Geen extra sociale woningen voor statushouders

Joep van Erp

Joep van Erp

Er worden geen extra sociale huurwoningen gebouwd in Amstelveen om de stroom van asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Wethouder Herbert Raat (VVD) van Wonen heeft dat woensdagavond geantwoord op vragen van SP-fractievoorzitter Joep van Erp over de inspanningen van B&W om de achterstand in (wettelijk verplichte) toewijzing van woningen aan statushouders weg te werken. In Amstelveen wonen volgens de wethouder 4 á 5 duizend mensen ‘scheef’ in sociale huurwoningen.

Overigens kunnen tal van gemeenten, waaronder Amsterdam, de grote stroom van asielzoekers die zij verplicht zijn te huisvesten niet aan. Raat vertelde onder meer dat de gemeente Nieuwveen Amstelveen heeft benaderd om twaalf semi permanente woningen over te nemen. Hij heeft daar wel oren naar, om er statushouders in te stoppen.

De statushouders zijn voornamelijk jonge mannen (onder de 30 jaar) voor wie Raat enerzijds de nu eerder voor vluchtelingen

Herbert Raat

Herbert Raat

gebruikte noodopvang in Kronenburg wil gebruiken, alsmede delen van woningen. Hij denkt aan het delen van woningen voor zowel asielzoekers als andere Amstelveense woningzoekenden. Een onderzoek naar de mogelijkheden loopt nog. Corporatie Eigen Haard komt binnenkort met een voorstel, op 13 april is en bestuurlijk overleg en de gemeentelijke huisvestingsverordening wordt in het najaar aangepast.

Over het lege kantoorgebouw in Kronenburg dat voor noodopvang is gebruikt gaat de wethouder met de eigenaar praten. Er staat 10.000 vierkante meter leeg, constateerde hij. Maar er is nu eenmaal goedkeuring van de eigenaar voor nodig om er statushouders in te laten wonen. Het zou overigens een enorme kapitaalvernietiging zijn als er niets met het pand in die richting gebeurt, omdat er voor de noodopvang aanpassingen plaats vonden, zei Raat.

Intussen kunnen gezinnen van statushouders zich wel uitbreiden als de jonge mannen van nu (in het kader van gezinshereniging) personen laten overkomen, realiseerde hij zich. Hij pleitte er voor de nieuwkomers niet in één wijk te huisvesten, maar verspreid over de gemeente. Wat de achterstand betreft, gaat het volgens hem de goede kant op. Er moesten dit en vorig jaar honderden asielzoekers worden gehuisvest.

 

Lees ook:Gemeente heeft achterstand huisvesten asielzoekers
Lees ook:Verdubbeling subsidie begeleiding statushouders
Lees ook:Bijna 3,5 ton voor begeleiding AV-statushouders
Lees ook:Raat: ‘Rutte, er tegenaan met asielzoekers’
Lees ook:SP: ‘B&W te passief bij opvang vluchtelingen’

23 reacties op “Geen extra sociale woningen voor statushouders

  1. Frank Bikker

    Raat moet niet zo slap kletsen. De meeste scheefwoners zitten er maar een paar duizend per jaar over heen. Die kunnen zich echt niet veroorloven om plotseling 950€ neer te tellen voor woningen, die meestal minder wooncomfort bieden dan ze nu hebben ( geen tuin, minder kamers enz.) . Trouwens in deze categorie wordt ook nagenoeg niets gebouwd. Raat geeft wel vergunning om 13 bouwkavels te verkopen voor een half miljoen. Hetgeen pure waanzin is. Op datzelfde oppervlak was ook ruimte geweest voor een veelvoud aan appartementen in de ” goedkopere ” vrije sector.

    Overigens al een oplossing gevonden voor verpleegtehuis Nieuw Vredeland en het gebrek aan woonruimte voor meer personeel hr. Raat ?
    Ach dat zal ook wel weer liggen aan die misdadige scheefwoners hè , hr Raat. Of ligt dat aan de asielzoekers, zoals u al eens gesuggereerd heeft.

