PvdA: kritiek op woningonderhoud Eigen Haard

 

Nina de Jong

Nina de Jong

Harry van den Bergh

Harry van den Bergh

Nadat eerder GroenLinks B&W had gevraagd hoe zij denken het doorstromingsbeleid op de woningmarkt te kunnen voortzetten, zodat meer sociale huurwoningen beschikbaar komen, bemoeit ook de PvdA zich nu met het onderwerp. Maar die fractie, inmiddels weer tot het college van B&W toegetreden, geeft de schuld vooral aan woningcorporatie Eigen Haard.

Die heeft veel sociale woningen ‘schandalig slecht onderhouden’, vindt de PvdA. Zij blijft achter het doorstromingsbeleid van de coalitie staan, wat inhoudt dat er sociale huurwoningen genoeg zijn, maar de verkeerde mensen (met een te hoog inkomen) dertig procent daarvan bewonen; die moeten dus naar duurdere woningen vetrekken.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen de PvdA in de oppositie werd gedreven, vormde sociale woningbouw het grote twistpunt met de VVD, de grootste partij in Amstelveen. De PvdA wilde méér goedkope huurwoningen, de VVD meende dat er voldoende waren en niet in die categorie hoefde te worden bijgebouwd, mits het ‘scheef wonen’ maar werd opgelost. Vooral dure huizen bouwen dus, ter wille van de doorstroming. Daar is de PvdA, die natuurlijk bij de nieuwe verkiezingen niet wéér aan de kant wilde blijven staan, het inmiddels naar eigen zeggen volledig mee eens.

 Recht

“Regel sociale woningbouw voor hen die recht daarop hebben”, zegt de fractie nu tegen B&W. Het college denkt zelf daar trouwens al volop mee bezig te zijn. Maar door de nieuwe wetgeving – en daar wees GroenLinks op – wordt het nog moeilijker woningen exclusief aan Amstelveners toe te wijzen. En aan doelgroepen die hier nodig zijn, zoals verpleegkundigen, onderwijzers en brandweerlieden. Zodat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen alleen maar langer worden. De PvdA eist niet, zoals jaren geleden, dat er méér woningen in die klasse komen (zoals de SP), maar dat wat er wel staat goed wordt onderhouden. En dat moet Eigen Haard doen. Wat natuurlijk kwantitatief niets toevoegt aan die categorie, maar hooguit de aantrekkelijkheid ervan vergroot.

 Spagaat  
Sociale huurwoningen zijn woningen tot € 700 per maand. Over doorstroming daaruit van mensen die in feite er niet thuis horen en meer kunnen betalen (in de huur- of koopklasse) wordt al jaren gesproken, geeft de PvdA toe. Zij vindt dat verhuizen van scheefwoners in gesubsidieerde woningen naar duurdere huizen (hoewel zij vaak net te weinig verdienen voor een hypotheek voor een koopwoning) recht doet aan subsidierecht. Pogingen die beweging op gang te brengen, wil zij naar eigen zeggen steunen. Zij vindt dat B&W ‘actie moeten ondernemen’, stelde in januari vragen over hoe het er nu voorstaat, maar verkeert verder kennelijk in een spagaat tussen de liberale en de sociaal democratische voorkeuren.

De berekeningen van B&W herhalend (er zijn 13000 woningen in de sociale klasse op een totaal aantal van 42000 woningen, terwijl er maar 10.000 spciale woningen nodig zouden zijn) constateert nu ook de PvdA dat er in principe in Amstelveen geen probleem zou zijn om over voldoende sociale huurwoningen te beschikken. Maar zij constateert dat er wel ‘een lastige en zorgelijke toewijzingsprocedure’ bestaat.
De PvdA zegt het beleid van B&W te steunen, maar voor de uitvoering ervan samenwerking met corporaties van wezenlijk belang te vinden. Zij is teleurgesteld in Eigen Haard, ´waar het gaat om onderhoud en bewoning van de sociale woningvoorraad´.

Nina de Jong van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur vindt dat die corporatie – eigenaar van de meeste sociale huurwoningen –  veel te voorzichtig is met opknappen van het woningbestand. “Wij bezochten onlangs flats aan de Plesmansingel en die zijn schrijnend slecht, Amstelveen onwaardig”, zegt ze. Raadslid en fractiegenoot Harry van den Bergh, eveneens woordvoerder wonen, deelt die mening.

Bedrijven
De PvdA zegt goed onderhoud en correcte toewijzing van sociale woningen van groot belang te vinden, uit het oogpunt van rechtvaardigheid en economie. “Wil Amstelveen succesvol zijn bij het aantrekken van bedrijven dan moeten er voldoende woningen beschikbaar zijn voor werknemers die deze bedrijven meebrengen en personeel dat zij willen aantrekken. Werkgelegenheid en beschikbare ( sociale ) woningen zijn vaak vier handen op een buik”, vindt de fractie. Waarmee zij in feite onderstreept dat de nu al ellenlange (door de nieuwe wet nog langere) wachtlijsten voor sociale huurwoningen door het aantrekken van bedrijven alleen nog maar langer worden. Zeker als die ook nog eens aantrekkelijk zijn door beter onderhoud.

