GroenLinks: banenproject voor isolatie-achterstand

 

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

 Het schiet niet op met de isolatie van huurwoningen. Daarom wil GroenLinks er een banenproject voor van de grond tillen. Terwijl isolatie van achthonderd sociale huurwoningen gedurende de nu voor B&W aflopende collegeperiode was afgesproken, zijn het er in heel die vier jaar maar 370 geworden.

GroenLinks zegt daarover nogal teleurgesteld te zijn. sociale huurwoningen in Amstelveen zijn geïsoleerd, terwijl 800 was afgesproken. De partij stelt voor een inhaalslag te maken door er mensen voor aan een baan te helpen. Dat zou nieuwe banen opleveren, energielasten voor huurders verlagen en goed zijn voor het milieu, constateert de fractie.

Woningcorporatie Eigen Haard haalt de in 2012 met de gemeente gemaakt afspraken niet. Dat is dezer dagen aan de gemeenteraad meegedeeld. In de periode 2010-2014 zouden minimaal 800 woningen met F en G energielabel verbeterd moeten zijn naar B label of in elk geval met twee labels stijgen. Dat is maar bij 370 woningen gebeurd. “Uiterst teleurstellend”, vindt GroenLinks-fractievoorzitter Axel Boomgaars. “Voor veel mensen in een sociale huurwoning vormen de energielasten een fors deel van hun huurlasten. Eigen Haard laat door deze slechte prestaties 430 huishoudens nog jaren teveel energiekosten betalen. De ambitie van 800 had van mij al hoger gekund, maar nu is er ook nog een achterstand.”

Uit de planning van Eigen Haard blijkt dat die 800 geïsoleerde woningen pas in 2018 denkt te gaan halen. “Nog vier jaar teveel stoken, teveel betalen en onnodige energieverspilling dus”, zegt Axel Boomgaars.  Volgens hem kn een banenproject woningisolatie uitkomst bieden. “Laten we werkzoekenden opleiden om onder begeleiding van Amstelveense installateurs en aannemers woningen te isoleren. Dan slaan we drie vliegen in een klap: we creëren nieuwe banen, we verlagen de woonlasten voor huurders en het is beter voor het milieu.”

GroenLinks vindt overigens dat het college Eigen Haard aan haar prestatieafspraken moet houden. “Daar zijn het immers prestatieafspraken voor”, zegt Boomgaars. “Het College lijkt de slechte prestaties nu een beetje te willen verdoezelen met een rekensommetje over het totaal aantal labelstappen dat Eigen Haard zou hebben gemaakt. Ziet er misschien aardig uit op papier, maar in de praktijk betekent het dat honderden gezinnen gewoon in de kou blijven staan”.

Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans
Lees ook:Dure, energiezuinige huishoudapparaten voor huurders
Lees ook:Eigen Haard hevelt woningen naar vrije sector over
Lees ook:Opsporing woonfraude versterkt door gegevensuitwisseling
Lees ook:SP: ‘Leegstand sociale woningen door renovatie en huurverhoging’

6 reacties op “GroenLinks: banenproject voor isolatie-achterstand

  1. gerben

    Pracht voorstel. Gaat Groen Links die banen betalen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Axel Boomgaars

    @Gerben, op dit moment betaalt de gemeente al wel de uitkeringen van mensen die thuis zitten zonder werk, en hoe langer je zonder baan zit hoe moeilijker het weer is om alsnog aan de bak te komen, met ook alle sociale en gezondheids-effecten van dien. Heb je liever dat we dat met belastinggeld financieren? Dan werk ik liever mee aan een oplossing voor die problemen, die op de lange termijn nog besparend werkt ook.

      /   Beantwoorden  / 
  3. de theedrinker

    @ Gerben, denk je nu echt dat Eigen Haard gaat isoleren zonder de huren te laten stijgen? Dat geld komt heus wel terug.Juist al die extraatjes is een reden om de huren op te krikken. Je schijnt dat niet zo goed te weten hoe dat werkt in de sociale woningbouw.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Axel Boomgaars

    @ Theedrinker: Je hebt inderdaad gelijk dat de verhuurder de woonlasten mag verhogen, en Eigen Haard heeft ook aangegeven dat te doen. GroenLinks is daar geen voorstander van, want wij vinden het normaal onderhoud dat je mensen van een tochtige naar meer geïsoleerde woning helpt. Gelukkig zijn er in den lande ook genoeg voorbeelden van verhuurders die na de isolatie de huur niet (maximaal) omhoog gooien. Dat is dus een kwestie van kiezen en wat ons betreft zou dat voorbeeld ook in Amstelveen gevolgd moeten worden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. de theedrinker

      Ik kan u wel even een illusie armer maken. In het buurtje Hortensialaan staan vele woningen in de sociale sector Groot ongeveer 56 vierkante meter, poppenhuisjes dus, maar wel met leuke grote tuinen en 4 kamer(tje)s. Deze huisjes zijn zo’n goede 50 jaar oud. De oude bewoners betalen momenteel een huur van ongeveer 500 euro. Als ze weggaan wordt de boel wat opgekalefaterd en de ingebouwde kasten worden gesloopt, zodat het aantal vierkante meters stijgt. Ze doen nu tegen de 800. Dat zal je moeten betalen met een inkomen van bruto goed 33.000. Zo werk je verpaupering in de hand. Die mensen komen direct in de problemen als er sprake is van scheiding, sterfgeval of werkeloosheid.
      -
      En dan komt Eigen Haard hun afspraken met de gemeente van geldbesparende maatregelen voor de huurders niet na. En dat in een plaats als de onze waar de meerderheid van politieke partijen toch al niet veel op heeft met mensen van de onderkant van het loongebouw.
      -
      Fijne cooperatie is Eigen Haard. Is er eigenlijk een verschil tussen dat zootje en een projectontwikkelaar?

        /   Beantwoorden  / 
      1. vtriooltje

        @Axel Dat kun je wel willen, maar dat gebeurt in de gemeente Amstelveen dus zeker niet. Dus jammergenoeg een loze kreet van je.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.