Koops opent Geheugenweek en website geheugenprobleem

Welzijnswethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) stelde donderdag (22 september) de door de ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden ontwikkelde website www.geheugenprobleem.nl in gebruik. Dat gebeurde in de bibliotheek aan het Stadsplein.  Daarmee opende zij meteen de Amstelveense Geheugenweek, waarin aandacht wordt gevraagd voor de vroege signalering van beginnende dementie. Het volledige programma van de week staat op www.brentano.nl. Volgens Koops speelt de gemeente een belangrijke rol in de zorg voor de kwetsbaren in de samenleving en groet het aantal zelfstandig wonende dementerende ouderen. Uit de gelden die de gemeente ontvangt op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan Koops een bijdrage leveren aan ondersteuning van mantelzorgers en op peil houden van het welzijn van kwetsbare ouderen. Ook houd de gemeente voorzieningen in stand om het hen zo aangenaam mogelijk te maken, zei Koops. Zij wees onder meer op de boodschappenplusbus, wonen met dienstverlening en bemiddeling van vrijwilligerswerk. “Daarbij ga ik wel uit van zelfredzaamheid en kracht van de burgers. Maar als het niet anders kan, kunnen de burgers die het echt nodig hebben, rekenen op mijn steun.”Koops: “Ik vind het geweldig dat de Zonnehuisgroep drie jaar geleden dit initiatief nam, waaruit de samenwerking met de betrokken partijen is ontstaan.” De partijen in de ketensamenwerking zijn onder meer ZHGA, Brentano, Amstelring, Huisartsen, GGZ in geest, de ziekenhuizen en Vita welzijn en advies. Wijkteams die gezamenlijk met de Ketenzorg Dementie de geheugenweek hebben vormgegeven, maken deel uit van die structuur.
Ketenzorg Dementie zet volgens Koops een stap in de goede richting van het opsporen van ouderen met beginnende dementie. Vrijdag 30 september sluit Koops tijdens een high tea in De Bolder, georganiseerd door o.a. de ouderenbonden, de week ok weer af.

B&W hebben een bedrag heeft vrijgemaakt om een pilot te starten voor dagbesteding van ouderen met beginnende dementie, die nog niet geïndiceerd kunnen worden. Wijngaard en Dagcentrum De Amsteltuin kan in 2012 met deze pilot starten. De mantelzorgers van de cliënten worden betrokken bij het programma.

Lees ook:Website en activiteitenweek over geheugenproblemen
Lees ook:Dagbegeleiding licht dementerende ouderen in Amsteltuin
Lees ook:Onderzoek steun mantelzorgers dementerenden
Lees ook:Alzheimer café in de Luwte
Lees ook:Zestig deelnemers Dementie Symposium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.