Druk op lokale woningmarkt blijft stijgen

Handwegkerk

De druk op de woningmarkt in Amstelveen neemt onverminderd toe, constateert wijkkrant Gondelkoerier in Waardhuizen / Middelhoven. “Op te koop aangeboden huizen wordt veelal (ver) boven de vraagprijs geboden.” War dat betreft voer Amsterdam de lijst aan, maar staat Amstelveen landelijk op de vijfde plaats.

Volgens de banken raakte de woningmarkt door de lage rente en het herstelde vertrouwen in de economie oververhit. De realiteit is dat Amstelveen tegen de vraag niet op kan bouwen. Er waren bijvoorbeeld 140 geïnteresseerden in een

En voor de 35 woningen die aan de Oostelijke Poeloever worden gebouwd zijn er duizend geïnteresseerden, van wie er 400 tenslotte inschreven voor kavels en appartementen bij de Handwegkerk.

De gemeente laat vooral bouwen in de (middel) dure koop- en huursector en vindt dat er in de sociale sector woningen voldoende zijn, die helaas goeddeels worden bezet door scheefwoners (mensen die voor zo’n woning teveel verdienen).

 

Lees ook:Start kavelverkoop in Winekitchen
Lees ook:Kavelverkoop voor huizen Middenwaard
Lees ook:Geen geld voor verplaatsing watersport
Lees ook:Villa’s aan de Poel
Lees ook:Dure koopwoningen op terrein scouting aan Poeloever

8 reacties op “Druk op lokale woningmarkt blijft stijgen

 1. Frank

  En het probleem is nu juist dat de gemeente niet erkent dat de meeste “scheefwoners” de prijzen die gevraagd worden in de vrije sector niet kunnen betalen met als gevolg dat ze blijven zitten waar ze zitten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   Jaja Frank Bikker, praat jij je eigen straatje maar weer schoon. Minder naar de kroeg(en) gaan doet ook wonderen om wat geld extra te hebben. Daarnaast kun je ook buiten Amstelveen terecht, enige toegevoegde waarde heb jij op jouw leeftijd toch niet meer in A’veen.

   Jonge mensen in het vaarwater zitten, omdat je alleen maar aan jezelf denkt. Bah.

   Deugende SP’ers, je hebt er helemaal niets aan.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Deze gemeente is bekwaam in veel lullen over scheefwonen, maar voegt – zoals de reaguurder Frank terecht opmerkt – de daad niet bij het woord. Zoals Jan Schaefer ooit zei: “In gelul kun je niet wonen.”

  Maar ik snap het wel; die druk vinden ‘ze’ natuurlijk fantastisch. Lekker cashen. En geef ze eens ongelijk. Maar een gemeentebestuur zit daar om het algemeen belang te dienen en dient de woningmarkt toegankelijk te houden. Dat laat dit college na. Ik ben geen jurist, maar wellicht zou juridisch afgedwongen kunnen worden dat er meer gebouwd wordt voor iedereen. En dat praatje van dat er voldoende sociale betaalbare (proest) woningen zijn, daar geloof ik niets van.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Het is zelfs zo dat D’66 heeft erkend dat zij bang is voor een tekort aan onderwijzers in de toekomst vanwege de hoge woonlasten . Dit geldt natuurlijk niet enkel voor deze beroepsgroep, maar ook voor de zorg en de politie bijvoorbeeld . Het is nu eenmaal zo dat een stad niet alleen kan draaien op mensen met zeer goede salarissen of mensen uit de lage middenklasse die anders 60% van hun loon moeten uitgeven aan huur in de vrije sector, zoals op dit moment in Amstelveen het geval is.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Elias.

  Het gaat er maar om welke groep je wilt laten wonen. Er is nijpend gebrek aan woonruimte voor middeninkomens (die niet in sociale woningen mogen, geen hypotheek kunnen krijgen en ook geen al te dure huizen kunnen bewonen. Van sociale woningen mag Amstelveen nu 15 % aan eigen woningzoekenden toewijzen. Verder gaan die naar regionale woningzoekenden. Ofwel: Het probleem in die sector kon men onmogelijk in Amstelveen oplossen, al beweren sommige fracties van wel (die je overigens nooit hoort over de geringe toelatingscriteria waar het Amstelveners betreft).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Is dat dan een reden om vele miljoenenkavels uit te geven? Waar een veelvoud van woningen zouden kunnen staan , ook in de goedkope vrije sector. Ik zou zeggen : ga dan bouwen in de goedkope vrije sector, bejaardenwoningen en huishoudinkjes voor 2 personen, dan heb je nog enigszins kans dat er wat doorstroom op gang komt. Nu stevenen we af op Londense en Parijse toestanden, waar mensen rustig voor een klein 2 kamer appartement een half miljoen neertellen of waar Jan Modaal 5 uur per dag moet forenzen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    Wat is goedkoop? Veel grond is geen eigendom van de gemeente en wel goud waard. Doorstroom van sociaal naar duurder is mislukt, zoals Harry van den Bergh (PvdA) ook zei. Die is naar een onverkiesbare plaats gedegradeerd. Zou dat er iets mee te maken hebben dat de bestaande coalitie gewoon door wil?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Weet niet. Maar ergens wel jammer, want hij wilde nog wel eens iets over de oude sociaal-democratische idealen zeggen .

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.