Grote druk op alle segmenten woningmarkt

Ondanks instroom van jongeren vergrijst de regio Amsterdam , die populair is en groeit. Het aantal huishoudens neemt toe, waardoor de druk op de woningmarkt blijft in alle segmenten groot is. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse regionaal woononderzoek ‘Wonen in de regio Amsterdam 2015’, een initiatief van Stadsregio Amsterdam. Alle woningcorporaties hebben er in geparticipeerd. Ook Almere en Haarlem deden weer mee en voor het eerst ook Weesp.

De belangstelling voor wonen in de regio Amsterdam neemt toe. In 2015 waren er 896.601 huishoudens in de Stadsregio Amsterdam, Almere en Haarlem. Een groei van 7,6% ten opzichte van 2009 (+3,3% ten opzichte van 2013). Ook wordt er meer verhuisd, vooral in de koopsector. Het gaat dan vooral om jongeren en huishoudens met een hoger inkomen die hun woning in de stad verruilen voor een woning elders in de regio.

Vooral de verhuisstromen naar Stadsregio-Zuid en Haarlem zijn toegenomen. Maar door de populariteit van de regio, het toegenomen aantal verhuizingen binnen de regio én de toestroom van mensen van buitenaf, blijft de druk op de woningmarkt in alle segmenten groot. Dat betekent hoge prijzen.

Sociale huur

De toegenomen druk geldt ook voor het (sociale) huursegment. Daarom is extra aandacht nodig voor het toegankelijk en betaalbaar houden van de woningmarkt voor huishoudens met lagere (en lagere midden)inkomens. De sociale huurvoorraad is in omvang afgenomen. Tegelijkertijd worden de woningen in de sociale huursector wel doelmatiger bewoond. Er is minder sprake van ‘goedkope scheefwoners’, wat wil zeggen dat er minder huishoudens met hoge inkomens in goedkope huurwoningen wonen.

Het aantal huurwoningen in de vrije sector groeit. Die sector is relatief klein en beslaat ongeveer 9% van het totaal aantal woningen. Daarbij zoekt 7% van alle woningzoekenden een huis in de vrije huursector. Het is vooral een belangrijk segment voor starters en instromers van buitenaf op de woningmarkt in de regio Amsterdam. De woonlasten in de vrije sector zijn wel flink gestegen; een huurquote van 40% is geen uitzondering. Voor veel huishoudens met een laag middeninkomen (lager dan €44.657) is deze markt daardoor beperkt toegankelijk.

 

Lees ook:Regio: druk op sociale huursector hoog
Lees ook:Druk op lokale woningmarkt blijft stijgen
Lees ook:GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector
Lees ook:‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’
Lees ook:D66 wil middeldure woningen

Eén reactie op “Grote druk op alle segmenten woningmarkt

  1. frank

    De liberalisering in de woningmarkt begint toch aardig uit de verf te komen met medewerking van de PvdA.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.