    Maar ja, de verkiezingen zijn voorbij. Dus u kunt weer van harte doorgaan met het bashen van mensen die weinig terug kunnen doen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rianne

    Je kunt blijkbaar ook sympathiek toch een beetje uit je nek lullen. Van bouwen in de sociale sector gaat hooguit 15% naar woningzoekenden in Amstelveen. Dat lokale wachtlijsten dus louter door te weinig bouwactiviteiten in Amstelveen worden veroorzaakt, is een mythe. In heel de regio zijn er inderdaad te weinig goedkope woningen, maar bij de middelinkomens is de nood bijkans nog groter: Zij verdienen teveel voor een goedkope en te weinig voor een dure (of koop) woning.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      @ Rianne . Tegen wie heb je het ?
      Het is overigens wel waar wat je zegt. Maar ik zeg dan 15% is toch 15%, beter dan niets. Deze woningen zou men kunnen reserveren voor mensen in de sociale sector die je dan echt aan deze gemeente daarmee kunt binden. Ik denk aan politieagenten, mensen in de zorg, kinderdagverblijven enz.
      Beste Rianne , waar ik nu constant tegen tekeer ga, is het bouwen in het ronduit luxe en super-de-luxe segment. Je bent toch wel gek als je een gewoon middeninkomen hebt , je werkt alle 2 en kruipt in een huis van 350.000€ kk . Er hoeft maar iets aan de hand te zijn en je bent ridder te voet.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rianne

        Het betekent in concreto dat je 100 woningen moet bouwen om er 15 aan Amstelveners te mogen toewijzen. Dat schiet toch niet op. OPm de wachtlijsten in te korten zouden er duizenden goedkope woningen moeten worden gebouwd door Eigen Haard. En die ruimte is er niet meer.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank

          Gedeeltelijk waar, maar is het ook niet waar dat er op meerdere plaatsen in de hoogte gebouwd kan worden en dan hoef je heus niet te denken aan Bijlmerflats. We hebben ook zat leegstaande kantoren, waar niets mee gebeurt. We kunnen ook een stel kleine aanleunwoningen bouwen voor bejaarden, dan komt er weer ruimte voor gezinnen. Op de plaats waar vroeger het Zonnehuis stond , staan nu vele appartementen > 1200€ leeg. Is dat dan handig? Men gaat bij Bankrastoren een toren bouwen van 70m! hoog met huren vanaf 3000. Dat kan iemand ook met een redelijk hoog inkomen niet betalen.
          Wanneer krijgt de gemeente nu eens door dat in een maatschappij een verpleegster , een buschauffeur enz. ook moeten kunnen wonen en dat zij ook onontbeerlijk zijn voor het draaiende houden van de maatschappij.
          Ook is het natuurlijk te gek voor woorden dat een wethouder alle scheefwoners bijna criminaliseert, terwijl er geen geschikte huizen zijn voor deze groep mensen en ook nog eens loopt te roeptoeteren dat het tekort aan soc woningen ook komt door asielzoekers die gewoon eerlijk verdeeld worden over alle gemeentes in Nederland. .
          Natuurlijk valt het probleem niet echt op te lossen, maar om helemaal niets te doen onder het motto we hebben al genoeg soc woningen, slaat ook nergens op.

            /   Beantwoorden  / 
          1. PeterPC

            Een rvw verhaal waardig. Maar wat zeg je nu eigenlijk allemaal.

            Jij doet je altijd voor als sociaal begaan, maar je bent zo liberaal als geen ander, want woont in een huis met meer kamers dan bewoners.

            Met al dat geleuter over een paar honderd/duizend per jaar meer wat scheef bewoners (zoals jij) extra zouden moeten betalen haal je toch wel weer binnen via allerhande subsidies?

              /  
          2. Frank

            Een flauwe maar wel waar. Is de HA dan geen subsidie?

              /  
  3. Pim Hogenboom

    Een correctie op de laatste zin hierboven: er is ruimte genoeg in Amstelveen om woningen te bouwen, ook sociale huurwoningen. Maar de politieke wil daarvoor ontbreekt bij het huidige college.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rianne

    Waar dan? In de Bovenkerkerpolder? U zult de gemeente een dienst bewijzen als u die ruimte even aanwijst….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tomaat

      Bij de Lindenlaan tegenover de voormalige Coop kon het wel, maar aan de andere kant van de Lindenlaan verkoopt men kavels van een half miljoen! Terwijl daar nagenoeg eenzelfde hoeveelheid ruimte is. Hier kon men ook een mix van woningen bouwen. Het gebied van de Heilige Geestkerk en de voormalige scholencomplex komt vrij. Er wordt daar enkel in de vrije sector of koop gebouwd. Geen mix. Nee, de gemeente wil enkel maar geld zien. Ze gaat zelfs in het buitenland de boer op om dat deze gemeente zo goed is voor expats. Zijn andere gemeentes in deze regio dan waardeloos ?Voor de rest laat zij de boel de boel.
      Nee Rianne ,ga maar alleen eens kijken hoeveel er nog gebouwd is en zal worden. Is best nog een aardig aaantal.

