‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’

 

Martin Kortekaas

GroenLinks vindt dat B&W en de coalitie meerderheid in de raad, star gelovend in doorstroming, te weinig concreet doen om de situatie in de sociale huursector te verbeteren. Dat blijkt volgens de fractie uit de door B&W aan de raad gestuurde zogenaamde Woonagenda. Het college wil, de sociale huursector een bodemloze beschouwend, geen nieuwe woningen daarin bouwen. Maar volgens GroenLinks komen er  te weinig maatregelen om de bejubelde doorstroming te bevorderen.

De fractie wilde met partijen in de raad over andere maatregelen  praten dan nu door B&W aangegeven en zette het probleem op de agenda voor een raadscommissie. Hoewel over de Woonagenda nog moet worden gesproken met belanghebbenden, zeiden sommige partijen in de raad dat zij wel naar andere wegen willen zoeken om de woningplannen van de gemeente concreter te maken. Maar de coalitie gaf er de voorkeur aan dat in het najaar te doen, als het stuk aan de complete raad – na bespreking met partijen als huurders en verenigingen van eigenaren – wordt voorgelegd.

GroenLinks zegt voor elk inkomen goede en betaalbare woningen te willen.’Sociale huurwoningen zorgen er voor dat ook mensen met een laag inkomen in een goede woning kunnen wonen’, meent de fractie. Maar intussen lopen de wachtlijsten daarvoor in Amstelveen alleen maar op, tot wel 21 jaar.Volgens wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) is de sociale huursector een bodemloze put. Hij raad degenen die er in wonen aan een woning te kopen. Maar in dezelfde Woonagenda staat dat het voor grote groepen niet haalbaar is. “Nieuwbouw van betaalbare huurwoningen in de vrije sector en ook in de sociale sector kunnen helpen de woningmarkt in beweging te krijgen, maar het college weigert nieuwbouw in de sociale huursector”, zegt GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas.

 Geen hypotheek

Volgens hem blijven mensen die meer gaan verdienen, tot ergernis van B&W soms in hun sociale huurwoning wonen, omdat er geen alternatieven zijn. In de regio zijn nauwelijks betaalbare vrije sectorhuurwoningen en een hypotheek voor een koopwoning in Amstelveen is voor veel mensen niet haalbaar, zegt de fractie.

Zij vindt dat het college in de Woonagenda niet met concrete maatregelen komt om de doorstroming te bevorderen, maar afwacht of huurverhogingen de (sociale) huurders zullen prikkelen te verhuizen. “Om de doorstroming in Amstelveen echt te verbeteren is maatwerk nodig, zoals het middelen van huren als ouderen doorstromen van een grote gezinswoning naar een kleinere maar duurdere seniorenwoning”, zegt Kortekaas. Ook het verruimen en faciliteren van de mogelijkheden om van woning te ruilen kunnen volgens hem helpen de vastzittende woningmarkt vlot te trekken.   

Volgens het college zelf zit de onderkant van de woningmarkt op slot en is de sleutel zoek. Kortekaas zegt samen met andere partijen op zoek te willen gaan naat die sleutel. Sommoige partijen zeggen daar wel voor te voelen, maar de coalitie blijft er bij dat doorstroming de belangrijkste oplossijng vormt.

Lees ook:GroenLinks: Gemeente maakt foute woonkeuze
Lees ook:SP vindt verkoop huurwoningen bizar
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector
Lees ook:SP: B&W laten woningzoekende stikken

Eén reactie op “‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’

  1. tante Mien

    Misschien hulp vragen bij de PvdA?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.