De PvdA zegt intussen tevreden te zijn met het beleid, waarvoor zij mede verantwoordelijk is, maar B&W kritisch te blijven volgen.  En zij wil dat het college in gesprek gaat met Eigen Haard.  

Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans
Lees ook:SP: ‘Leegstand sociale woningen door renovatie en huurverhoging’
Lees ook:GroenLinks: banenproject voor isolatie-achterstand
Lees ook:Directeur Nico Nieman weg bij Eigen Haard
Lees ook:bbA: jonge gezinnen in onbewoonde huizen

12 reacties op “PvdA: kritiek op woningonderhoud Eigen Haard

  1. Frank bikker

    Vanwege dit soort gedraai en politieke spagaten ben ik na 25 jaar stemmen op deze walgelijke club weggelopen ze zijn nog erger dan het CDA geworden .

      /   Beantwoorden  / 
  2. Herbertje

    Nogal logisch dat de flats aan de Dr. Plesmansingel er qua onderhoud wat minder bij staan. Hier wordt op dit moment samen met de bewoners door Eigen Haard gewerkt aan een renovatie die dit najaar moet starten. Misschien moet Nina de Jong een keer met de bewoners praten voordat ze een mening de wereld in slingert.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Piet rode

    Bij mij hebben ze na 6 jaar weer eens de geschilderd. Dit moet doorgaans elke 2 jaar. Wij hebben nog houten kozijnen. Sommige stukken waren verrot. Die werden er uitgezaagd en er werd weer een nieuw stuk hout ingezet. Vervolgens werd de handel weer dichtgekit en overgeschilderd . Waren kleine stukjes verrot dan werd er wat vulsel ingedaan. De schuurdeur is compleet verrot,hangt ook uit zijn voegen. Ik zou nog een nieuwe krijgen. Ik wacht nog De woningbouwcooperatie mocht in ruil voor goed onderhoud in twee jaar een kleine tien % huurverhoging geven. En dit is dan goed woningonderhoud voor een woning die nog niet eens overal dubbele beglazing heeft.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Piet Rode

      Voor dit prachtige up-to-date brengen, jaren overtijd, van mijn woning mocht ik dan 60 euro per maand extra betalen en straks komt er weer 30 bij en het einde is nog niet in zicht, want de coöperatie en de gemeente vinden dat er nog best minder sociale woningen mogen komen en wel 2tot 3 duizend. Als je dan net in de vrije sector valt door al die huurverhogingen ben je helemaal vrij wild.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Marianne

    Krijgt de PvdA het moeilijk? Overigens vergeet Johan Bos te vermelden, dat de VVD ook een groot verliezer was bij de laatste GEmeenteraadsverkiezingen, maar dit even terzijde. Had de PvdA maar eens geluisterd naar haar 1ste Kamerlid, de heer Duijvestein…om het nu een keer opeens zomaar plotseling, uit het niets, over de tekortkomingen in de sociale woningbouw te hebben, komt zeker omdat men strijdvaardiger over moet komen?? Rijkelijk laat. En volkomen ongeloofwaardig.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      De ongeloofwaardigheid is al begonnen sinds Kok. Sindsdien hielden ze nog meer 1 ideologische veer over en nog wel erin gezet door de VVD.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Nina en Harry doen hun best. Nu Eigen Haard idem, subito!

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Dus rechtvaardigt achterstallig onderhoud zo’n huurverhoging? Als ze de woningen gelijk nou ook voor dezelfde prijs energiezuiniger maken. Dat kan wel hoor, maar dan moet je nog meer betalen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. gerben

            Eigen Haard nu aanzet, Dus, hou je stil Frank, tijdens het scheren.

              /  
      2. Marianne

        @frank, ik heb nog nooit PvdA gestemd. Verwonder mij slechts over haar aanval nu over de sociale woningbouw, die zij zelf om zeep heeft gebracht. We zullen dalijk weer Monasch zien strijdvaardigen….dat zijn partij er een potje van heeft gemaakt. Maar wel heeft ingestemd met Blok en Duijvestein in die nacht, tot ander stemgedrag heeft ‘gedwongen’ …, want anders viel het kabinet, nou was het maar gevallen! En had men binnen die gladjakkers partij maar geluisterd.

          /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      Lichtelijk tot mijn verbazing behield de VVD hier alle zetels in de gemeenteraad. Dis van een enorm lokaal verlies kan niet worden gesproken. De PvdA leed wel zetelverlies. Maar dat inderdaad terzijde. De SP verdubbelde het zetelaantal van 1 naar 2. De PvdA kan als coalitiepartner natuurlijk niet volop weer een oud standpunt innemen over de sociale woningbouw, dat ten koste gaat van die coalitie. Dus heeft men nu een corporatie de schuld. Overigens komt er door beter onderhoud geen sociale huurwoning bij. Het is dus eigenlijk een leuterverhaal…

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Volstrekt met je eens. Als ze nu ballen hadden gehad waren ze op lokaal niveau gaan samen werken met GL, SP en op sociaal gebied met CU dan hadden ze een redelijke oppositie kunnen voeren. Nu is de PvdA enkel sociale windowdressing voor de VVD en mag Brandes meelopen aan het handje van Raat.Koops had dan ook meer op sociaal terrein uit de verf kunnen komen, want wat betreft de regeltjes weet zij veel.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.