        /   Beantwoorden  / 
      1. shaklibatachat

        De scheefwoner spreekt. Prima verhaal weer tomaat.

        Dit is een prachtige gemeente, als je het geld hebt laat het maar rollen.

        Fuck democratie, handhaving, enge over de stoep rijdende migratie achtergrondiers, holocaust ontkenners, etc.

        Afgunst is iets dat je al in een mand met krabben kunt vinden. Het is één van onze laagste instincten. In georganiseerde vorm komen we dit wereldwijd tegen in de vorm van socialisme. Andermans succes moet kapot en deze aandrang is de singulariteit van het denken bij de SP/PvdA/GL (en kennelijk ook bij de Volkskrant, de kwaliteitskrant van rvw). Er is niets dat aanleiding geeft tot de singulariteit zoals er niets ten Noorden van de Noordpool is.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank Bikker

          Ach, laat maar! 🍼Zullen we maar zeggen.

            /   Beantwoorden  / 
  5. Rianne

    De politieke wil ontbreekt blijkbaar bij heel de gemeenteraad,die geen ruimte meer ziet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tomaat

      Dat klopt, maar zeer selectief.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Pim Hogenboom

    Er zijn mogelijkheden om openbaar groen en sportvelden te herbestemmen. Dat vindt ongetwijfeld niet iedereen een goed idee, maar het kan. Het is een kwestie van kiezen. Wat vinden de inwoners van Amstelveen belangrijker?

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Alle sportvelden volbouwen met hoogbouw. en het Amsterdamse Bos ook, Zijn we van dat pokken lawaai af. Van z.g. muziek makers en gillende naaktlopers omdat honden (daar ook weleens los lopen) aan hun scrotum hangen.

        /   Beantwoorden  / 
  7. Rianne

    Inderdaad, dat is een keuze. Jongeren niet meer laten sporten, want op de sportvelden – waar nu al gebrek aan is – worden huizen gezet. Net als in parken en overal waar het nu groen is. Een keuze die zelfs de VVD nu niet maakt…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Men praat hier over het volbouwen van sportvelden en parken, terwijl hier aan de andere kant een kantorenleegstand van bijna 30% is. Ga daar dan eens echt aan wat doen. Zelfs het nieuwe KMNG gebouw is niet bezet, omdat volgens die maatschappij ze uit hun eerst jas waren gegroeid. De gemeente heeft indertijd enkel terwille van hen allerlei nieuwe infrastructuur aangelegd. Daar zijn miljoen in gestoken en wat kregen wij ervoor terug een monsterkantoor wat nu al meer dan 7 jaar leegstaat. Dank u.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PeterPC

        Niets te doen? 5 dagen oude berichten nieuw leven inblazen met je prietpraat?

          /   Beantwoorden  / 
  8. Gerben

    Veel ruimte in de Flevopolders. Ook voor vliegen.
    Amstelveen zit op slot.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Robert van Waning

    De sportterreinen hadden verplaatst kunnen worden naar het dak vn de A9-tunnel (in het centrum vd stad!) en op de vrijkomende terreinen hadden veel woningen gebouwd kunnen worden. Dankzij de VVD kunnen wij daar alleen nog maar van dromen..

      /   Beantwoorden  / 
    1. shaklibatachat

      Ik droom daar niet van. En wie zijn wij?

        /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

      ‘Wij’ zijn de verstandige mensen die vinden dat een 8-baans autosnelweg niet zonder tunnel dwars door een dichtbevolkt stadscentrum behoort te lopen.

      Kijk naar Gaasperdam. Daar wonen verstandige mensen die erop kunnen vertrouwen dat hun overheid hun gezondheid en welzijn serieus neemt.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.