Bouwwerk moet worden afgebroken

Herbert Raat

Herbert Raat

De verbinding tussen een hoofdgebouw en een bijgebouw aan de Amsteldijk-Noord, naast een van de historische buitenplaatsen, moet binnen zes weken worden afgebroken. Als dat niet binnen die tijd gebeurt, moet een dwangsom van € 25.000 worden betaald. Dat heeft wethouder Herbert Raat van Handhaving aan de gemeenteraad laten weten. 

De eigenaar van beide gebouwen kan overigens nog wel bezwaar tegen het besluit aantekenen. Voor het bouwen van de verbinding kon geen vergunning worden verleend, zeggen B&W. Er is al eerder rond de paden handhavend opgetreden. Er werd een bouwstop opgelegd, omdat het bijgebouw in afwijking van de vergunning van gerealiseerd. Ook was zonder vergunning onder meer een onderheid verhoogd terras gebouwd.

“Na het opleggen van de bouwstop hebben er herhaaldelijk gesprekken plaatsgevonden tussen ambtenaren van de gemeente en de eigenaar en diens adviseurs. In de loop van het jaar zijn de benodigde vergunningen aangevraagd en verleend, en is de bouwstop opgeheven”, schrijft Raat aan de gemeenteraad.

Maar de eigenaar nam kennelijk de aan een vergunning verbonden bepalingen nogal met een korrel zout, terwijl volgens Raat de mogelijkheden tot vergunningvrij bouwen op het betreffende perceel uiterst beperkt zijn en een verbinding helemaal niet kan. Toch is die gebouwd, waardoor een directe doorgang ontstond tussen de woning en het bijgebouw.

“Het voorheen vrijstaande bijgebouw van 3 bouwlagen en 152 m² is hiermee een aanbouw van de woning geworden”, constateert Raat. En dat kan op die plaats niet, omdat er allerlei beschermende voorschriften voor gelden. Er is nog wel door de gemeente bekeken of na de overtreding alsnog vergunning kon worden verleend, maar dat kan echt niet, meent de gemeente. Volgens Raat wist de eigenaar dat.

Vandaar de dwangsom. De eigenaar heeft twee weken de gelegenheid om hierop te reageren. “Daarna wordt bekeken of deze reactie reden is om van handhavend optreden af te zien, of de last onder dwangsom anderszins aan te passen. Pas vanaf het nemen van het definitieve besluit gaat de termijn van zes weken lopen”, schijft Raat.

 

Lees ook:Gemeente dreigt met dwangsom ‘onveilig’ huis
Lees ook:Eigenaar vergunningloos verbouwd pand nogal spoorloos
Lees ook:Werk aan dak monument stil gelegd
Lees ook:Rechter fluit B&W terug over aanbouw
Lees ook:Bouwregels: meer op bordje van burger

2 reacties op “Bouwwerk moet worden afgebroken

  1. Tomaat

    Raat heeft toch gewoon bakzeil gehaald. Twee keer andere kant opgekeken en ja de derde keer gaat ie wat doen . Opvallend dat de hr. Raat het nu over zijn ambtenaren heeft, die de onderhandelingen hebben gedaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.