens gebeurt.
  Stadshart is een uitstekende lokatie voor een controle. Goed centraal en men kan alle soorten verkeer controleren.

    /   Beantwoorden  / 
 3. ControleMan

  Stel voor dat er een grootschalige controle gehouden zal worden bij het einde van een raadsvergadering. En dat onverwacht zodat ook en passent het alcoholpromillage van wethouders en raadsleden kan worden vastgesteld.

  De raad en wethouders wordt blijkbaar in het geniep ingelicht over wanneer zulke conctroles plaats hebben, want de brief van september waarover de burgemeester sprak is nergens te vinden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Je moet niet zo slap lullen man. Twee keer aanwezig geweest en geen druppel alcohol gezien. Misschien op recepties, maar daar kom ik niet.

   Je zal zelf wel in een delirium zijn, maar geeft niet hoor!

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    grofweg 5% van de volwassenen heeft een ernstig alcohol probleem, alleen doen die lang niet allemaal aan rijden onder invloed. Maw, het is niet de alcohol maar de (antisociale) aard van de personen in kwestie.

    Ik moet zeggen dat ‘controleman’ ernstig geschift overkomt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Taartaarje

   Dan mag ik hopen dat Raat op de fiets is, anders is het einde wethouderschap.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Toevallig was ik op het Stadsplein die middag/avond en nou ben ik niet tegen de politie. Integendeel, maar het is alsof de Nederlandse agentjes altijd nét de plank misslaan. Ik zag het gebeuren; fietsers en voetgangers die per abuis op de rijweg liepen, terwijl er geen auto reed, werden met stemverheffing terechtgewezen. Tja, dan begrijp je niet je taak als openbaar handhaver. Dat misplaatste autoritaire gedrag, walgelijk en averechts. In Frankrijk maak je dat niet mee hoor. Die agenten stralen autoriteit uit en dwingen ontzag af. Kom daar in Nederland maar eens om. Ach ja, kneuterlandje. Ook wel aandoenlijk soms.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 🤡

   Als je in Frankrijk niet direct gehoorzaamd gaat direct de lat erover. Dan kies ik toch voor puisterige agentjes die wel brullen maar niet direct bijten met uitzondering natuurlijk van TT.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.