D66 wil voorkeur leraren op woningmarkt

Anne-Mieke van der Vet

Anne-Mieke van der Vet

Over wat heel Amstelveen al weet, dat er te weinig betaalbare woningen zijn in de gemeente, heeft D66 in de gemeenteraad nu schriftelijke vragen aan B&W gesteld. De fractie vreest met name dat daardoor het lerarentekort in Amstelveen de komende jaren oploopt. Zij pleit voor de bouw, overigens net als andere partijen, zoals het CDA, voor meer ‘middeldure’ huurwoningen (€ 710 tot € 1000).

De partij zegt van diverse scholen signalen te hebben ontvangen dat de krappe Amstelveense woningmarkt hinder oplevert bij het vervullen van vacatures. Van haar eigen wethouder van onderwijs, Maaike Veeningen, wil zij weten hoe groot het lerarentekort is en of daar het gebrek aan betaalbare woningen een rol in speelt.

D66 zegt te willen voorkomen dat door een lerarentekort kinderen noodgedwongen

Floortje Gordon

Floortje Gordon

thuis moeten blijven. In sommige andere plaatsen in het land is dat al het geval. De gemeente moet scherper in beeld krijgen hoe dat in Amstelveen ligt, vinden de democraten. Hebben bijvoorbeeld potentiële nieuwe leraren al afgezien van een baan in Amstelveen, omdat er gewoon geen woning is te vinden, wil de fractie weten.

Bij ouders

Volgens D66-raadslid (woordvoerder onderwijs van de fractie) Anne-Mieke van der Vet wonen jonge leraren steeds vaker om die reden noodgedwongen bij hun ouders of buiten Amstelveen, met aanzienlijke reistijd naar hun werk. “De extra belasting die het dagelijks reizen oplevert is niet wenselijk voor de leraren zelf en levert ook hoger verloop op de scholen op”, zegt ze. “We horen geregeld dat jonge leraren hun baan opzeggen op het moment dat ze dichterbij huis kunnen werken. Hun vertrek heeft impact op collega’s en leerlingen.”

Dupe

Raadslid Floortje Gordon, woordvoerder Wonen, vindt dat kinderen niet de dupe moeten worden van de sterk aantrekkende woningmarkt. “Een lerarentekort komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede en geen werkende ouder zit erop te wachten dat de kinderen noodgedwongen thuis zitten, door onvoldoende gekwalificeerde leraren voor de klas”, zegt ze.

Bij realisatie van nieuwe middeldure woningen moeten er in het voordeel van bepaalde beroepen of inkomensgroepen uitpakkende toelatingscriteria komen, vindt D66. Volgens de partij hebben beginnende leraren doorgaans net een inkomen dat bij middeldure huur past. D66 wil ook van het college weten of het bij toewijzing van sociale woningen – onder voorwaarden en binnen de beperkingen van de Woningwet- voorrang kan verlenen aan bepaalde beroepsgroepen. Daarbij zou men dan toewijzen aan beginnende leraren (zonder partner met inkomen) kunnen overwegen, denkt de partij.

 

Lees ook:D66 heeft vragen over leraren bij ‘passend onderwijs’
Lees ook:D66 wil middeldure woningen
Lees ook:Floor Gordon nieuwe fractievoorzitter D66
Lees ook:‘Middelduur’ wonen, mits financieel haalbaar…
Lees ook:D66 wil vliegtuig-app over baangebruik

6 reacties op “D66 wil voorkeur leraren op woningmarkt

  1. Heikneuter

    D66 denkt zeker dat nu de leraren in de rij zullen staan voor lullige 2 kamerflatjes van 900€, terwijl ze misschien een inkomen hebben van nog geen 1700 netto.
    En hebben ze ook wel eens gedacht aan werknemers in de zorg en bij de politie? Wanneer komt D66 eens tot het inzicht dat een maatschappij enkel kan draaien door de inzet van mensen van verschillende niveau’s. Een D66 onder leiding van Maaike van Veeningen lokaal in ieder geval niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Taartaarje

      Dat was ook mijn eerste gedachte. Ik begrijp niet waarom er niet veel meer betaalbare woningen met een huur tot 700 euro worden gerealiseerd? Al decennia lang neemt het aantal alleenwonenden toe. Anders voordeel van lagere huren is dat men veel meer besteedbaar inkomen overhoudt. Boost voor de economie.

      Trouwens, is het discriminatie om een vrijgekomen woning wel aan een leraar toe te wijzen en niet aan een – noem eens wat – administratief medewerker? Wat zegt de wet hierover?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Floor Gordon

    D66 staat voor een inclusieve stad, waarin plek is voor álle inkomensgroepen. Al sinds de gemeenteraadsverkiezingen 2014 zet de D66 fractie hard in op meer woningen voor starters en realisatie van huurwoningen voor de (lage) middeninkomens, omdat juist díe woningen in onze stad ondervertegenwoordigd zijn én moeten bijdragen aan de doorstroming uit sociale huur. D66 diende deze periode één motie in vóór het realiseren van woningen in het middensegment, één voor het maximeren van het aantal dure woningen en een motie voor verruiming van de criteria voor startersleningen. Ook stellen wij geregeld vragen over (het ontbreken van) lage middenhuur bij de behandeling van diverse startnotities. Wij vinden het CDA geregeld aan onze zijde in onze visie op middeldure huur en trekken daarom ook graag samen met deze partij op in dit dossier. Naast leraren gaat het onze fractie uitdrukkelijk óók om politie, verplegers, zelfstandig ondernemers etc. Daarom vragen wij het college in de schriftelijke vragen die vandaag gepubliceerd zijn juist toelatingscriteria en mogelijkheden tot voorrang voor ‘beroepsgroepen’ te onderzoeken. Wij kijken uit naar de reactie van het college.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bakker bol

      U als deelnemende aan de coalitie was de afgelopen 3 1/2 jaar in staat om het één of ander af te dwingen wat betreft de huurwoningen voor de lage middeninkomens. Vandaag gaat u pas vragen stellen. Na 3 1/2 jaar pas. U vraagt het college ( waar u zelf in zit) om eventuele voorrang bij bepaalde beroepsgroepen te onderzoeken. Hoe lang moeten we op dit onderzoek wachten, voordat de resultaten geëffectueerd worden? Vindt u niet dat u zich volstrekt ongeloofwaardig opstelt? Dat had u al tijdens de coalitiebesprekingen moeten doen in 2014! Waar was u? U heeft zich volledig de kaas van het brood laten eten door de echte burgemeester van deze plaats, namelijk de hr. Raat.
      Maw laat D66 asjeblieft stoppen met deze ronkende retoriek zo vlak voor de verkiezingen.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Taartaarje

      Volgens mij willen zo’n beetje alle partijen dit tegenwoordig. Hiervoor staan is niet zo bijzonder meer. Concreet beleid maken en woningen bouwen lijkt me veel effectiever. De tijd van stoere praat moet maar eens voorbij zijn.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Rotary-vriendje

    D66 (Departijvandevliegenafvangers66)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.